Οικονομία

Ο Θ. Πελαγίδης στο BN: Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών θα αντιμετωπισθούν μόνο με αύξηση της οικονομίας και νέα κεφάλαια

Ο Θ. Πελαγίδης στο BN: Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών θα αντιμετωπισθούν μόνο με αύξηση της οικονομίας και νέα κεφάλαια
Οι λιγότεροι φόροι, οι νέες θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις είναι  το …φάρμακο για την ελληνική Οικονομία
Ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης  στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και σύμβουλος  μακροοικονομίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκου Μητσοτάκη με  συνέντευξη του στο bankingnews.gr (BN) μιλά για τα απλά οικονομικά που διδάσκονται οι μαθητές στο Λύκειο και χρειάζεται η ελληνική  οικονομία,  για να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Τονίζει  ότι οι σημερινοί αρμόδιοι  πρέπει να μάθουν για τις επενδύσεις την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της φορολογίας, που θεωρούνται τα βασικά «κλειδιά» μεγέθυνση μιας Οικονομίας
Όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας δεν γίνονται ούτε στην Αλβανία λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής οικονομικής ανάλυσης του Πανεπιστημίου  Πειραιώς.
Υποστηρίζει  ότι η ζημιά που έγινε στην οικονομία  από το 2015 μέχρι σήμερα είναι μακροχρόνια και βαθιά ενώ θεωρεί βέβαιο ότι το μέλλον της χώρας θα κριθεί από τους πιστωτές ή από τους δανειστές που μας ξεφορτώθηκαν βάζοντας λίγα δις σε ένα ταμείο, περιμένοντας τους επόμενους να  αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο καθηγητής και σύμβουλος μακροοικονομίας του προέδρου της ΝΔ λέει ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών λύνεται μόνο με τη μεγέθυνση της οικονομίας και νέα κεφάλαια.  
Όσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του 2% με 2,5% τους δίνει μικρή σημασία, καθώς θεωρεί ότι η οικονομία θέλει την κατάργηση των υπερπλεονασμάτων, την παροχή κινήτρων για εργασία και όχι την πολιτική επιδομάτων για να εισέλθει σε ανοδική  τροχιά.
Τι λέει για τους συνταξιούχους και πως μπορούν να εργάζονται σε καθεστώς νομιμότητας.              

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Θοδωρή  Πελαγίδη στο δημοσιογράφο  Νίκο  Θεοδωρόπουλο

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2019 δεν είναι καθόλου  αισιόδοξες καθώς προβλέπουν  άνοδο των βασικών επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, με τη FED να σέρνει το χορό. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  να  περιορίζει την ποσοτική χαλάρωση δημιουργώντας πίεση ρευστότητας.  Η ελληνική  οικονομία της Ελλάδος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά  από το διεθνές  περιβάλλον;  

Θοδωρής Πελαγίδης: Έτσι είναι. Εάν ρωτήσετε αυτούς που ασχολούνται καθημερινώς με τις διεθνείς αγορές θα σας πληροφορήσουν για την αναταραχή και την αβεβαιότητα που υπάρχει.
Φαίνεται πως τα μηνύματα από την Κίνα δεν είναι καλά.
Η απομόχλευση είναι μπροστά μας εκεί σε διάφορους τομείς όπως η κτηματαγορά, το τραπεζικό σύστημα αλλά και οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις.
Η πτώση της ζήτησης μεταφέρεται ήδη στην Αμερική και στη συνέχεια υπάρχει περίπτωση οι επιδράσεις να πολλαπλασιαστούν σε διεθνές επίπεδο. Το ζήτημα για μας είναι ότι θα υπάρχει λιγότερη ζήτηση για τις ελληνικές εξαγωγές και, κυρίως, πολύ λιγότερα και ακριβότερα κεφάλαια για την οικονομία καθώς οι επενδυτές αναζητούν ήδη ασφαλέστερα καταφύγια.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας  στα επίπεδα του 2% και 2,5%  είναι  ικανοποιητικοί για το 2019; Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον εάν κινηθεί  αρνητικά θα «αγγίξει» τους ρυθμούς της ελληνικής Οικονομίας;

Θοδωρής Πελαγίδης: Τα 2% και 2,5% μικρή σημασία  έχουν  ως αριθμοί.
Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν υπάρχουν αυτά τα χρήματα στη τσέπη σας.
Είμαι σίγουρος ότι βρίσκετε όλοι λιγότερα χρήματα φορτωμένα στην κάρτα σας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ρυθμός οικονομικής μεγένθυσης είναι εκτατικός, δηλαδή προκύπτει από την είσοδο στην αγορά εργασίας πολύ -πολύ φτηνών εργατικών χεριών ή από τις απατηλές αυξήσεις που δίνει η κυβέρνηση.
Για να καταλάβετε, έχω δει στον ακαθάριστο μισθό μου 350 ευρώ μηνιαία αύξηση.
Ο πραγματικός, διαθέσιμος μηνιαίος μισθός μου όμως ήταν μειωμένος όλο το 2018.
Για να υπάρξει πραγματική μεγέθυνση πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα, δηλαδή να υπάρξει εντατική μεγέθυνση. Οικονομικά λυκείου. Οι επενδύσεις, η αποταμίευση,η παραγωγικότητα, πέφτουν.
Τι περιμένετε?

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ακόμη δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος». Το πρόβλημα είναι τα «κόκκινα» δάνεια  για τα οποία ακόμη δεν έχουμε μια ουσιαστική λύση.  

Θοδωρής Πελαγίδης: Ούτε και πρόκειται, εάν δεν υπάρξει πραγματική ταχύρυθμη οικονομική μεγέθυνση.
Τώρα φαίνεται η ζημιά που έχει γίνει στην πραγματική οικονομία από το 2015, ζημιά που δεν έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει ο πολύς κόσμος.
Η βλάβη είναι μακροχρόνια και βαθιά.
Μεγέθυνση δεν γίνεται χωρίς τράπεζες και χωρίς μεγέθυνση λύση δεν υπάρχει για τα «κόκκινα» δάνεια.
Σε μια τέτοια περίπτωση, για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία χρειάζονται φρέσκα κεφάλαια.

Συμμερίζεστε την άποψη του πρώην πρωθυπουργού  Κώστα Σημίτη που λέει ότι η Ελλάδα θα καταφύγει στον ESM για χρηματοδότηση; Αν επιβεβαιωθεί  και στο ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική;   

Θοδωρής Πελαγίδης: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό πρέπει να το ρωτήσετε στους πιστωτές.
Πανηγύριζαν τότε όλοι με τη λύση τον περασμένο Αύγουστο κι εγώ έγραφα για την Ελλάδα στο Hotel California.
Έγραφα επίσης ότι η αναταραχή στην Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με εμάς.
Αλλά οι δανειστές μας ξεφορτώθηκαν βάζοντας απλώς λίγα δις σε ένα ταμείο, πετώντας όλοι το τενεκεδάκι πιο κάτω, γι αυτούς που θα αναλάβουν μετά τον Μάιο.

Τι σημαίνει για την ελληνική Οικονομία  να βρίσκεται σε προεκλογικό περιβάλλον  για τους επόμενους 9 με 10 μήνες. Θα υπάρχουν επιπτώσεις και σε ποιους τομείς.  

Θοδωρής Πελαγίδης: Δεν πρόκειται για μια τυπική προεκλογική περίοδο.
Εδώ παρακολουθούμε άφωνοι μια απίθανη παραβίαση της ανεξαρτησίας των θεσμών της δημοκρατίας. Έστω αυτής της ατελούς δημοκρατίας που έχουμε λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Η αβεβαιότητα και κυρίως η αναταραχή θα βλάψουν έτι περαιτέρω την κατάσταση. Σε μια ομιλία του το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει απευθυνόμενος στα αριστερά έδρανα:
Η δημοκρατία κινδυνεύει περισσότερο από αυτούς που την επικαλούνται. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.

Μια έκδοση κρατικού ομολόγου τους επόμενους μήνες, ποιο μήνυμα θα στείλει στους επενδυτές του εξωτερικού όπως και του εσωτερικού;

Θοδωρής Πελαγίδης: Εννοείτε προφανώς 3τές ή 5ετές? Καθώς θα αφαιρεθούν και χρήματα από το μαξιλάρι θα μπει και επισήμως η σφραγίδα ότι η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θα ξαναχρειαστεί δανεικά χρήματα. Διότι όλες οι προβλέψεις δείχνουν χαμηλό ΑΕΠ για τα επόμενα έτη. Επομένως, χωρίς επενδυτικό σοκ και χωρίς ριζική επανεκκίνηση του κράτους (βάζω και το Πανεπιστήμιο μέσα ως καθηγητής), τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Για την ελληνική Οικονομία υπάρχει σενάριο εξόδου από την κρίση όταν το κράτος είναι ο εργοδότης σε 3,7 εκατ. εργαζόμενους και συνταξιούχους  με τον κρατικό προϋπολογισμό να δίνει 18 δις. ευρώ το χρόνο για την πληρωμή των συντάξεων ;   

Θοδωρής Πελαγίδης:  Υπάρχει σχεδόν 1εκατ. Συνταξιούχων κάτω των 62 ετών. Θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να εργάζονται εφόσον το επιθυμούν, χωρίς να μειώνεται η σύνταξη τους. Με μια απλή φορολόγηση 30% ας πούμε, το κράτος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει συντάξεις και περίθαλψη.
Και η οικονομία να έχει θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Εδώ τους αναγκάζουμε να εργαστούν στη μαύρη οικονομία για να μην δημευθεί η περιουσία τους από τη βαριά φορολογία.
Είναι παράλογο. Ακόμη, πρέπει να μειωθεί δραστικά η φορολογία στην εργασία, ιδίως στους νέους και τους πρωτοεισερχόμενους.
Υπάρχουν πράγματα να γίνουν που θα αυξήσουν εισφορές, και εργατικό δυναμικό και θα περιορίσουν ως ποσοστό τα χρήματα που πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση των συντάξεων.

Η ελληνική Οικονομία και με δεδομένο την υποχρέωση για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 μπορεί κάποια στιγμή να μας δώσει μια πιο αισιόδοξη πλευρά της;

Θοδωρής Πελαγίδης: Κατάργηση των υπερπλεονασμάτων, κίνητρα για εργασία κι όχι για επιδόματα που δημιουργούν ηθική βλάβη, μείωση φορολογίας στην εργασία και στα φυσικά πρόσωπα, δραστικός περιορισμός των νομικών προσώπων του κράτους.
Το κράτος πρέπει να υπηρετεί τους φορολογούμενους.
Σήμερα γίνεται το αντίθετο. Ούτε στην Αλβανία συμβαίνουν αυτά πια. Εσείς που δουλεύετε στην ιδιωτική οικονομία, στη δημοσιογραφία, σκεφτείτε το. Το Bloomberg, δουλεύει με 2.500 φριλάνσερς δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο προσφέροντας υψηλής ποιότητας ενημέρωση. Είναι σχεδόν απόκοσμο το δικό μας κρατικό καθεστώς. Κάντε τη σύγκριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης