Διεθνή

Kuroda (BoJ): Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις έχουν προκαλέσει αστάθεια στις αγορές

Kuroda (BoJ): Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις έχουν προκαλέσει αστάθεια στις αγορές
Ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές
Στο γεγονός ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις έχουν προαλέσει αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές αναφέρθηκε σήμερα (26/12) ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, μετά τη χθεσινή (25/12) υποχώρηση του δείκτη Nikkei στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι η τράπεζα ια συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές, καθώς οι παγκόσμιοι κίνδυνοι έροχνται να «δικαιολογήσουν τη μεγαλύτερη προσοχή», καθώς η ανάπτυξη στην Κίνα σημειώνει επιβράδυνση και οι εμπορικές τριβές βλάπτουν το επιχειρηματικό συναίσθημα.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνησε ότι τόσο η Ιαπωνία όσο και παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά ισχυρές ώστε να υπομένουν τα σοκ τις ανταραχές, επαναλαμβάνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η τρέχουσα νομισματική χαλάρωση.
«Η Bank of Japan θα προχωρήσει βήμα προς βήμα προς την επίτευξη του στόχου τιμών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν κατά τρόπο ισορροπημένο όχι μόνο τα οφέλη της νομισματικής χαλάρωσης αλλά και το κόστος της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Kuroda, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν πως η τράπεζα θα επιδιώξει να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού στο 2% «όσο το δυνατόν νωρίτερα».
Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε που η Bank of Japan ξεκίνησε το μαζικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων το 2013, όταν μία τόσο δραστική ενέργεια ήταν κρίσιμη ώστε να απομακρύνει την Ιαπωνία από τη στασιμότητα.
«Τώρα, η οικονομία βρίσκετα σε καλή κατάσταση, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος και χρειάζεται περισσότεροη προσοχή για τους κινδύνους από το εξωτερικό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Bank of Japan.
Καταλήγοντας, ο κ. Kuroda ανέφερε ότι «σε σύνθετους καιρούς όπως τώρα, αυτό που απαιτείται είναι να συνεχίσουμε με την τρέχουσα ισχυρή χαλάρωση, σταθμίζοντας παράλληλα τα οφέλη και το κόστος της πολιτικής με ισορροπημένο τρόπο».
Η επιθετική νομισματική χαλάρωση αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών τόνωστης του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, οι οποίες είναι γνωστές με τον όρο «Abenomics», και οι οποίες αποστοκπύσαν στην εξάλειψη του αποπλυθρωρισμού που υπάρχει στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση στην οποία βρέθηκε και ο Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ιαωπνίας ήταν σταθερή, παρά την άνοδο των παγκόσμιων κινδύνων, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη πορεία της αγοράς θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις επιτυχίες των Abenomics.
«Θα θέλαμε να αυξήσετε τους μισθούς σας έστι ώστε να διασφαλιστεί η τάση ανάκαμψης της Ιαπωνίας», δήλωσε ο κ. Abe, απευθυνόμενος στους διευθυντές των εταιρειών που παρευρέθησαν στην εκδήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης