Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τεχνική ωραιοποίηση με Eurobank +9%, Coca Cola +3% το ΧΑ +1,01% στις 603 μον. – Κάτι δεν πάει καλά με τις τραπεζικές μετοχές

Τεχνική ωραιοποίηση με Eurobank +9%, Coca Cola +3% το ΧΑ +1,01% στις 603 μον. – Κάτι δεν πάει καλά με τις τραπεζικές μετοχές
Τεχνική ωραιοποίηση στις τράπεζες λόγω τέλος έτους με άνοδο των διεθνών αγορών - Στο επίκεντρο Eurobank, Εθνική και Coca Cola
(upd12)Τεχνική ωραιοποίηση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες - πλην της Alpha Bank -  ειδικότερα με τα ισχυρά κέρδη +9,21% της Eurobank ενώ επιστρατεύτηκε από την έναρξη της συνεδρίασης η δεικτοβαρής Coca Cola +3,13% που λόγω της βαρύτητάς της επέδρασε θετικά στην διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη. 
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης κατάφερε να ακολουθήσει την άνοδο των διεθνών αγορών, με τον Dax στην Γερμανία +1,80% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,20%.

Από την άλλη οι τράπεζες κινήθηκαν με έντονη μεταβλητότητα λόγω τέλος έτους ενώ έκλεισαν όλες με κέρδη στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες πλην της Alpha Bank η οποία έκλεισε αμετάβλητη.
Ισχυρά κέρδη +9,21% κατέγραψε η Eurobank η οποία διακίνησε το 61% του συνολικού όγκου συναλλαγών των τραπεζών και ακολούθησαν Εθνική +5,12% και Πειραιώς +3,85% 

Πέρα όμως από την σημερινή αναλαμπή τόσο οι διεθνείς αγορές έχουν εγκλωβιστεί στην αβεβαιότητα μετά το ισχυρό sell off που μαίνεται παγκοσμίως όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, το περιβάλλον είναι επικίνδυνα ασταθές, η αγορά έχει απονευρωθεί και σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας από τις εκάστοτε δηλώσεις και κινήσεις του Καμμένου
Εν τω μεταξύ έντονη νευρικότητα καταγράφεται λίγο πριν το τέλος του έτους, στις διεθνείς αγορές απόρροια της διάχυτης ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία και οι εκ νέου εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα στην χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street πρωτοστάτησε η έντονη μεταβλητότητα καθώς συνεχίστηκε το rebalancing χαρτοφυλακίων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς την στιγμή που οι μετοχές άρχισαν να ανεβαίνουν, η αγορά ομολόγων άρχισε να δέχεται πιέσεις.
Στα της αγοράς, οι τραπεζικές μετοχές καθημερινά δείχνουν ότι είναι ο μεγάλος ασθενής ενώ η συνεχής απαξίωση των τραπεζικών μετοχών προκαλεί έντονη ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα.
Και ενώ οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι διαθέτουν κεφάλαια, επιτυγχάνουν τους στόχους μείωσης των NPEs παραδόξως σχεδόν καθημερινά συντελείται ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο καταστροφής με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά και να καταρρέουν σε επίπεδα 2015 όπου ο τραπεζικός κλάδος κινδύνευσε με διάλυση και η εθνική οικονομία είδε την πόρτα της εξόδου από το ευρώ έστω και ως υποψία.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι οι ελληνικές τράπεζες για να εξυγιανθούν πλήρως θα πρέπει να δαπανήσουν 12 δισεκ. κεφάλαια και η Morgan Stanley προέβλεψε ότι θα απαιτηθούν 11,1 δισεκ. ευρώ κεφάλαια για να εξυγιανθούν.
Και ενώ το κλίμα αβεβαιότητας κυριαρχεί με τις μετοχές των τραπεζών να καταρρέουν, η κυβέρνηση παρουσιάζει υπερπλεονάσματα, και διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα 30 δισεκ
Από την άλλη τα short hedge funds Oceanwood και Lansdowne «διαρρέουν» ότι η ΤτΕ στους περιοδικούς ελέγχους που διεξάγει στις τράπεζες σε συνεργασία με τον SSM έχει «βρει» στοιχεία για 2 τράπεζες η μια μάλιστα είναι υπεράνω υποψίας.
Το bankingnews επικοινώνησε με την ΤτΕ που δήλωσε άγνοια αλλά και με τις 4 τράπεζες που δήλωσαν άγνοια.
Θεωρούμε ακατανόητο που καμία διοίκηση τράπεζας δεν έχει παρέμβει έως σήμερα έστω και λεκτικά ώστε να δώσει κάποιες εξηγήσεις για την εθνική τραγωδία που συντελείται με την διάλυση των τραπεζικών μετοχών.
Το τραπεζικό πρόβλημα είναι και πολιτικό πρόβλημα οπότε και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο  Viohalco, Coca Cola, Grivalia, Lamda, Aegean ενώ πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, Jumbo, Sarantis, ΟΤΕ, Τιτάν
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο 4,37% και το Ιταλικό 10ετές στο 2,76% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 161 μονάδες βάσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 603 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 590-600 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας το θετικό κλίμα των ξένων αγορών, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,96% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,38%
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,85% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,78% με στηρίξεις από τις τράπεζες ειδικότερα από την Εθνική αλλά και από μη τραπεζικά blue chips όπως Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ...
Δεν άργησαν να εμφανιστούν οι πωλητές στις τράπεζες και σε συνδυασμό με την πλήρη αποχή των αγοραστών και λίγο μετά  τις 15:30 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,72% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,14%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobank, Εθνική αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως Coca Cola με κορύφωση τις δημοπρασίες όπου ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +3,72% και αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης στο +1,01% 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά στο +1,01% στις 603 μονάδες έχοντας υψηλό στις 603,84 μονάδες και χαμηλό στις 597,02 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες ειδικότερα στην μετοχή της Eurobank
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 27,1 εκατ ευρώ, ο όγκος 17,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 13,7 εκατ. μετοχές διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 993 χιλ. ευρώ και όγκου 143 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 40 χιλ. τεμάχια αξίας 384 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 103 χιλ. τεμάχια αξίας 609 χιλ. ευρώ


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στο α΄ δίμηνο του 2019 θα συσταθεί επιτροπή μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν το συμπέρασμα της σχεδόν 2 ωρών συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ο Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει έως τον Φεβρουάριο 2019 να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε η εφορία άμεσα να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των δανειοληπτών και έτσι να προστατεύεται και ο δανειολήπτης.
Έγινε συζήτηση και για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ο πρωθυπουργός φωτογράφισε την πρόταση του υπουργείου οικονομικών δηλαδή το Ιταλικό μοντέλο ως λύση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος όπως όλα συγκλίνουν, θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις ημέρες κατά τις οποίες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της Συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή των Σκοπίων, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι προκειμένου να παράσχει την στήριξη της στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, η διαδικασία στην Ελλάδα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2019, δεδομένης της έναρξης των συζητήσεων για τη Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της πΓΔΜ στις 9 Ιανουαρίου 2019.
Δεδομένης της δέσμευσης Καμμένου ότι θα παραιτηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, το μεγάλο ερώτημα είναι η τύχη της κυβέρνησης μετά από μια τέτοια εξέλιξη.
Το πολιτικό σύστημα, η οικονομία και η αγορά, κινδυνεύουν να τεθούν σε ομηρία διαρκείας, εάν αποχωρήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά δεν πέσει η κυβέρνηση.
Η ΝΔ γνωρίζει ότι η πρόταση μομφής δεν πρόκειται να υπερψηφιστεί, ωστόσο στόχος είναι  να φέρει την κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο προ των ευθυνών τους.
Όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνία από την ελληνική Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας εξαρτάται από τις διαθέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και των υπόλοιπων βουλευτών του Ποταμιού, καθώς και από τη στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
To βέβαιο είναι ότι το πολιτικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει άμεσα, με την προκήρυξη εκλογών να μοιάζει μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, αν και ο ίδιος θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να φτάσει τη θητεία της κυβέρνησης έως το τέρμα.
Σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα The Independent ο  ηγέτης των Εργατικών της Μ. Βρετανίας, J. Corbyn υποστηρίζει πως εάν η Theresa May  δεν καταφέρει να λάβει τη στήριξη της Βουλής στη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το Brexit, τότε θα είναι αναπόφευκτη η πρόταση δυσπιστίας και κατ’επέκταση η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Σημειώνεται ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2022.
Ο Corbyn ανέφερε ότι εάν προκηρύσσονταν εκλογές και τις κέρδιζε, θα υλοποιούσε την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά θα διαπραγματευόταν διαφορετικούς όρους.
Οι Εργατικοί τάσσονται υπέρ του να διατηρήσει η Μ. Βρετανία  σε ισχύ την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και στενή σχέση με την ενιαία αγορά.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,42%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,44% στις 2.493,90 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε πτωτικά στο -0,16% στις 25437,50 μονάδες

Με θετικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +1,80%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +1,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,40% και ο FTSE 100 με άνοδο +2,01%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,36%, ο S&P 500 καταγράφει πτώση -0,29%, ο Nasdaq κινείται πτωτικά -0,24% ενώ το ETF GREC καταγράφει πτώση στο -0,79% ( 6,79 δολ. )
 
Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα - Ξεχώρισε η Eurobank +9,21%
 
Με έντονη μεταβλητότητα κινήθηκαν οι τράπεζες με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Eurobank, και ακολούθησαν Εθνική και Πειραιώς ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0470 ευρώ με άνοδο +5,12% με όγκο 1,55 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 958 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0370 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 2,28 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 28/12/2018 στο 1,0370 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,81 ευρώ με άνοδο +3,85% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 354 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2018 στα 0,7580 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 21/12/2018 στα 0,7230 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,51 ευρώ με άνοδο +9,21% με όγκο 8,42 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5060 ευρώ με πτώση -4,08% και κεφαλαιοποίηση 672 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1156 ευρώ με πτώση -1,03%, με όγκο 44 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,25 ευρώ με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 243 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν στην πλεοψηφία τους οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Viohalco, Coca Cola, Grivalia, Lamda, Aegean
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, Jumbo, Sarantis, ΟΤΕ, Τιτάν
H Coca Cola έκλεισε στα 27,05 ευρώ με άνοδο +3,13% με την κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,61 ευρώ με πτώση -1,44% και αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2740 ευρώ με πτώση -3,19% και αποτίμηση 296 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5660 ευρώ με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 363 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,67 ευρώ με άνοδο +0,13% και αποτίμηση 2,45 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,30 με πτώση -1,23% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,31 ευρώ με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,80 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,36 ευρώ με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,54 ευρώ με πτώση -2,03% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,14 ευρώ με άνοδο +2,91% και κεφαλαιοποίηση 824 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,0850 ευρώ με άνοδο +0,86% και με την κεφαλαιοποίηση στα 211 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0700 ευρώ με άνοδο +1,01% με την κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,37% με την Ιταλία 2,76% με διαφορά spread 161 μ.β.

Νέα βελτίωση σημειώνεται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,37% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,76%.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 161 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,6% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,16 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,69%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,05 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,16% με απόδοση αγοράς 3,23% και απόδοση πώλησης 3,11%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,88 μονάδες βάσης και απόδοση 3,27%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,78 μονάδες βάσης και απόδοση 3,98% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,55 μονάδες βάσης και απόδοση 4,34% με απόδοση αγοράς 4,37% και απόδοση πώλησης 4,31%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,25 μονάδες βάσης και απόδοση 4,77%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,20 μονάδες βάσης και απόδοση 5,01%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,90 μονάδες βάσης και απόδοση 5,10%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 413 μονάδες βάσης από 415 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,76%

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,76% απόρροια της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04%.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/12/2018 στο 0,24% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,90% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,82% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,73% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,76% με χαμηλό ημέρας 2,67% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης