Πριν τα stress tests του Ιουλίου 2020 οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν βρει νέα κεφάλαια – Εθνικό λάθος εάν κωλυσιεργήσουν

Πριν τα stress tests του Ιουλίου 2020 οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν βρει νέα κεφάλαια – Εθνικό λάθος εάν κωλυσιεργήσουν
Όσο περνάει ο καιρός και δεν υλοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου τόσο θα αμφισβητούνται από τους επενδυτές.
Πριν τα stress tests του Ιουλίου του 2020 οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν βρει νέα κεφάλαια.
Όσο οι τράπεζες αποφεύγουν να βρουν νέα κεφάλαια τόσο θα παραμείνουν σε καθεστώς ομηρείας διαρκείας, οι τράπεζες θα καταστούν επενδύσιμες στην Ελλάδα μετά τις νέες αυξήσεις.
Όσο περνάει ο καιρός και δεν υλοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου τόσο θα αμφισβητούνται από τους επενδυτές.
Θα πρέπει να βρουν νωρίτερα κεφάλαια από τα stress tests του 2020.
Θα πουν πολλοί μα αυτό είναι λάθος, θα πρέπει να περιμένουν τα stress tests και εάν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες τότε να αναζητήσουν κεφάλαια.
Εάν αυτό συμβεί τότε θα σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν ακολουθήσει εμπροσθοβαρή σχέδια εξυγίανσης, θα σέρονται στον βούρκο των κόκκινων δανείων.

Μεταξύ 2015 και 2020 θα έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 5 χρόνια χωρίς να προστεθούν νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Στο παρελθόν – προ της κρίσης - οι τράπεζες ανά 3 χρόνια υλοποιούσαν αυξήσεις κεφαλαίου για ανάπτυξη.
Κεφάλαια για ανάπτυξη δεν υπάρχουν.
Ήδη απαιτούνται 11 με 12 δισεκ. κεφάλαια για πλήρη εξυγίανση των τραπεζών, οπότε νομοτελειακά θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τα NPEs των 84 δισεκ. ευρώ.
Όμως είτε λόγω αδυναμίας έλλειψης κεφαλαίων, είτε άρνησης των βασικών ιδιωτών μετόχων σχεδόν όλοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Λάθος, οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς, καμία τράπεζα ούτε η Alpha bank δεν διαθέτει πραγματικά κεφάλαια ικανά να εξαλείψουν το κακό παρελθόν (NPEs) και να διαγράψουν με προοπτική το μέλλον (νέες χορηγήσεις δανείων).
Η αλήθεια είναι ότι όλα αποκαλύφθηκαν στην πράξη και οι μεγάλες αποκαλύψεις ήρθαν από δύο θεσμούς που υποστήριζαν ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια η ΤτΕ και η Eurobank.
Η ΤτΕ πόσες φορές δεν έχει υποστηρίξει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν χρειάζονται κεφάλαια και η Eurobank ήδη στο α΄ 6μηνο του 2018 δήλωνε ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου έως το 2021.
Και όμως ήρθε και η ΤτΕ και η Eurobank και αναιρέθηκαν ωστόσο αποκάλυψαν την αλήθεια, την πραγματικότητα.
Η αλήθεια της Eurobank ήταν ότι μέσω της απορρόφησης της Grivalia που το 2017 είχε πουλήσει στο Fairfax υλοποιεί έμμεσα αύξηση κεφαλαίου 900 εκατ ευρώ.
Η ΤτΕ που παρουσίασε το σχέδιο της για τα NPEs ανεξαρτήτως εάν δεν θα υλοποιηθεί αποκάλυψε μια αλήθεια, οι τράπεζες θα χρειαστούν για εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs περί τα 5-6 δισεκ. ευρώ – θα δημιουργηθεί έλλειμμα 300 μονάδων βάσης επί των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας υποστηρίζει η ίδια η ΤτΕ.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Όσο οι τράπεζες, η ΤτΕ, η κυβέρνηση και ο SSM ως εποπτική αρχή αλληλοκοροϊδεύονται λύση στο πρόβλημα δεν θα βρεθεί.
Οι τράπεζες χρειάζονται γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου για να φέρουν εμπροσθοβαρώς τις λύσεις στα NPEs και για να μπορέσουν να διαθέτουν κεφαλαιακή δύναμη πυρός για να χρηματοδοτήσουν ξανά την οικονομία.
Να βγουν να προβάλλουν προϊόντα δανείων ξανά μετά από 8 χρόνια αποχής.
Χωρίς κεφάλαια, με λογιστικά τρικ, τύπου να μειωθεί το RWA δηλαδή το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και με αυτό τον τρόπο να πιστεύουμε ματαιόδοξα ότι όλα θα λυθούν με μαγικό και ωραίο τρόπο απλά χάνουμε πολύτιμο χρόνο.

Πρόσφατα το bankingnews είχε παρουσιάσει μια ανάλυση την οποία επαναλαμβάνει γιατί εκτιμούμε ότι αντικατοπτρίζει την αλήθεια

Οι ελληνικές τράπεζες για να προσεγγίσουν σε οικονομικούς δείκτες την Credit Agricole που αποχώρησε κακήν κακώς από την Ελλάδα καταβάλλοντας 3 δισεκ. στην Alpha bank για την Emporiki θα πρέπει να δαπανήσουν έως 12 δισεκ. κεφάλαια για εξυγίανση και έως 5 δισεκ. για ανάπτυξη.
Ας πάμε λίγο στο παρελθόν.
Η Credit Agricole μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Γαλλία έχοντας σχεδόν 15 δισεκ. σωρευμένες ζημίες από την αποτυχημένη επένδυση στην Ελλάδα αποφασίζουν να αποχωρήσουν και η τότε διοίκηση της ΤτΕ (Προβόπουλος) επιβάλλει να καταβάλλουν 3 δισεκ. ευρώ στην Alpha bank που αγόρασε την Emporiki Bank.
Πάμε στο σήμερα.
Θα συγκρίνουμε την Credit Agricole με την Alpha bank και εν συνεχεία την Credit Agricole με τον τραπεζικό κλάδο συνολικά στην Ελλάδα.
Η Credit Agricole εμφανίζει 2,5% NPLs έναντι 34% στην Alpha bank και στην Ελλάδα και coverage ratio NPLs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων δανείων με προβλέψεις 85,8% σε επίπεδο ομίλου.
Στην Ελλάδα τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι στο 47%, τα NPLs στο 34% και το coverage ratio NPEs συνολικά στον κλάδο 52% και το coverage ratio NPLs στο 65%.
Ταυτόχρονα η Credit Agricole έχει 14,9% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 έναντι 13,2% στην Ελλάδα.
Άρα η Credit Agricole και παρά την μεγάλη έκθεση στην Ιταλία όπου εμφανίζει NPLs 7,2% βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ο μέσος όρος των τραπεζών στην Ελλάδα.
Να τονιστεί ότι τα προβληματικά ανοίγματα στην Ελλάδα ανέρχονται στο 47% όσο περίπου και στην Κύπρο, περίπου 19% στην Πορτογαλία και τη Σλοβενία, 16% στην Ιταλία και μεταξύ 12% και 15% στην Ιρλανδία και σε ορισμένες νοτιοανατολικές χώρες.
Οι υγιείς τράπεζες στην Ευρώπη εμφανίζουν NPEs και NPLs στο 2,5%.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα να φθάσουν σε αυτό το επίπεδο και με αυτής της κλίμακας την κάλυψη προβλέψεων θα πρέπει να δαπανήσουν έως 12 δισεκ. κεφάλαια για εξυγίανση κόκκινων δανείων και άλλα 5 δισεκ. για να στηρίξουν την ανάπτυξη τους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα 5 δισ. ευρώ… για ανάπτυξη και νέα δάνεια μετά την εξυγίανση των NPEs 84,7 δισεκ. ευρώ.
Ενώ όλοι εστιάζονται και ορθά στην εξυγίανση, δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να μιλάνε για ανάπτυξη εάν δεν ολοκληρωθεί η εξυγίανση…θα πρέπει να αποτιμηθούν οι ελληνικές τράπεζες σε παρούσες αξίες πόσα κεφάλαια διαθέτουν για ανάπτυξη εάν εμπροσθοβαρώς υλοποιήσουν την εξυγίανση στα κόκκινα δάνεια.
Πόσα κεφάλαια θα απαιτηθούν για εξυγίανση;
Οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 27,7 δισεκ. κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 12 δισεκ. (πληροφορίες bankingnews) ή 11,1 δισεκ. (εκτιμήσεις Morgan Stanley).
Οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να υιοθετήσουν εμπροσθοβαρή σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών τους δανείων θα χρειαστούν να δαπανήσουν 8,8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Συγκεκριμένα
-Η Πειραιώς θα πρέπει να δαπανήσει 3,5 δισεκ. κεφάλαια τα οποία δεν διαθέτει.
-Η Εθνική 1,5 δισεκ. ευρώ,
-Η Alpha bank 2,5 δισεκ. ευρώ και
-Η Eurobank 1,6 με 1,7 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά απαιτούνται για να μπορέσουν οι τράπεζες να φέρουν τους δείκτες NPEs στα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί το 2021….στο 2019.
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν και άλλες προκλήσεις με βασικότερες πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και βεβαίως το νέο SREP δηλαδή την αξιολόγηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας που θα είναι αυξημένοι για τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν θα φθάσουν μόνο στο 14,5% ως ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αλλά μπορεί να διαμορφωθούν στο 16% για ορισμένες τράπεζες.
Η πραγματικότητα είναι ότι εξυγίανση προβληματικών δανείων σημαίνει απλά και ξεκάθαρα δαπάνη σε κεφάλαια μεταξύ 8,8 με 9 δισεκ. ευρώ.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετα κεφάλαια για να ωραιοποιηθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 11 με 12 δισεκ. ευρώ συνολικά κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι τα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών είναι 27,7 δισεκ. εκ των οποίων τα 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μόνο την πρόκληση της εξυγίανσης αλλά της επιδείνωσης της ποιότητας των κεφαλαίων τους.
Εξυγίανση σημαίνει νέες προβλέψεις που μεταφράζεται σε αύξηση της αναβαλλόμενης φορολογίας ακόμη και εάν δημιουργηθούν SPV δηλαδή εταιρίες ειδικού σκοπού για να μην ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας και αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης των τραπεζών.
Η Ελλάδα πορεύεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και το τραπεζικό ζήτημα στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει άλυτο.
Οπότε από τα 27,7 δισεκ. των κεφαλαίων αφαιρώντας τα 11-12 δισεκ. που θα απαιτηθούν για εξυγίανση ριζική απομένουν 15-16 δισεκ. ευρώ.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν μετά την εξυγίανση τους την ανάπτυξη, να χορηγήσουν νέα δάνεια θα χρειαστούν επιπρόσθετα 5 δισεκ. κεφάλαια.
Οπότε είτε από την πλευρά της εξυγίανσης, είτε από την οπτική γωνία της ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
 
Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών και νέο SREP
Τράπεζες

Συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core tier 1

Core tier 1 με FLB3
(Βασιλεία ΙΙΙ)
Νέο SREP

Όχι τελικό
Πειραιώς

14,2% ή 6,7 δισ. ευρώ 14,2% ή 6,7 δισ. 10,8% ή 4,9 δισ ευρώ 14,5% από 13,625%
Εθνική

16,6% ή 5,8 δισ ευρώ 16,6% ή 5,8 δισ 13% ή 4,5 δισ ευρώ 13,75% από 12,875%
Alpha

18,3% ή 8,8 δισ ευρώ 18,3% ή 8,8 δισ 15,2% ή 7,1 δισ. ευρώ 13,75% από 12,875%
Eurobank με Grivalia

19% ή 7,45 δισ ευρώ 16,6% ή 6,49 δισ 13,8% ή 5,43 δισ ευρώ 13,75% από 12,875%
Σύνολο *

17% ή 28,75 δισ 16,4% ή 27,79 δισ 13,2% ή 21,93 δισ ευρώ 13,93%
*Μέσος όρος στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – Στα απόλυτα μεγέθη συνολικό άθροισμα
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS