Με ΟΤΕ, Motor Oil +5% το ΧΑ +1,42% στις 615 μον. παρά το ράλι στις διεθνείς αγορές – Κόπωση στα ελληνικά ομόλογα 4,40%, η Ιταλία 2,90%

Με ΟΤΕ, Motor Oil +5% το ΧΑ +1,42% στις 615 μον. παρά το ράλι στις διεθνείς αγορές –  Κόπωση στα ελληνικά ομόλογα 4,40%, η Ιταλία 2,90%
Με στηρίξεις από ΟΤΕ και Motor Oil ανοδικά η χρηματιστηριακή αγορά,  ενώ η απαξιωτική εικόνα των τραπεζών συνεχίστηκε ...
(upd16)Με στηρίξεις από τα μη τραπεζικά blue chips του FTSE 25, ειδικότερα τον ΟΤΕ +5,37%, τη Motor Oil +4,66% και τη Lamda +4,59%, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά, στο υψηλό της ημέρας με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Εντούτοις, η απαξιωτική εικόνα των τραπεζών δεν επέτρεψε στο ΧΑ να ακολουθήσει το ράλι των διεθνών αγορών, παρά τις προσπάθειες των αγοραστών στις δημοπρασίες.
Ειδικότερα, οριακά κέρδη κατέγραψαν Εθνική +1,24% και Alpha bank +0,82%, αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς ενώ με οριακή πτώση -0,20% η  Eurobank 

Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία στο +2,90% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2,90% ενώ στην Wall Street, ο Dow κινείται ανοδικά +2,40% καθώς ΗΠΑ και Κίνα θα πραγματοποιήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το εμπόριο την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους ενώ η Fed θα καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια.
Στα ελληνικά ομόλογα η κόπωση είναι εμφανής με το 10ετές στο 4,40% ενώ οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,90% με χαμηλό ημέρας 2,81%, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 150 μονάδες βάσης..
Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο sell off στις αγορές με επίκεντρο την Wall Street και την Ευρώπη (κυρίως τον Γερμανικό DAX).
Ήδη στην Wall Street οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έχουν ξεκινήσει τις αρνητικές αναθεωρήσεις για τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες τον S&P 500 και τον Dow Jones καθώς η μεγαλύτερη αγορά των ΗΠΑ θα υποστεί τις συνέπειες της μακροχρόνιας ανάκαμψης και βεβαίως της πολιτικής δασμών του Trump.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, η Apple προέβη σε αρνητική προειδοποίηση για τα κέρδη του 2019 επιδρώντας άκρως αρνητικά στις αγορές.
Όμως και στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη καθώς αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας ενώ ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης επίσης θα έχει επίδραση.
Βέβαια η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε ριψοκίνδυνες κινήσεις και σίγουρα θα παραδειγματιστεί από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων και των επιδράσεων στις αγορές της FED της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.
Ειδικότερα στο εσωτερικό, η Ελλάδα είναι πλήρως απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της καταιγίδας εγκλωβισμένη στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν απαξιωθεί ενώ στην αγορά ομολόγων το 10ετές βρίσκεται πέριξ των 4,40% γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν στην ικανότητα της Ελλάδος να βγει στις αγορές.
Στα της αγοράς είναι εμφανής πλέον η προβληματική και η απαξιωτική εικόνα των τραπεζών καθώς επαληθεύεται και από τις συναλλαγές που συνεχώς συρρικνώνονται ενώ είναι εμφανής η αδυναμία τους να αντιδράσουν έστω και τεχνικά... 
Μεταξύ 13,75% και 14,5% θα κινηθεί η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) καθώς αφορά τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών το οποίο θα ανακοινωθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου 2019 και όπως προκύπτει μειώνεται το κεφαλαιακό πλεόνασμα κατά 1,6 δισεκ. ευρώ στις 4 μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα από το 2020 ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 16% περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το κεφαλαιακό μαξιλάρι των ελληνικών τραπεζών.
Η Ελλάδα πορεύεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και το τραπεζικό ζήτημα στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει άλυτο
Και ενώ οι  υγιείς τράπεζες στην Ευρώπη εμφανίζουν NPEs και NPLs στο 2,5%για να μπορέσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα να φθάσουν σε αυτό το επίπεδο και με αυτής της κλίμακας την κάλυψη προβλέψεων θα πρέπει να δαπανήσουν έως 12 δισεκ. κεφάλαια για εξυγίανση κόκκινων δανείων και άλλα 5 δισεκ. για να στηρίξουν την ανάπτυξη τους.
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν ΟΤΕ, Motor Oil, Lamda, Jumbo, Μυτιληναίος ενώ πτωτικά έκλεισαν  Ελλάκτωρ και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 615 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 590-600 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Αδύναμια της χρηματιστηριακής αγοράς να ακολουθήσει την άνοδο των ευρωπαικών αγορών καταγράφηκε στην έναρξη της συνεδρίασης καθώς ο Τραπεζικός Δείκτης στο άνοιγμα κατέγραψε οριακά κέρδη +0,27% ενώ ο Γενικός Δείκτης οριακή πτώση -0,11%
Περί τις 11:20 με αγοραστικές παρεμβάσεις ειδικότερα στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,82%
Με επιλεκτικές αγορές σε μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,43%
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,42% στις 615 μονάδες έχοντας υψηλό στις 615,73 μονάδες και χαμηλό στις 606,37 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 26,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 12,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 8,3 εκατ. μετοχές  διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,71 εκατ. ευρώ και όγκου 232 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Motor Oil διακίνησε 52 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, η Grivalia 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ και η Jumbo 30 χιλ. τεμάχια αξίας 373 χιλ.ευρώ 

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στο πολιτικό σκηνικό, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Novartis μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις καταγγελίες του Νίκου Μανιαδάκη, μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα και πλέον κατηγορούμενου για παθητική δωροδοκία, με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να ανεβάζουν τους τόνους, ποντάροντας στην πόλωση στο δρόμο προς τις κάλπες.
Η πολιτική σύγκρουση έχει βάλει στο κάδρο και τη Δικαιοσύνη όχι μόνο λόγω των όσων καταγγέλλει ο κ.Μανιαδάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς προκειμένου να κατονομάσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα (Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα) αλλά και της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία παρενέβη η ΝΔ κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή.
Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου ώστε να μη χαθεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Αυτό αναφέρει ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, ο οποίος τονίζει ότι «πολλοί θεωρούν ότι θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει λάθος μήνυμα, όταν σε αυτή τη φάση δεν υλοποιεί τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και διανέμει χρηματικά δώρα.
Την ανησυχία τις εκλογές στην Ελλάδα αλλά και τις ευρωεκλογές εκφράζει και ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America Merrill Lynch.
Μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, έστειλε μήνυμα φιλίας και ευχές για το νέο έτος προς όλους τους Ελληνες των ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για τη θετική ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο και την επικύρωση της συμφωνίας παρά την αντίθεση του προέδρου Ivanov.
Υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία, τόνισε, έχει μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες.
 Όσο για το ζήτημα της γλώσσας, ο Zoran Zaev υποστήριξε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στη σλαβική ομάδα γλωσσών.
Διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μπει ένα τέλος στην εμπορική τους αντιπαράθεση θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 7 με 8 Ιανουαρίου του 2019 στο Πεκίνο αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Κίνας.
Τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα έχουν οι δύο πλευρές μετά τη συμφωνία που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι πρόεδροι Trump και Xi Jinping για αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης, επιβεβαίωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.
Κατά της συμφωνίας που έχει επιτύχει η πρωθυπουργός Theresa May με την ΕΕ για την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται το 59% των Συντηρητικών (του κόμματος της May) σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή 4/1.
Σημειώνεται πως η σχετική ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή που είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και είχε αναβληθεί καθώς θεωρήθηκε δεδομένη η καταψήφιση της συμφωνίας, έχει επαναπρογραμματιστεί για τα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα για την εβδομάδα που αρχίζει από τις 14/1.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες  -2,26%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο +2,05% στις 2.514,87 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά στο +2% στις 25565,50 μονάδες

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +2,90%, ο CAC στο Παρίσι στο +2,40%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +2,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,50% και ο FTSE 100 με άνοδο +2,02%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +2,40%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +2,50%, ο Nasdaq κινείται ανοδικά στο +3,10% ενώ το ETF GREC καταγράφει άνοδο +3% ( 7,03 δολ. ).

Με μεικτά πρόσημα οι τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές
 
Με μεικτές τάσεις οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα .
Οριακά κέρδη κατέγραψαν Εθνική και Alpha Bank, αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0630 ευρώ με άνοδο +1,24% με όγκο 1,31 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 972 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10 ευρώ με άνοδο +0,82% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 27/12/2018 στο 1,0370 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,75 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 808 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 327 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2018 στα 0,7580 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 21/12/2018 στα 0,7230 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5090 ευρώ με πτώση -0,20% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4520 ευρώ με πτώση -3,20% και κεφαλαιοποίηση 649 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1170 ευρώ με άνοδο +6,36%, με όγκο 30 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 54 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 12,30 ευρώ με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 244 εκατ. ευρώ

Με κέρδη οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ΟΤΕ και Motor Oil

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι ΟΤΕ, Motor Oil, Lamda, Jumbo, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
H Coca Cola έκλεισε στα 27,01 ευρώ με άνοδο +0,30% με την κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,59 ευρώ με άνοδο +5,37% και αποτίμηση 5,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2980 ευρώ με άνοδο +0,46% και αποτίμηση 301 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,53 ευρώ με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 355 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,96 ευρώ με άνοδο +1,53% και αποτίμηση 2,54 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,94 με άνοδο +0,81% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,50 ευρώ με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,35 ευρώ με άνοδο +4,66% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,57 ευρώ με άνοδο +2,57% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,70 ευρώ με άνοδο +3,93% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,26 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 836 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,0850 ευρώ με άνοδο +0,12% και με την κεφαλαιοποίηση στα 211 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0700 ευρώ αμετάβλητη και με την κεφαλαιοποίηση στα 66 εκατ. ευρώ

Κόπωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,40%, οριακή επιδείνωση στην Ιταλία 2,90% με διαφορά spread 150 μ.β.

Η κόπωση είναι εμφανής στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,40% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,90%.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,7% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,07 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,79%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 103,99 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,17% με απόδοση αγοράς 3,18% και απόδοση πώλησης 3,16%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,80 μονάδες βάσης και απόδοση 3,29%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,65 μονάδες βάσης και απόδοση 4% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,38 μονάδες βάσης και απόδοση 4,38% με απόδοση αγοράς 4,40% και απόδοση πώλησης 4,36%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,05 μονάδες βάσης και απόδοση 4,79%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,89 μονάδες βάσης και απόδοση 5,04%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,80 μονάδες βάσης και απόδοση 5,11%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 419 μονάδες βάσης 
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,90%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,90% με χαμηλό ημέρας 2,81% 
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/1/2019 στο 0,21% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,92% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,81 με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,90% με χαμηλό ημέρας 2,81% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS