Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατά 16% μακριά από τον μνημονιακό στόχο του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

tags :
Κατά 16% μακριά από τον μνημονιακό στόχο του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Η ενεργοποίηση της ρήτρας απόκλισης θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από την έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων
Στα επίπεδα του Νοεμβρίου κινήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια και τον Δεκέμβριο, κινούμενο ελάχιστα κάτω από 78,5%.
Έτσι, με δεδομένο ότι η πορεία απομείωσης των πελατών της επιχείρησης προέβλεπε πως το μερίδιό της θα άγγιζε το 62,24% στο τέλος του 2018, αυτό σημαίνει πως η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με «απόσταση» περίπου 16 ποσοστιαίων μονάδων από το ποσοστό - στόχο.
Κανονικά, η διαφορά αυτή θα έπρεπε να «μεταφραστεί» σε σημαντική ενίσχυση των ποσοτήτων που θα εκχωρηθούν στις επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ενεργοποιώντας τη ρήτρα απόκλισης από τον μνημονιακό στόχο.
Ωστόσο, η τύχη της ρήτρας (η οποία έχει ήδη μειωθεί κατά 50%), παραμένει προς το παρόν αβέβαιη, καθώς εξαρτάται από την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Έτσι, στην περίπτωση που ο διαγωνισμός όντως ολοκληρωθεί στις 11 Ιανουαρίου, με την ανακήρυξη του πλειοδότη από το Δ.Σ. της ΔΕΗ όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ, και στις 15 Ιανουαρίου ενημερωθεί και επίσημα η Κομισιόν για τη συμμόρφωση της χώρας στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη, τότε το πιο πιθανό είναι η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ του 2019 να  διεξαχθεί με καταργημένη τη ρήτρα.
Σ’ αυτή την περίπτωση, οι μόνες έξτρα ποσότητες που θα εκχωρηθούν τον Ιανουάριο, θα είναι οι 171 MWh/h που έχουν «μεταφερθεί» από το 2018 λόγω «πέναλτι».

Αντικίνητρο για τις εξαγωγές

Την ίδια στιγμή, πάντως, η απόκλιση κατά 16% από τον μνημονιακό στόχο καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ στο άνοιγμα της αγοράς.
Έτσι, φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για την εφαρμογή του αντικίνητρου που εισηγήθηκε η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) για την ανάσχεση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτήθηκε μέσω των δημοπρασιών.
Αν και όσο καθυστερεί η ΡΑΕ να ανακοινώσει την απόφασή της για την ακριβή «φόρμουλα» εφαρμογής του μέτρου, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες να τεθεί εν ισχύ στην πρώτη δημοπρασία της νέας χρονιάς.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, η ΕΧΕ έχει ήδη αποστείλει στη ΡΑΕ την εισήγησή της για τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν εντός του 2019.
Έτσι, η ΕΧΕ εισηγείται να διεξαχθούν τέσσερις δημοπρασίες, με τις οποίες θα εκχωρηθούν λίγο λιγότερες από 1.300 MWh/h ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πρώτη δημοπρασία, στα μέσα Ιανουαρίου, θα εκχωρηθούν περί τις 150 MWh/h, στις οποίες θα προστεθούν οι 171 MWh/h, λόγω του περσινού «πέναλτι».

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης