Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ένα πολυσύνθετο περιβάλλον γύρω από το πετρέλαιο – Οι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την τιμή του για το 2019

Ένα πολυσύνθετο περιβάλλον γύρω από το πετρέλαιο – Οι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την τιμή του για το 2019
Οι τιμές που κατέγραψε το πετρέλαιο για το 2018 επηρεάστηκαν από διάφορους παράγοντες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δε σχετίζονταν άμεσα με την αγορά ενέργειας
Οι τελευταίες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση του έτους θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτέλεσαν μία «μικρογραφία» αναφορικά με την πορεία που ακολούθησαν οι τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Η υψηλή μεταβλητότητα που εμφάνισε το πετρέλαιο τις προηγούμενες ημέρες μεταφράστηκε σε ημερήσια διακυμάνσεις οι οποίες ξεπέρασαν το 6%, και οι οποίες το οδήγησαν ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.
Μάλιστα, κατά την τελευταία εβδομάδα του έτους, το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε απώλειες της τάξεως του 3% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 53,03 δολάρια ανά βαρέλι.
Η παραπάνω τιμή είναι χαμηλότερη κατά 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και κατά 39% σε σχέση με τα 87 δολ. ανά βαρέλι στα οποία είχε βρεθεί στις αρχές Οκτωβρίου και τα οποία αποτέλεσαν υψηλά τεσσάρων ετών.
Από την άλλη πλευρά, το αμερικανικό αργό (WTI) ολοκλήρωσε την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία έκλεισε με απώλειες, και συγκεκριμένα στα 45,12 δολ. ανά βαρέλι.
Η πτώση του σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017 ανέρχεται στο 25% ενώ συγκριτικά με τα 77 δολ. ανά βαρέλι στα οποία βρέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, και τα οποία αποτέλεσαν υψηλά τεσσάρων ετών, έχει υποχωρήσει κατά 42%.
Το 2018 αποτέλεσε μεταξύ άλλων και μία χρονιά κατά την οποία οι αναλυτές ανέμεναν να δουν πως θα «αντιδράσει» το πετρέλαιο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και ορισμένων χωρών εκτός Οργανισμού (με επικεφαλής τη Ρωσία) η οποία αφορούσε περικοπές στην παραγωγή.
Η συμφωνία των επονομαζόμενων ΟΠΕΚ+ διατηρήθηκε σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, προκειμένου οι χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου η οποία είχε οδηγήσει το πετρέλαιο στη «ζώνη» των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.
Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία (μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας) άρχισαν να δημιουργούν νέες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες κορυφώθηκαν μέσω των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, οι οποίες αποδείχθηκαν περισσότερο περιορισμένες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Τα προαναφερθέντα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει κατά 25% τον Νοέμβριο του 2018, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της τελευταίας δεκαετίας, εν μέσω ανησυχιών ότι η υπερπροσφορά θα επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου.
Παράλληλα, οι ανησυχίες που σχετίζονται με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το ερχόμενο έτος, καθώς και η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου προστέθηκαν στους παράγοντες πίεσης προς το πετρέλαιο.
Η πτώση που σημειώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οφείλεται εν μέρει και στην εμπορική διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, η οποία οδήγησε στην επιβολή δασμών από τις δύο χώρες και οι οποία θα μπορούσε να περιορίσει σταδιακά τις εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου από το Πεκίνο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ενεργειακής έρευνας, Wood Mackenzie, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα για το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιπροσώπευαν το 20% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών, ενώ η ίδια η εταιρεία σχολίασε ότι σε μία βάση ελεύθερου εμπορίου, οι παραπάνω εξαγωγές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η καθοδική πορεία του πετρελαίου συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συναντήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου στη Βιέννη και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέες περικοπές, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το νέο έτος και αναμένεται να έχουν διάρκεια έξι μηνών.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, οι περικοπές θα ανέλθουν συνολικά στα 1,2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα συναντηθούν ξανά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου, ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί τότε.
Παρά την αποφασιστικότητα των ΟΠΕΚ+ να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά που δημιουργείται εκ νέου, η πορεία του πετρελαίου δείχνει ότι οι τιμές του πλέον εξαρτώνται περισσότερο από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και όχι από τα επίπεδα της παραγωγής.
Ωστόσο, τα παραπάνω δεδομένα σχετίζονται μεταξύ τους, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης προς το πετρέλαιο και θα προσθέσει ακόμα περισσότερα βαρέλια στον όγκο των παγκόσμιων αποθεμάτων.



Η πορεία που κατέγραψε η τιμή του Brent κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών

Σύμφωνα με τον αναλυτή εμπορευμάτων της Barclays στη Νέα Υόρκη, Michael Cohen, η ανάκαμψη του πετρελαίου για το 2019 μπορεί να επιτευχθεί κάτω από δύο σημαντικές προϋποθέσεις: η πρώτη αφορά την αποτελεσματική μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων μέσω της συμφωνίας ΟΠΕΚ και η δεύτερη αφορά την αποτροπή επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, Michael Tran, εκτιμά πως «όσον αφορά τα θεμελιώδη, πιστεύουμε ότι οι τιμές έχουν πλησιάσει το κατώτατο επίπεδο», καθώς το επόμενο έτος «η παγκόσμια προσφορά και η ζήτηση θα φθάσουν σε ισορροπία».
Οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σημειώσει επιβράδυνση στο 2,5% για το 2019, έναντι 2,9% το έτος που πέρασε, γεγονός που μεταφράζεται σε μικρότερη ζήτηση προς τα ενεργειακά προϊόντα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και ο ΟΠΕΚ, με τον πρώτο να κάνει λόγο για «σχετικά αδύναμη» ζήτηση σε Ευρώπη και Ασία και τον δεύτερο να αναμένει μείωση της ζήτησης κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το 2018.
Ένας ακόμα παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου για το νέο έτος είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το Ιράν, με τον αναλυτή της Markit, Spencer Welch, να εκτιμά ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν σχεδόν πλήρη στροφή στην πολιτική τους για το Ιράν».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θέλουν η τιμή της βενζίνης να φθάσει ψηλά, οπότε είναι πιθανό η αμερικανική πολιτική να επηρεαστεί από το τι κάνει η αγορά, γεγονός που θα επηρεαστεί από το πόσο αποτελεσματικές είναι οι περικοπές του ΟΠΕΚ», πρόσθεσε ο Spencer Welch.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι αναλυτές της Morgan Stanley προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για το 2019, προβλέποντας ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 68,50 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 78,50 δολ. ανά βαρέλι των προηγούμενων εκτιμήσεων.
Παρά το γεγονός ότι οι περικοπές των ΟΠΕΚ+ θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγορά, καθώς θα καθησυχάσουν τους επενδυτές για το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς, οι τιμές στις οποίες έφθασε το πετρέλαιο στις αρχές Οκτωβρίου είναι δύσκολο να σημειωθούν ξανά το επόμενο έτος, σύμφωνα με την τράπεζα.
Παρόμοια είναι η εκτίμηση και της Bernstein Energy για το 2019, καθώς προβλέπει ότι το Brent θα παραμείνει κοντά στη ζώνη των 70 δολ. ανά βαρέλι, δεχόμενο επαρκή στήριξη σε αυτό το εύρος τιμής.
Όσον αφορά την τιμή του αμερικανικού αργού, η πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξε ότι αυτή θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 61 δολ. ανά βαρέλι το 2019, με την σχετική πρόβλεψη να αποτελεί υποβάθμιση κατά 11 δολ. σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου.


Η πορεία που κατέγραψε η τιμή του αμερικανικού αργού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε σε 13 επενδυτικές τράπεζες η Wall Street Journal, υπήρξε μία συνολική αναθεώρηση προς τα κάτω στις τιμές του πετρελαίου, με το Brent να αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 69 δολ. ανά βαρέλι κατά μέσο όρο.
Το αμερικανικό αργό αναμένεται να βρεθεί στο εύρος των 60 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που οι μέσες εκτιμήσεις πριν από μερικούς μήνες έκαναν λόγο για άνοδο του WTI στα 72 δολ. ανά βαρέλι το 2019.
«Το Brent στα 80 δολ. ανά βαρέλι φαινόταν πάντα πολύ καλό για να κρατήσει, αψηφώντας τα θεμελιώδη στοιχεία», σχολίασε νωρίτερα εντός του μήνα η Wood Mackenzie, ενώ ο πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας, Simon Flowers, ανέφερε πέντε πηγές αβεβαιότητας για το πετρέλαιο το νέο έτος.
Συγκεκριμένα, οι πέντε πηγές είναι η οικονομική επιβράδυνση, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση, η άνοδος της παραγωγής στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, ο αντίκτυπος από τις περιορισμένες επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα, καθώς και οι μεταβολές στα περιθώρια διύλισης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, ένα από βασικά σκηνικά για την παγκόσμια οικονομία το 2019 θα είναι το «πρωτοφανές επίπεδο απόκλισης της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, ενώ οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν το κάνουν.
«Προβλέπουμε ότι οι τιμές για Brent και το WTI θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 70 και 59 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα το 2019», καταλήγουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές που κατέγραψε το πετρέλαιο για το 2018 επηρεάστηκαν από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι είτε σχετίζονταν άμεσα με την αγορά ενέργειας, είτε είχαν μία περισσότερο έμμεση επιρροή.
Και όπως δείχνουν οι παραπάνω προβλέψεις, οι παράγοντες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότεροι το 2019, προσθέτοντας ακόμα υψηλότερη μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης