Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παραχωρήσεις στο… παρα πέντε για τόνωση του ενδιαφέροντος των υποψήφιων επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες

Παραχωρήσεις στο… παρα πέντε για τόνωση του ενδιαφέροντος των υποψήφιων επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες
Παραμονή των Χριστουγέννων ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε απόφαση για την παράταση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτορυχείου Αχλάδας
Με την αγωνία για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης να κορυφώνεται καθώς πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία της 7ης Ιανουαρίου για τη κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη ενός ακόμη μέτρου προκειμένου να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Παραμονή των Χριστουγέννων ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε απόφαση για την παράταση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτορυχείου Αχλάδας στην εταιρία Λιγνιτορυχείο Αχλάδας ΑΕ μέχρι τις 31/12/018 με δυνατότητα επιπλέον παράταση για πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με την απόφαση, η μισθώτρια εταιρία υποχρεούται να διατηρήσει την παραγωγή λιγνίτη σε τουλάχιστον 2 εκατ. τόνους ετησίως, εκτός και αν συντρέχουν λόγοι για τους οποίους δεν φέρει υπαιτιότητα.
Ως υποχρεωτικό ελάχιστο όριο ετήσιου πάγιου μισθώματος ορίζεται το ποσό που υπολογίζεται με ποσοστό 6% επί της κατά τόνο μέσης τιμής πώλησης 1 εκατ. τόνων λιγνίτη.
Η μέση τιμή υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των τιμών πώλησης του προηγούμενου έτους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες της μονάδας της Μελίτης σε λιγνίτη την επόμενη πενταετία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ και της Λιγνιτορυχεία Αχλάδας θα κυμανθούν από 2,2 εκατ. τόνους έως ,9 εκατ. τόνους ανά έτος.
Σύμφωνα δε με την τεχνικοοικονομική έκθεση που υπέβαλε τον περασμένο Μάιο στο υπουργείο Ενέργειας η Λιγνιτορυχεία Αχλάδας υποβάλλοντας το αίτημα παράτασης της μίσθωσης, τα συνολικά αποθέματα απολήψιμου λιγνίτη ανέρχονται σε 32 εκατ. τόνους.

Όλα για ένα ικανοποιητικό τίμημα

Η παράταση της μίσθωσης που ενέκρινε με απόφασή του παραμονή των Χριστουγέννων ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να κρατήσει ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον και να πετύχει παράλληλα τίμημα που η αποδοχή του δεν θα φέρει τόσο τη ΔΕΗ όσο και την ίδια την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
Η απόφαση του κ. Σταθάκη ήρθε σε συνέχεια της έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου της σύμβασης αγοραπωλησίας των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την διασφάλιση σταθερής τιμής για την τροφοδοσία της Μελίτης για όσο διάστημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ζήτημα με τα ορυχεία της Βεύης.
Όπως είναι ήδη γνωστό η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως και το αίτημα των επενδυτών για μείωση του εργατικού κόστους.
Νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα προβλέπει την μετακίνηση προσωπικού από τις προς πώληση μονάδες προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου για όσους έχουν θεμελειώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Στόχος είναι η έξοδος από τη μονάδα της Μελίτης 111 εργαζομένων από τους 231 που απασχολούνται σήμερα και 537 εργαζομένων από τις μονάδες της Μεγαλόπολης σε σύνολο 1.017 σήμερα.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί επίσης μέσω της σύμβασης αγοραπωλησίας ότι οι μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης θα αποζημιώνονται με ΑΔΙ για μια εξαετία και σε τιμές που θα κυμαίνονται μεταξύ 35.000 και 40.000 ευρώ το μεγαβάτ.
Στην περίπτωση μάλιστα που η Κομισιόν εγκρίνει χαμηλότερες τιμές τότε θα μειωθεί αναλόγως και το τίμημα που θα προσφέρουν οι επενδυτές.
Στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στοχεύει και το μέτρο της κατάργησης από 1/1/2019 του τέλους Λιγνίτη που νομοθετήθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης