Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα όρια αντοχής των θεσμών δοκιμάζει η Αθήνα με κοινωνικό μέρισμα και ΦΠΑ στα νησιά

Τα όρια αντοχής των θεσμών δοκιμάζει η Αθήνα με κοινωνικό μέρισμα και ΦΠΑ στα νησιά
Η ελληνική πλευρά καλείται τώρα να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τα αυξημένα κονδύλια του μερίσματος όπως και για τις υπόλοιπες παροχές
Τα όρια αντοχής του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών δοκιμάζει η κυβέρνηση με την εξαγγελία για παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε ακριτικά νησιά αλλά και με το κοινωνικό μέρισμα του 2018 που θα ξεπεράσει τα προβλεπόμενα επίπεδα.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές το ποσό για το φετινό μέρισμα θα ανέλθει  τελικά στα 784 εκατ. ευρώ και θα είναι αυξημένο κατά 74 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 710 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ήδη τρόπους για να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες του μερίσματος αφού βάσει των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ο αριθμός  των δικαιούχων ανέρχεται τελικά σε 1.692.400.
Ο αριθμός των αιτήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερος με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις διανομής του κοινωνικού μερίσματος έτους 2018 που είχαν ορισθεί με αποτέλεσμα αντίστοιχα αυξημένο να είναι και το συνολικό ποσό.
Η ελληνική πλευρά καλείται τώρα να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τα αυξημένα κονδύλια του μερίσματος όπως και για τις υπόλοιπες παροχές που δόθηκαν, εν αγνεία των θεσμών, τις προηγούμενες ημέρες.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Αθήνα το έχει παρακάνει με τις κοινωνικές δαπάνες και θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση μετά και την απόφαση - δώρο που έλαβε από το Eurogroup για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. 
Ανησυχία υπάρχει στα κέντρα των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και για το θέμα του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου όπου η κυβέρνηση έσπευσε να προεξοφλήσει μία θετική κατάληξη.
Δια στόματος υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις και κυρίως να αναφέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο).
Με την τελευταία εξάμηνη παράταση  της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ να λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, η Αθήνα βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις με τους δανειστές με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κουβέντα δεν έχει να κάνει μόνο με την παράταση της εφαρμογής του ευνοϊκού καθεστώτος αλλά με ένα νέο πλαίσιο, που θα συνδέεται με τις μεταναστευτικές ροές.
Το θέμα πάντως καίει τους κατοίκους των νησιών αφού σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση από την Πρωτοχρονιά θα εκδηλωθεί κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες ενώ οι επαγγελματίες θα πρέπει να τρέχουν την τελευταία στιγμή για να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές και τα μηχανογραφικά συστήματα.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης