Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιος χάνει εάν δεν πωληθεί το 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ

tags :
Ποιος χάνει εάν δεν πωληθεί το 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ
Ανώτατη πηγή των ΕΛΠΕ λέει δεν θα πάθουν τίποτα τα ΕΛΠΕ στην περίπτωση που η διαγωνιστική διαδικασία δεν φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα
Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο ενδεχόμενο να μη «καρποφορήσει» η πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ ενώ ανώτατα στελέχη της εταιρείας δεν εμφανίζονται να ανησυχούν εάν ο επικείμενος διαγωνισμός δεν αναδείξει προτιμητέο επενδυτή τους επόμενους μήνες.
Ανώτατη πηγή των ΕΛΠΕ λέει δεν θα πάθουν τίποτα τα ΕΛΠΕ στην περίπτωση που η διαγωνιστική διαδικασία δεν φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ωστόσο η πλευρά που έχει αναλάβει την υλοποίηση της διαδικασίας θεωρεί ότι στο ενδεχόμενο η διαδικασία της πώλησης να μην αναδείξει αγοραστή θα ήταν πλήγμα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει υποχρεώσεις μέσω του 3ου Μνημόνιο που προβλέπει την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας.
Η κυβερνητική αξιοπιστία έναντι των θεσμών είναι ανυπολόγιστης αξίας και πρέπει με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί η πώληση με διαφανείς διαδικασίες όπως συμβαίνει πάντα στην πώληση κρατικών εταιρειών, επισημαίνει ίδια πηγή. Μέχρι σήμερα τα μηνύματα από τις δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες Vittol και Glencore είναι ενθαρρυντικά για την πορεία του διαγωνισμού καθώς έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να διευρύνουν τα σχήματά τους βάζοντας και άλλους επενδυτές στη διεκδίκηση με σκοπό να πιάσουν το στόχο τους.
Οι επενδυτές και ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ διατυπώνουν όμως τον προβληματισμό τους αναφορικά με το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και στην περίπτωση που το προσφερόμενο τίμημα, ανακοινωθεί πριν τις εθνικές εκλογές ίσως η αποτίμηση της εταιρείας να λάβει άλλα χαρακτηριστικά και πιθανόν να στρεβλώσουν την πραγματική αξία της εταιρείας   
Οι επενδυτές διατυπώνουν τις ανησυχίες τους ότι το προεκλογικό κλίμα μπορεί να διαμορφώσει οικονομικές αξιώσεις που δεν θα δικαιολογούνται!  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική διαδικασία πώλησης προέβλεπε την πώληση του 35% των μετοχών του ελληνικού  Δημοσίου και έπειτα από παρεμβάσεις της Κομισιόν φθάσαμε στην πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ με τη συνεισφορά των δύο βασικών μετόχων που είναι το Δημόσιο και η Paneuropean Oil συμφερόντων του Σπύρου Λάτση.
Η αποχώρηση του Γρηγόρη  Στεργιούλη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τα ΕΛΠΕ τον περασμένο Απρίλιο επί της ουσίας προήλθε από τη διαφωνία του για την πώληση του 50,1% μετοχών.
Ωστόσο πρόκειται για αποκρατικοποίηση ορόσημο και αποκτά επιπλέον αξία καθώς δρομολογείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να οι δύο ενδιαφερόμενοι να έχουν καταθέσει προσφορές και στη συνέχεια μπορεί να τους ζητηθεί να τις βελτιώσουν εάν το ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» και η κυβέρνηση που θα φέρει την πολιτική ευθύνη για την αποδοχή του τιμήματος.
Ανάμεσα στις εκκρεμότητες της διαδικασίας είναι η σύσταση εταιρείας που θα έχει τον έλεγχο των υδρογοναθράκων  με το δημόσιο να κατέχει το 51%  ενώ για τα ΕΛΠΕ συζητείται να αναλάβει το 49% χωρίς μέχρι σήμερα να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία μετά των δύο πλευρών.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης