Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον διάδοχο του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, P. Praet, θα επιλέξει το Eurogroup της 11/2

Τον διάδοχο του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, P. Praet, θα επιλέξει το Eurogroup της 11/2
Τον διάδοχο του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Peter Praet, θα επιλέξουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίασή τους στις 11 Φεβρουαρίου 2019
Τον διάδοχο του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Peter Praet, θα επιλέξουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίασή τους στις 11 Φεβρουαρίου 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (4/1/2019) ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.
Ο Luis Rego δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε θέση να υποβάλουν τις προτάσεις τους από τις 21 Ιανουαρίου για τη θέση του Praet στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, η οποία θα αδειάσει τον Ιούνιο.
Κατόπιν, οι υπουργοί Οικονομικών από τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ θα επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων.
Εάν απαιτηθεί ψηφοφορία, ο νικητής θα πρέπει να εξασφαλίσει την αποκαλούμενη ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία, με τουλάχιστον 14 από τις 19 ψήφους υπέρ, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ευρωζώνης.
Στη συνέχεια ο υποψήφιος θα προχωρήσει σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα εκδώσει μη δεσμευτική γνώμη.
Όπως σημειώνει το «Reuters», αρνητικές απόψεις του Κοινοβουλίου έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν.
Ο υποψήφιος θα διοριστεί επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Μαρτίου, με ειδική πλειοψηφία, που θα αντικατοπτρίζει το οικονομικό μέγεθος και τον πληθυσμό των ψηφοφόρων.
Ενώ δεν έχουν υποβληθεί ακόμη υποψήφιοι, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφέρουν συχνά τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Philip Lane, ως φαβορί για τη θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης