Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταστρέφουν την… ειδυλλιακή εικόνα της εξόδου από το μνημόνιο

tags :
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταστρέφουν την… ειδυλλιακή εικόνα της εξόδου από το μνημόνιο
Σε δημοσιονομική βόμβα εξελίσσονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους
Τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει για την έξοδο από το μνημόνιο (το εάν ισχύει στην πραγματικότητα ή όχι, είναι μια άλλη συζήτηση), οι δικαστικές αποφάσεις, που πέφτουν σαν βροχή, φαίνεται να δημιουργούν τις συνθήκες για την ανάγκη μιας νέας… βοήθειας.
Οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους εξελίσσονται σε δημοσιονομικές βόμβες, που ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους και καταστρέφουν την ειδυλλιακή εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση μοιράζοντας κοινωνικά μερίσματα και επιδόματα.
Τελευταίο… κρούσμα ήταν η απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των δώρων των (εν ενεργεία) δημοσίων υπαλλήλων. Αν και το θέμα θα κριθεί τελικά από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για διεκδικήσεις όχι μόνο των δώρων αλλά και αναδρομικών.
Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιχάλης Γκλεζάκος έχει εκτιμήσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι το άμεσο κόστος των δικαστικών αποφάσεων υπέρ της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους κυμαίνεται από 2 έως 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποφύγει την καταβολή τους. Το σύνολο των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι είναι 8 με 9 δισ. ευρώ και αν συμπεριληφθούν σε αυτά και τα ποσά που δικαιούνται εν ενεργεία εργαζόμενοι τότε το ποσό φτάνει στα 15 δισ. ευρώ, που είναι δυσβάσταχτο για τον προϋπολογισμό.
Πως μια χώρα όμως που θέλει να βγει στις αγορές, μπορεί να επιβαρυνθεί με αυτό το πόσο;
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης