Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Bolsonaro – Δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά

Βραζιλία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Bolsonaro – Δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά
Να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το έγκλημα δεσμεύτηκε κατά την ορκωμοσία του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro
Να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το έγκλημα δεσμεύτηκε κατά τη σημερινή (1/1/2019) ορκωμοσία του ο νεοεκλεγείς εθνικιστής πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, αναλαμβάνοντας και επίσημα καθήκοντα.
Ο Bolsonaro υποσχέθηκε επίσης να υιοθετήσει ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ανάπτυξης.
Παράλληλα, ο Bolsonaro ορκίστηκε ότι «θα υπερασπίζεται και θα εφαρμόζει το Σύνταγμα» και ότι θα εργαστεί «για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας».
Η αριστερά, και κυρίως το Κόμμα των Εργατών του πρώην προέδρου Lula, μποϊκοτάρισε την τελετή.
Χιλιάδες υποστηρικτές του Bolsonaro συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το μέγαρο Πλανάλτο για να δουν τον πρόεδρο να παραλαμβάνει από τα χέρια του προκατόχου του, Michel Temer, την προεδρική ταινία, το σύμβολο της προεδρίας.
Πριν ξεκινήσει η τελετή, ο Bolsonaro και η σύζυγός του διέσχισαν την Μπραζίλια μέσα σε μια ανοιχτή Rolls Royce, ενώ οι υποστηρικτές του τον επευφημούσαν.
Ο πρώην λοχαγός του στρατού και για πολλά χρόνια γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει ριζικά τη Βραζιλία από την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες η αριστερά και η κεντροδεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής.
Στις προθέσεις του Bolsonaro είναι επίσης η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην ορκωμοσία από τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo.
Μια ένδειξη αυτής της «διπλωματικής στροφής» είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Ο Bolsonaro σχεδιάζει να εμποδίσει τις προσπάθειες νομιμοποίησης των αμβλώσεων πέραν των σημερινών εξαιρέσεων αλλά και να αφαιρέσει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία.
Έχει επίσης πει ότι θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Το ένα τρίτο των υπουργών της κυβέρνησής του είναι πρώην αξιωματικοί του στρατού – οι περισσότεροι μάλιστα ήταν συμφοιτητές του στη στρατιωτική ακαδημία της Βραζιλίας και είχαν στηρίξει τη στρατιωτική χούντα του 1964-85.
Στην ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας, ο Bolsonaro κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να τον βοηθήσουν για «να απελευθερώσει οριστικά» τη Βραζιλία «από τον ζυγό της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, της οικονομικής ανευθυνότητας και της ιδεολογικής δουλείας».
«Θα εργαστώ ακούραστα ώστε η Βραζιλία να επιτύχει το πεπρωμένο της», είπε, δεσμευόμενος ότι «θα ενισχύσει τη δημοκρατία» στη χώρα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης