Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει κοντά σε υψηλά 6 μηνών ο χρυσός εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών - Στο -0,09% και τα 1.279,95 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Παραμένει κοντά σε υψηλά 6 μηνών ο χρυσός εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών - Στο -0,09% και τα 1.279,95 δολ. ανά ουγγιά
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit παρέχουν στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο
Οριακή πτώση καταγράφει σήμερα Παρασκευή (28/12) ο χρυσός, ο οποίος ωστόσο παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να επιλέγουν το πολύτιμο μέταλλο ως «ασφαλές καταφύγιο».
Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου 2018 καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,09% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1.279,95 δολ. ανά ουγγιά, ενώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχε αγγίξει ακόμα και τα 1.282,30. δολ. ανά ουγγιά, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουνίου 2018.
Πλέον, το πολύτιμο μέταλλο έχει καταγράψει άνοδο τις οκτώ από τις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχει ενισχυθεί κατά +8%, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τον χρυσό εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και αύξησης των επιτοκίων.
«Οποιαδήποτε κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και η αξιοσημείωτη αναστάτωση από ένα σκληρό Brexit αποτελούν δύο πιθανά συμβάντα κινδύνου τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν ξέσπασμα υψηλότερα», σχολιάζει η BMO Capital Markets σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πετάλες της.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ «έχει μεγαλύτερη επιρροή στη βραχυπρόθεσμη δυναμική των τιμών, κυρίως υπό την προϋπόθεση ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα διαλυθούν σταδιακά και οι επιτπώσεις στην αγορά από τους δασμούς θα εξασθενίσουν σιγά σιγά».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής στον τομέα εμπορευμάτων της OANDA, Stephen Innes, τόνισε ότι «εξακολουθώ να περιμένω τα 1.300 δολ. ανά ουγγιά το 2019, καθώς δεδομένης της πρόσφατης πτώσης στις αγορές, εκτός εάν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο εμπορικό μέτωπο, η Fed πιθανότατα θα αναστείλει την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα μέσα του 2019, γεγονός που θα στηρίξει τις τιμές του χρυσού».
«Επομένως, ο χρυσός θα πρέπει να συνεχίσει να λάμπει στο επικίνδυνο περιβάλλον, παρά τη βραδινή αποκόμιση κερδών η οποία πυροδοτήθηκε από την άνοδο των αγορών και το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο», καταλήγει ο Stephen Innes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης