Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η πτώση στις αγορές αποτελεί απλά προειδοποίηση για το χάος που έρχεται

tags :
Goldman Sachs: Η πτώση στις αγορές αποτελεί απλά προειδοποίηση για το χάος που έρχεται
Η στροφή σε «παθητικές επενδύσεις» όπως τα ETFs αποτελεί έναν σαφή κίνδυνο για τις αγορές και για επανάληψη φαινομένων όπως αυτά του 2008
Εάν κάποιος ρωτήσεις τους traders ποιο ήταν το θέμα το οποίο συζητούσαν όλοι στις αγορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, θα πάρει μία απάντηση: η προσπάθεια να αποφευχθεί ένα χάος και ταυτόχρονα να μπορέσει κάποιος να διαχειριστεί την απίστευτη έντονη μεταβλητότητα.
Σύμφωνα με τον Marko Kolanovic αναλυτή της JPMorgan ένα ακόμη πρόβλημα στις αγορές ήταν ότι η ρευστότητάς τους είχε απόλυτη εξάρτηση από τη μεταβλητότητα, γεγονός που οδήγησε και σε ένα μίνι-κραχ στις πρώτες συνεδριάσεις του 2019.

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο που ανησυχεί επενδυτές και αναλυτές, όπως προσθέτει ο Rocky Fishman, αναλυτής της Goldman Sachs, εξειδικευμένος στην αγορά παραγώγων: ο όγκος συναλλαγών.
Αν και σχεδόν για μία 10ετία ο όγκος συναλλαγών στη Wall Street υποχωρούσε το 2018 αυτό άλλαξε, με την αύξηση για το SXX E-mini Futures να αυξάνεται κατά 21%, για τα ETFs που τοποθετούνται στον S&P 500 να εμφανίζει άνοδο 40% και για τα options του ίδιου του S&P 500 η άνοδος να φθάνει στο 27%.

Σε πρώτο επίπεδο αυτό μοιάζει παράδοξο, εάν σκεφθεί κάποιος ότι όλοι μιλούν για χαμηλή ρευστότητα στις αγορές.
Βέβαια εάν κάποιος προσμετρήσει και τη μεταβλητότητα, τότε θα καταλήξει στο συμπέρασμα, όπως τονίζει η Goldman, ότι στην πραγματικότητα και το 2018 ο όγκος συναλλαγών υποχώρησε.
Αυτό αποδεικνύεται πλήρως στο διάγραμμα που ακολουθεί

Ταυτόχρονα στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 η μεταβλητότητα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών.

Επιπρόσθετα η επικράτηση των επονομαζόμενων «παθητικών» επενδύσεων (όπως είναι τα ETFs που παρακολουθούν απλά έναν δείκτη) πολύ συχνά οδηγούν σε αποκλεισμό των «ενεργών παικτών» από τις αγορές, όπως για παράδειγμα τα hedge funds, κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια του 2018.
Όμως όταν φεύγουν οι ενεργοί επενδυτές και οι επονομαζόμενοι επενδυτές αξίας από τις αγορές, αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές μένουν απόλυτα έκθετες κυρίως στα γνωστά «ζωώδη ένστικτα» που επικράτησαν, με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουν, το 2008.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης