Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan στέλνει στρατό στα σύνορα με τη Συρία - Trump: Με διαβεβαίωσε ότι θα «εξαφανίσει» τον ISIS

Ο Erdogan στέλνει στρατό στα σύνορα με τη Συρία - Trump: Με διαβεβαίωσε ότι θα «εξαφανίσει» τον ISIS
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων
(upd) Επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της με την Συρία, στέλνει η Τουρκία, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της προαναγγελθείσας επίθεσης μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεωναπό την περιοχή, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων συμπίπτει με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου για την υπογραφή της διαταγής για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, την οποία ο Donald Trump θέλει "αργή και εξαιρετικά συντονισμένη αποχώρηση στρατευμάτων" από κοινού με την Τουρκία.
O Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, είχε χθες (23/12)  τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump κυρίως για το θέμα της Συρίας.
Επί της ουσίας ο πρόεδρος έβαλε φρένο στις επιδιώξεις της Άγκυρας για άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων αλλά και για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.   
«Είχα μια μακρά και παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Συζητήσαμε για τον ISIS, την αμοιβαία εμπλοκή μας στη Συρία και τη σταδιακή και εξαιρετικά συντονισμένη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.
Συζητήσαμε επίσης για το έντονα αναπτυγμένο εμπόριο», έκανε γνωστό στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Ο Erdogan με διαβεβαίωσε ότι θα «εξαφανίσει» τον ISIS.
Μπορεί να το πράξει, ενώ η Τουρκία είναι ακριβώς «δίπλα» από τη Συρία.
Οι στρατιώτες μας επιστρέφουν σπίτι», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.




Ο Trump ανακοίνωσε την Τετάρτη (19/12) ότι θα αποσύρει όσο το δυνατόν συντομότερα τους περίπου 2000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία, όπου μάχονται στο πλευρό των Αραβο-Κούρδων πολιτοφυλάκων εναντίον των τζιχαντιστών.
Αυτή η αποχώρηση αφήνει στην πραγματικότητα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG χωρίς στρατιωτική στήριξη, ενώ ο Erdogan απειλεί να επιτεθεί εναντίον της, θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές τρομοκράτες.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους της.
Οδήγησε στις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας James Mattis και του ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, που αντιτίθεντο στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Τι αναφέρει η τουρκική προεδρία

Να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να μην προκληθεί κενό εξουσίας στη Συρία καθώς θα αποχωρούν οι αμερικανικές δυνάμεις, συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Αμερικανός ομόλογός του, Donald Trump, όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα (23/12/2018) μεταξύ των δύο ηγετών, ο Erdogan εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τα μέτρα που έλαβε η Ουάσινγκτον όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους στήριξη, όπως σημειώνει η τουρκική προεδρία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης