Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

2019….χρονιά zombie για Ελλάδα και διεθνώς - Η μακρά προεκλογική περίοδος θα απονευρώσει, οικονομία, τράπεζες, μετοχές

2019….χρονιά zombie για Ελλάδα και διεθνώς - Η μακρά προεκλογική περίοδος θα απονευρώσει, οικονομία, τράπεζες, μετοχές
Διεθνώς πλησιάζει ο καιρός της μεγάλης διόρθωσης, εκτός QE και με την παγκόσμια οικονομία σε τούνελ επιβράδυνσης
Ενώ όλοι προσβλέπουν σε μια καλύτερη χρονιά, περισσότερο δημιουργική και αναπτυξιακή…το 2019 για την Ελλάδα και διεθνώς θα αποδειχθεί έτος zombie.
Το 2019 θα είναι χρονιά zombie.
Τα zombie αποτελούν ανθρωπόμορφες οντότητες πεθαμένων που έχουν αποκτήσει την ικανότητα της κίνησης, τρέφονται από σάρκες τουλάχιστον στις κινηματογραφικές ταινίες και ουσιαστικά ζουν μεταξύ δύο κόσμων των νεκρών και των ζωντανών.
Η έννοια zombie για τις οικονομίες και τις αγορές μετοχών έχει αυτό τον σκοπό να αναδείξει ότι θα βρεθούν ανάμεσα σε δύο κόσμους της προσπάθειας για ανάκαμψη και της μακρόσυρτης ομηρείας.
Γιατί το 2019 θα είναι χρονιά zombie;

Η μακρά προεκλογική περίοδος έως Οκτώβριο 2019 θα απονευρώσει οικονομία και αγορά

Ο Τσίπρας επιμένει ότι εκλογές θα διεξαχθούν Οκτώβριο 2019 – 22 Σεπεμβρίου 2019 ή 6 Οκτωβρίου 2019 - οπότε εάν τελικώς επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό και πάει σε εκλογές Οκτώβριο και όχι Μάιο 2019…η Ελλάδα θα εγκλωβιστεί σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.
Τι σημαίνει εγκλωβισμός σε μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο;
Η οικονομία θα εισέλθει σε μια προεκλογική περίοδο, όπου η ανάκαμψη θα ατονήσει και λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης, οι τράπεζες θα αφιερωθούν στην επίλυση των δομικών τους προβλημάτων δηλαδή τα NPEs οπότε δεν θα υπάρχει τίποτε αναπτυξιακό…αντιθέτως θα δαπανήσουν κεφάλαια οπότε θα είναι αρνητική εξέλιξη ενώ χρηματιστήριο και ομόλογα θα ακολουθήσουν…την διεθνή τάση.
Το 2019 θα είναι έτος κόπωσης, έτος προσπάθειας και εγκλωβισμού, οπότε ούτε στις μετοχές μπορούμε να περιμένουμε εκπλήξεις, ούτε στα ομόλογα ειδικά μάλιστα μετά την κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης που αργά ή γρήγορα οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη θα πάρουν την ανιούσα.
Στο χρηματιστήριο παρά τις προσδοκίες που θα φέρει η έλευση της ΝΔ τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα.
Στα ομόλογα τα ελληνικά assets θα αποκτήσουν αξία όχι λόγω Ιταλίας αλλά όταν θα αποκτήσουν επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης ΒΒΒ- και υψηλότερα…δηλαδή από το 2020 και εάν…
Η μακρά προεκλογική περίοδος θα συνοδευτεί από έντονες πολιτικές εντάσεις με κυριότερη την συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό που έχει ήδη καταδικαστεί από τους έλληνες.
Θα ακολουθήσουν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές όπου θα πιστοποιηθεί η πρωτιά της ΝΔ και η συρρίκνωση ΣΥΡΙΖΑ.
Εφόσον δεν γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάιο 2019 και ο Τσίπρας επιλέξει για ημερομηνία στις 13 Οκτωβρίου 2019 η Ελλάδα θα παραμείνει όμηρος των πολιτικών τακτικών μιας κυβέρνησης που αποχωρεί αλλά εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια να παραμείνει στην εξουσία.
Στο μεσοδιάστημα αυτό όλο το σύστημα θα παραμείνει εγκλωβισμένο, κανείς δεν κάνει deals με μια κυβέρνηση που αποχωρεί και όλοι περιμένουν την νέα κυβέρνηση για να ξεκινήσουν τις συμφωνίες.

Διεθνώς πλησιάζει ο καιρός της μεγάλης διόρθωσης, εκτός QE και με την παγκόσμια οικονομία σε τούνελ επιβράδυνσης

Το τελευταίο διάστημα του 2018 μας έδειξε κάτι σημαντικό.
Οι αγορές είναι έτοιμες να διορθώσουν
-Μετά από 9 χρόνια ανοδικής πορείας και ράλι στην Wall που έχει φθάσει στο 300%
-Μετά από τον τερματισμό διεθνώς της ποσοτικής χαλάρωσης όπου κοντά 4,5 τρισεκ. διοχετεύτηκαν στο σύστημα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευρωζώνης, της αμερικανικής αγοράς κ.α.
-Μετά τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας
-Μετά τα έντονα σημάδια κόπωσης στα P/E των εταιριών στην Wall
-Μετά την ιστορικών διαστάσεων πολιτική επαναγοράς ιδίων μετοχών στην Wall όπου οι εταιρίες χρησιμοποίησαν ταμειακά διαθέσιμα κοντά στο 1,08 τρισεκ. δολάρια για να στηρίξουν τις μετοχές τους τροφοδοτώντας την μεγάλη φούσκα της Wall.
-Μετά από την στρατηγική της FED και της ΕΚΤ που λόγω πληθωρισμού θα συντονίσουν την νομισματική τους πολιτική με στόχο…την αύξηση των επιτοκίων έστω και λελογισμένα.
- Μετά την διόρθωση που σημειώθηκε στην Wall και που η Societe Generale ορθά είχε εκτιμήσει ότι θα κλείσει ο S&P 500 στις 2500 μονάδες στο τέλος του 2018.
Οι εκτιμήσεις που έχουν δοθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018 για το τέλος του 2019 έχουν αποδειχθεί μάλλον αισιόδοξες.

Το 2019 τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς οικονομίες και αγορές θα εισέλθουν στην χρονιά των zombie.
Στην Κίνα υπάρχει η χρονιά του σκύλου και άλλων ζώων ενώ εφεύρουμε και μια νέα χρονιά διεθνώς την χρονιά των zombies.
H χρονιά των zombie θα περιέχει προσπάθεια και κόπωση, έξαρση και απογοήτευση, δύναμη και αδυναμία μια χρονιά που πολλά θα επιχειρηθούν να γίνουν και ελαχιστότατα θα αποδώσουν θα είναι μια χρονιά υψηλών προσδοκιών αλλά και μικρού καλαθιού απόδοσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης