Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μάνθος (AENAON Markets): Στις 490 μονάδες το ΧΑ εάν επιβεβαιωθεί η bear market

tags :
Μάνθος (AENAON Markets): Στις 490 μονάδες το ΧΑ εάν επιβεβαιωθεί η bear market
Έντονη αλλαγή του εν εξελίξει σκηνικού θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με ένα ισχυρό πάτημα άνω των 700 με 710  μονάδων
Μόλις δύο είναι οι μήνες στον ετήσιο απολογισμό του ελληνικού χρηματιστηρίου, που κατάφεραν το 2018 να σταθούν όρθιοι στη κατηφορική πίεση των μετοχικών αξιών με τους υπόλοιπους κυρίως στο 2ο εξάμηνο  να αποτελούν απλά πτωτικά σκαλοπάτια προς τις 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη, παρατηρεί ο Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης της AENAON Markets, Απόστολος Μάνθος.
Το ετήσιο ποσοστό πτώσης προσεγγίζει το -25% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό  από τα υψηλά του έτους  ξεπερνάει το -33% με το «λείψανο» του τραπεζικού κλάδου να αποτελεί για ακόμα μια χρονιά το χορηγό της καθοδικής τάσης.
Μέσα σε αυτή την οδυνηρή  κληρονομιά, που αφήνει το 2018 για το νέο έτος έχει προστεθεί και το διεθνές αρνητικό περιβάλλον με τα διαγράμματα των κατευθυντήριων παγκόσμιων δεικτών να εμφανίζουν μεσομακροπρόθεσμους  καθοδικούς σχηματισμούς τόσο μέσα από πτωτικές διασταυρώσεις «αργών» κινητών μέσων όρων, όπως για παράδειγμα αυτή του 50άρη με το 200άρη  (Death Cross) όσο και από γνωστά  patterns Head & Shoulders, όπου η neckline έχει διασπαστεί ή βρίσκεται υπό πτωτική διερεύνηση.
Στατιστικά με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι μετά από σχεδόν 8 χρόνια ανόδου μπαίνουμε σε ένα “bear market” με ότι αυτό θα συνεπάγεται και για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Βέβαια ο Γενικός Δείκτης δηλώνοντας παρών μόνο στα καθοδικά momentum, τα τελευταία 8 χρόνια μόνο ανοδικός δεν ήταν, φτάνοντας μάλιστα να καταγράφει από την αφετηρία των 1750 μονάδων έως και -76% απώλειες.
Δυστυχώς η πολιτικοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών τον άφησε «απότιστο» από τη διεθνή τάση, κάτι ανάλογο δηλαδή, που έγινε και με την ποσοτική χαλάρωση  “QE” της ΕΚΤ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο όλο αυτό το χρονικό διάστημα συνεχίζει  να  φυλλορροεί με τους ενεργούς επενδυτές να πέφτουν από τους 109.000  στους 17.000 και τα χαρτοφυλάκια που αποτιμούνται έως 3000 ευρώ να καταλαμβάνουν πλέον το 83,6% του συνόλου από το 67%, που είχαν στα τέλη του 2008.
Τα στοιχεία δε που αναρτούνται κάθε μήνα από το Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω του στατιστικού δελτίου «Axia Numbers» είναι τόσο «αιχμηρά», που  δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ισχυρών αλλαγών και  για το 2019.
Τέλος από απόψεως τεχνικής ανάλυσης εάν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 επιβεβαιωθεί το  “bear market” σενάριο  η καθοδική ακίδα του Γενικού Δείκτη μπορεί να φτάσει σταδιακά έως και τις 480 μονάδες.  
Έντονη αλλαγή του εν εξελίξει σκηνικού θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με ένα ισχυρό πάτημα άνω των 700 με 710  μονάδων αν και η λίστα με τα θετικά γεγονότα, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πολιτικό, μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο είναι αρκετά μεγάλη και με πληθώρα αστερίσκων, καταλήγει ο κ. Μάνθος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης