Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο έχει στοιχίσει σε ΗΠΑ – Κίνα ο εμπορικός πόλεμος

Πόσο έχει στοιχίσει σε ΗΠΑ – Κίνα ο εμπορικός πόλεμος
Απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο
Σε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει οδηγήσει ΗΠΑ και Κίνα ο εμπορικός πόλεμος, που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο πλευρές, πλήττοντας βιομηχανίες και γεωργία.
Οι απώλειες αυτές ενδέχεται να δώσουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping ένα πρόσθετο κίνητρο, προκειμένου να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφορές πριν από την προθεσμία της 2ας Μαρτίου 2019, παρόλο που οι συνομιλίες μεταξύ των οικονομικών υπερδυνάμεων θα μπορούσαν ακόμα να παραταθούν.
Η αμερικανική και η κινεζική οικονομία χάνουν περίπου 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω των δασμών του Πεκίνου για γεωργικά προϊόντα, όπως δήλωσε ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου Purdue, Wally Tyner.
Τα προβλήματα στο γεωργικό εμπόριο πλήττουν και τις δύο πλευρές, διότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στον κόσμο και το 2017 βασίστηκε στις ΗΠΑ για σπόρους αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα αγοράζει ως επί το πλείστον σόγια από τη Βραζιλία από τότε που επέβαλε δασμούς 25% σε αντίποινα τον Ιούλιο του 2018 σε αντίποινα για ανάλογες κινήσεις  των ΗΠΑ.
Οι συνολικές γεωργικές εξαγωγές των ΗΠΑ στην  Κίνα για τους πρώτους 10 μήνες του 2018 μειώθηκαν κατά 42% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.
Για να ενισχύσει τους αγρότες που πλήττονται, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαθέσει περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια για άμεσες πληρωμές και αγορά αγροτικών αγαθών, προκειμένου να ενταχθούν κρατικά προγράμματα διατροφής.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης