Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ζημίες-ρεκόρ για funds και Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας λόγω της κατάρρευσης της μετοχής της Apple

Ζημίες-ρεκόρ για funds και Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας λόγω της κατάρρευσης της μετοχής της Apple
Ζημίες-ρεκόρ για hedge funds από τις μεγάλες απώλειες της Apple
Τεράστιας κλίμακας ζημίες καταγράφουν διεθνή funds, η ΚεντρικήΤράπεζα της Ελβετίας, η Berkshire Hathaway, του Buffet κ.α. από την δραματική πτώση της μετοχής της Apple.
Η κεφαλαιοποίηση, δηλαδή η αξία της εταιρίας στο χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει στα 675 δισεκ. δολάρια στις 3 Ιανουαρίου 2019 όταν στις 3 Οκτωβρίου 2018 η χρηματιστηριακή αξία ήταν 1,103 τρισεκ. δολάρια δηλαδή πτώση -38,8% που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ για την εταιρία.
Εν τω μεταξύ στις 3/1/2019 η μετοχή της Apple βρέθηκε να υποχωρεί -10% προκαλώντας μέσα σε λίγες ώρες μεγάλες ζημίες... με την AQR Capital Management να εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη χαμένη μεταξύ των hedge funds (με βάση τις μετοχές που κατείχαν έως το τέλος του τρίτου τριμήνου 2018), μετρώντας ζημίες άνω των 2,1 δισεκ. δολαρίων μέσα σε 5 ώρες.

Σημαντικές απώλειες, ήτοι 500 εκατ. δολάρια, μετρά και η Adage Capital, ενώ ακολουθούν οι Millenium και D.E. Shaw, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg.
Να σημειωθεί πως η μετοχή της Apple διακρατείται από 266 αμερικανικά ETFs, με συνολικές τοποθετήσεις 46 δισεκ. δολαρίων, επισημαίνεται.
Ενδεικτικά, στο S&P 500 ETF Trust, έχουν τοποθετηθεί 8,1 δισεκ. δολάρια.
Από την ανάλυση προκύπτει πως ένα ακόμη χαμένος είναι και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank, SNB), ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με μεγάλη έκθεση στη Wall Street.
Οι απώλειες για την SNB από τη σημερινή κατάρρευση στη μετοχή της Apple υπολογίζονται σε 1,4 δισεκ. δολάρια.
Βέβαια, όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο μεγαλύτερος χαμένος ίσως είναι ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet.
Η Berkshire Hathaway, ιδιοκτησίας του κ. Buffet, κατέχει 252,5 εκατομμύρια μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού, το δεύτερο υψηλότερο ποσό για το μετοχικό κεφάλαιο της Apple, σύμφωνα με το CNN.
Μάλιστα, η Apple αποτελεί το 25,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου της Berkshire, ποσοστό που την κατατάσσει ως την πιο δημοφιλή μετοχή για την εταιρεία.
Με δεδομένο ότι η μετοχή διαπραγματευόταν νωρίτερα στα περίπου 143 δολάρια, η αξία των μετοχών υπολογίζεται σε 36,2 δισεκ. δολάρια, έναντι περίπου 40 δισεκ. προηγουμένως, επισημαίνεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης