Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Το Σουδάν πρέπει να διεξάγει έρευνες για το θάνατο των διαδηλωτών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Guterres (ΟΗΕ): Το Σουδάν πρέπει να διεξάγει έρευνες για το θάνατο των διαδηλωτών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές κατά τα επίσημα στοιχεία ενώ η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τουλάχιστον 37 διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί
Τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του Σουδάν ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.
Από τη 19η Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του στρατηγού Omar el Bashir είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις κατεστάλησαν με αιματηρό τρόπο.
Η αμφισβήτηση επικεντρώνεται στον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού και ευρύτερα του κόστους ζωής στο Σουδάν, χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό.
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, κατά τα επίσημα στοιχεία. Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τουλάχιστον 37 διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί.
Ο γ.γ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση "για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση", ενώ "ζητεί από τις αρχές να διενεργήσουν έρευνα σε βάθος για τους θανάτους και τη βία", σύμφωνα με μια ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ "υπογραμμίζει την ανάγκη" να υπάρξουν εγγυήσεις "για την ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης".
Με απόφαση της κυβέρνησης, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε από τη μία σουδανική λίρα (περίπου 1 λεπτό του ευρώ) στις τρεις, ενώ αυξήθηκε επίσης η τιμή των καυσίμων, εξέλιξη που πυροδότησε το ξέσπασμα οργής του πληθυσμού.
Πέρα από τις κοινωνικές διεκδικήσεις, ανάμεσα στους διαδηλωτές υπάρχουν πολλοί που αξιώνουν την "πτώση του καθεστώτος" - το πιο γνωστό σύνθημα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης του 2011 - του Bashir, που ασκεί την εξουσία από το 1989.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης