Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Παρενόχληση από τη Βενεζουέλα δέχθηκε πλοίο της Exxon Mobil - Ερευνούσε για πετρέλαιο στα ύδατα της Γουιάνας

Reuters: Παρενόχληση από τη Βενεζουέλα δέχθηκε πλοίο της Exxon Mobil - Ερευνούσε για πετρέλαιο στα ύδατα της Γουιάνας
Tα τελευταία χρόνια οι εξορύξεις πετρελαίου έχουν μετατρέψει τη Γουιάνα σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής 
Παρενόχληση δέχθηκε από το ναυτικό της Βενεζουέλας, πλοίο της Exxon Mobil Corp που ερευνούσε για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα της Γουιάνας, αναζωπυρώνοντας μια διαμάχη ενός αιώνα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Οπως αναφέρει το Reuters, μια σειρά από ανακαλύψεις υπεράκτιων πετρελαίων τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει στη Γουιάνα τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής. Αντίθετα, η Βενεζουέλα που είναι μέλος του OPEC βλέπει την παραγωγή πετρελαίου της να μειώνεται στα κατώτατα επίπεδα των τελευταίων 70 χρόνων ενισχύοντας την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Το πλοίο Rammet Tethys, το οποίο ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) και διεξήγαγε εργασίες σεισμικών ερευνών εξ ονόματος της Exxon, σταμάτησε την εξερεύνηση και στράφηκε ανατολικά μετά την προσέγγισή του από το ναυτικό της Βενεζουέλας, δήλωσε ο εκπρόσωπος PGS Bard Stenberg.
Η Γουιάνα, που απορρίπτει τον ισχυρισμό της Βενεζουέλας ότι το νορβηγικό πλοίο μπήκε στα χωρικά ύδατα της, υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή της Βενεζουέλας καταδεικνύει την πραγματική απειλή για την οικονομική ανάπτυξη της Γουιάνας από την γειτονική χώρα κατηγορώντας την ότι «παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Γουιάνας να επιτρέψει την εξερεύνηση πετρελαίου στα ύδατα γύρω από την ακτή Essequibo, μια αραιοκατοικημένη και πυκνή περιοχή ζούγκλας ισοδύναμη με περίπου τα δύο τρίτα του εδάφους της Γουιάνας την οποία διεκδικεί και η Βενεζουέλα.
Χάρτης του/της Γουιάνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης