Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το 2019 …στάνταρ θα αντιγράψει το 2018 στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς μιλάμε για εθνικές εκλογές και παροχές

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το 2019  …στάνταρ θα αντιγράψει το 2018 στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς μιλάμε για εθνικές εκλογές και παροχές
Η Ελλάδα είναι πάλι αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα
Είθισται στην αρχή κάθε χρόνου να ελπίζουμε ότι ο νέος χρόνος θα φέρει καλύτερες ημέρες και να ευχόμαστε για το καλύτερο. Το 2018, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ για την Ελλάδα.
Παρά τις προβλέψεις για σημαντική επιδείνωση στα ξένα χρηματιστήρια, μετά από πολλά χρόνια ανόδου των τιμών, τα αμερικάνικα χρηματιστήρια, έδωσαν νέα υψηλά το πρώτο μισό του 2018, ενώ και διεθνώς η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί καλή το πρώτο μισό του έτους.
Το πετρέλαιο έπεσε, απαλύνοντας ανησυχίες που εκφράζονταν στην αρχή της χρονιάς για οικονομίες όπως η Ελληνική.
Οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests του Μαΐου με ευκολία, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα.
Η ποσοτική χαλάρωση παρέμεινε ενεργή, τα επιτόκια της Ευρώπης μηδενικά και η Ευρώπη παρέμεινε σε ανάπτυξη.
Σε όλο αυτό το θετικό κλίμα του πρώτου εξαμήνου, η Ελλάδα για πολλοστή φορά απέτυχε να κάνει την έκπληξη και να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για μεγάλη ανάπτυξη, μετά την «έξοδο από τα μνημόνια» που ήταν προ των πυλών.
Αντίθετα αναλώθηκε να φτιάχνει μαξιλάρια ρευστότητας, υπερφορολογώντας τους πάντες και διώχνοντας επενδυτές.
Το καλοκαίρι, όταν ήρθε η πολυπόθητη «έξοδος από τα μνημόνια», η Ελλάδα αποφάσισε να κλειστεί στον εαυτό της και να ασχοληθεί με τις επερχόμενες πλέον εκλογές.
Το κλίμα στο εξωτερικό είχε γυρίσει ήδη προς το χειρότερο και η εσωστρέφεια της Ελλάδας, εξελήφθη πολύ αρνητικά από τους ξένους και τους Έλληνες επενδυτές.
Αντί για τον ενθουσιασμό που αντιμετώπισαν όλες οι άλλες οικονομίες όταν έβγαιναν από τα μνημόνια, η Ελλάδα αντιμετώπισε επιφυλάξεις για την ικανότητα των πολιτικών της να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη.
Η πολυπόθητη χρηματοδότηση της οικονομίας από το χρηματιστήριο, με νέες εκδόσεις ομολόγων και μετοχών μετατράπηκε σε φυγή εταιριών από το χρηματιστήριο και αλλαγές έδρας, από πλευράς εισηγμένων.  
Οι αποκρατικοποιήσεις παρέμειναν παγωμένες και η εισροή κεφαλαίων στην οικονομία έγινε εκροή, παρά τις καλές επιδόσεις του καλοκαιριού στο θέμα του τουρισμού.
Πρωτοπόρες άλλη μια φορά στην πτώση, ήταν οι τράπεζες, καθώς απέτυχαν για πολλοστή φορά να προχωρήσουν την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και να πείσουν ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Αλλά και νέες τράπεζες που ετοιμάζονταν να έρθουν, άρχισαν να κωλυσιεργούν με το κλίμα που δημιουργήθηκε.
Οι αρχές του 2019, μας βρίσκουν με το Ελληνικό χρηματιστήριο να έχει κλείσει στα χαμηλά του περυσινού έτους, τα ξένα χρηματιστήρια επίσης να έχουν κλείσει στα χαμηλά τους, στις περισσότερες περιπτώσεις και οι προβλέψεις για επενδύσεις να δίνουν έμφαση στη ρευστότητα.
Η Ελλάδα είναι πάλι αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα.
Υπερφορολόγηση, επίλυση κόκκινων δανείων, αποκρατικοποιήσεις, χρηματοδότηση της οικονομίας, αναπτυξιακός νόμος, εκλογές και Μακεδονικό.
Σαν να μην πέρασε ένας χρόνος από πέρυσι τέτοια εποχή που έγραφα τα ίδια σε αντίστοιχο άρθρο μου (εκτός από τις εκλογές).
Ευτυχώς δεν ανακατέψαμε και το Κυπριακό, αλλά εκεί ευχαριστούμε τους Κυπρίους αδελφούς μας για την ψύχραιμη στάση τους.
Η Ελλάδα μπαίνει στο νέο έτος σε ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας και για όλο τον κόσμο.
Δύο πράγματα μπορούν να είναι βέβαια στην Ελλάδα.
Οι πολλαπλές εκλογές θα ανοίξουν τα πουγκιά και θα κυκλοφορήσει χρήμα και οι εκλογικές αναμετρήσεις θα επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων στα ανοικτά θέματα (είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο).
Μπροστά μας έχουμε τον Ιανουάριο, που συνήθως δίνει μια ανάσα στους επενδυτές και βοηθάει στην άνοδο των τιμών.Ελπίζουμε τεχνικά να κρατήσει το μέχρι σήμερα παντοδύναμο φράγμα των 600 μονάδων του Γενικού Δείκτη και περιμένουμε να δούμε τα όρια της αντίδρασης.

Κωνσταντίνος Φέγγος,
Πρόεδρος VERSAL ΑΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης