Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανατροπή στο γεωπολιτικό σκηνικό - Ο Assad «πρόλαβε» τον Erdogan και εισήλθε στη Μανμπίζ μετά την έκκληση των Κούρδων

Ανατροπή στο γεωπολιτικό σκηνικό  - Ο Assad «πρόλαβε» τον Erdogan και εισήλθε στη Μανμπίζ μετά την έκκληση των Κούρδων
Τελευταία εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Συρίας αποτελεί η είσοδος του συριακού στρατού στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ
(upd) Συνεχείς είναι οι ανατροπές στη γεωπολιτική σκακιέρα, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.
Τελευταία εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Συρίας και των Κούρδων, καθώς και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή, αποτελεί η είσοδος του συριακού στρατού στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, στα βόρεια της χώρας, μετά την έκκληση για βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων που φοβούνται μεγάλης κλίμακας τουρκική επίθεση στην περιοχή.
Η έκκληση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων στην Συρία, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, και βασικού τους συμμάχου, για την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.
Ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού έκανε την ανακοίνωση της εισόδου των δυνάμεων της Δαμασκού στην Μάνμπιτζ από την τηλεόραση, τονίζοντας ότι η συριακή σημαία κυματίζει στην πόλη-κλειδί που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα.
«Καλούμε τις κυβερνητικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στις περιοχές από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις μας, κυρίως στην Μάνμπιτζ και να προστατεύσουν αυτές τις περιοχές κατά της τουρκικής εισβολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση των YPG, που είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του κουρδο-αραβικού συνασπισμού.
Η Αγκυρα έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία, προωθώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου παραμένουν, σύμφωνα με την Τουρκία οι κουρδικές δυνάμεις.
Η Τουρκία, η οποία φοβάται την εγκαθίδρυση κουρδικής οντότητας στα σύνορά της, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις της δικής της κουρδικής μειονότητας στο τουρκικό έδαφος, είναι εχθρική προς τις YPG εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς της συμμάχους.
Το Κρεμλίνο ωστόσο θεωρεί «θετική» την είσοδο του συριακού στρατού στο Μάνμπιτζ, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στην «σταθεροποίηση της κατάστασης».
Φυσικά, αυτό κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης.
Η διεύρυνση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων... συνιστά χωρίς καμία αμφιβολία θετική τάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Peskov, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στην Μόσχα τουρκικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu και τον υπουργό Άμυνας, Hulusi Akar.
Παράλληλα, ανώτατος ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε στην Μόσχα την διεξαγωγή συνομιλιών για την Συρία με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στις αρχές του 2019, την ώρα που η Ουάσινγκτον προετοιμάζει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Η συνάντηση κορυφής εντάσσεται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, στην οποία συμμετέχουν από τον Ιανουάριο 2017, απουσία της Ουάσινγκτον, εκπρόσωποι της Δαμασκού και μία αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν, συμμάχων της Δαμασκού, και της Τουρκίας, συμμάχου των σύρων ανταρτών.
Η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα υποσκέλισε τις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, που δεν έδωσαν λύση σε έναν πόλεμο ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 350.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο 2011.
Ομως ούτε η διαδικασία της Αστάνα έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να καταλήξει σε οριστική επίλυση της σύρραξης.

Erdogan: Στόχος μας να εξαφανίσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Συρία – Θα πάρουν το μάθημα τους οι Σύροι Κούρδοι

Σαφές μήνυμα στους Σύρους Κούρδους (YPG) ότι θα πάρουν το μάθημα τους έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ύστερα από την κατάληψη της πόλης Manbij από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που ακολούθησε της έκκλησης της YPG προς το καθεστώς του Bashar al Assad να προστατεύσει την πόλη από τις επικείμενες τουρκικές επιθέσεις
«Στην παρούσα κατάσταση, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ακεραιότητα του συριακού εδάφους.
Αυτές οι περιοχές ανήκουν στην Συρία.
Όταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχουν φύγει από την περιοχή, δεν θα υπάρχει τίποτε για εμάς να κάνουμε εκεί...
Το θέμα δεν είναι το Manbij, στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή.
Κύριος στόχος μας είναι οι YPG να πάρουν εδώ ένα αναγκαίο μάθημα» υποστήριξε ο Erdogan.
Σημειώνεται πως η Τουρκία θεωρεί τους Σύρους Κούρδους της YPG τρομοκρατική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι οι Σύροι Κούρδοι ήταν μέχρι πρότινος σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Reuters: O διάλογος Trump με Erdogan για τη Συρία - Η τηλεφωνική επικοινωνία που άλλαξε τον πόλεμο

Την τηλεφωνική συνομιλία του Donald Trump με τον Recep Tayyip Erdogan για τον πόλεμο Συρία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reuters.
Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες πριν από δύο εβδομάδες, ο Trump αναμενόταν να προειδοποιήσει τον Erdogan για τα σχέδια του όσον αφορά την επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση, ο Trump αναδιαμόρφωσε την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εγκαταλείποντας το συριακό έδαφος και παραδίδοντας στην Άγκυρα το έργο τερματισμού του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Όπως δηλώνει Τούρκος αξιωματούχος, «ο Trump ρώτησε: “Εάν αποσύρουμε τους στρατιώτες μας, μπορείς να καθαρίσεις το ISIS;”».
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Erdogan απάντησε ότι οι τουρκικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την αποστολή.
«Τότε, κάντε το», του είπε ο Trump απότομα.
Σημειώνεται ότι στο τηλεφώνημα συμμετείχε και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας John Bolton, και απευθυνόμενος σε αυτόν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Αρχίστε να δουλεύετε για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία».
«Πρέπει να πω ότι ήταν αναπάντεχη απόφαση.
Η λέξη "έκπληξη" είναι πολύ αδύναμη για να περιγράψει την κατάσταση», σημείωσε Τούρκος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης