Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή – Πόσο θα «κρατήσει» η κυβέρνηση μειοψηφίας;

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή – Πόσο θα «κρατήσει» η κυβέρνηση μειοψηφίας;
Να φτάσει ως το τέλος της θητείας της θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά ο Μάιος είναι η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί το γεγονός «βαρόμετρο» για το πώς θα δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις το 2019.
Καθώς ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αφενός το πότε θα στηθούν οι κάλπες αφετέρου με ποια δυναμική και συμμαχίες θα πάνε τα κόμματα σε αυτές.
Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ στα μέσα Ιανουαρίου και να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή και ότι θα βρει τις 151 θετικές ψήφους παρά την «αναταραχή» των τελευταίων εβδομάδων με τις προκλητικές δηλώσεις Zaev και την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Θεοχάρη στη ΝΔ που αφαίρεσε μια ψήφο από το «στρατόπεδο» των ναι.
Καθοριστικές προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να είναι οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της σκοπιανής Βουλής, βάσει των οποίων ξεκαθαρίζεται – όπως τουλάχιστον διαμηνύει το Μαξίμου – ότι η συμφωνία κάνει λόγο για «μακεδονική υπηκοότητα» και όχι για «μακεδονική εθνότητα».
Η παραχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής εθνότητας» είναι οι βασικές αιχμές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής κατά της κυβέρνησης και η «βάση» πάνω στην οποία πατούν για να καταψηφίσουν τη Συμφωνία.
Και μπορεί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μην είναι διατεθειμένες να αλλάξουν στάση, ωστόσο εάν οι τροπολογίες αυτές περιλαμβάνονται στο «τελικό πακέτο» που θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, τότε  είναι αρκετές για να κάμψουν τις όποιες ενστάσεις και ανησυχίες των θετικά διακείμενων βουλευτών του Ποταμιού και όλων των υπόλοιπων βουλευτών που έχουν εκφραστεί θετικά.
Η αριθμητική είναι δεδομένη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε 145.
Άρα απομένουν 6 ψήφοι.
Αυτοί που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν ή ότι διάκεινται θετικά είναι ο Θ. Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ), η Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), οι 4 του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) και ο Θ. Θεοχαρόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) ενώ ερωτηματικά διατυπώνονται και για τη στάση που θα τηρήσουν η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά καθώς και ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης που δεν έχουν αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους.
Συνεπώς υπάρχουν 7 δυνητικά «ναι» και 2 ερωτηματικά, κάτι που σημαίνει πως αν όλα πάνε όπως τα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε μπορεί η Συμφωνία να πάρει ακόμα και 154 θετικές ψήφους.
Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει είναι το μίνιμουμ των θετικών ψήφων.
Και αυτό το μίνιμουμ φαίνεται πως υπάρχει με την ψήφο των Θ. Παπαχριστόπουλου, της Κατερίνας Παπακώστα και των 4 του Ποταμιού.
Το βασικό σενάριο θέλει λοιπόν – και υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής – ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή.
Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται εκλογές είτε το Μάιο είτε τον Οκτώβριο του 2019.
Και το ερώτημα είναι πόσο θα μπορέσει να «κρατήσει» η κυβέρνηση μειοψηφίας του κ.Τσίπρα ύστερα από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.
Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση αυτή να καταφέρει να συγκροτήσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ διασπαστούν και διαλυθούν.
Γεγονός που ενισχύει το σενάριο που θέλει τις εθνικές εκλογές να γίνονται τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Άλλωστε υπάρχει μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος που «καίει» το σενάριο της κάλπης τον Οκτώβριο.
Που λέει ότι εάν στις εκλογές του Μαΐου, αποτυπωθεί – όπως θέλουν οι δημοσκοπήσεις - η δυσαρέσκεια των πολιτών στις κάλπες και η ΝΔ πετύχει μια μεγάλη νίκη, τότε η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Μια και η περίοδος αυτή των τριών μηνών δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να κλείσει η μεταξύ τους ψαλίδα.
Εκτός και αν οι δημοσκοπήσεις της περιόδους αυτής δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται, αυξάνει δυνάμεις και μειώνει τη διαφορά του από τη ΝΔ.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης