Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελληνική οικονομία, τράπεζες και κρατικά ομόλογα θα παραμείνουν μη επενδύσιμα σχεδόν… για όλο το 2019

Ελληνική οικονομία, τράπεζες και κρατικά ομόλογα θα παραμείνουν μη επενδύσιμα σχεδόν… για όλο το 2019
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μη επενδύσιμη για καιρό καθώς δεν διαθέτει ούτε τα τυπικά, ούτε τα ουσιαστικά προσόντα για να προελκύσει ξένες επενδύσεις.
Η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα θα παραμείνουν μη επενδύσιμα σχεδόν για όλο το 2019.
Οι επενδυτικές προκλήσεις και το δυσανάλογο υψηλό ρίσκο θα κρατήσουν μακριά τους επενδυτές από τα ελληνικά assets το 2019 και εξαίρεση θα αποτελέσει ένα μικρό διάστημα πριν τις εκλογές.
Οι επενδυτές θα προεξοφλούν νίκη της ΝΔ και θα της προσφέρουν ένα premium στην μάχη διεκδίκησης της εξουσίας.
Το μέγεθος της νίκης της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει και το ύψος της επενδυτικής αναλαμπής που θα υπάρξει.
Λελογισμένη διαφορά μικρή άνοδος, μεγάλη διαφορά μεγάλη άνοδος στα ελληνικά assets.

1)Η Ελλάδα επί μακρό χρονικό διάστημα έχει δεσμευτεί να εμφανίζει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία αποδυναμώνουν την δυναμική της πραγματικής οικονομίας.
Το βάρος αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορέσει να αλλάξει τους δεσμευτικούς όρους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
2)Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βαρύνονται με δύο ειδών προβλήματα κεφαλαιακή ανεπάρκεια , ακραία υψηλά προβληματικά ανοίγματα.
Αν και επιχειρούνται εμπροσθοβαρείς λύσεις όπως η Eurobank ωστόσο για να φθάσουν στο σημείο οι τράπεζες να χαρακτηριστούν πλήρως εξυγιασμένες θα απαιτηθούν ακόμη 2 χρόνια δηλαδή η μισή 4ετία της διακυβέρνησης της ΝΔ.
3)Οι τράπεζες λόγω της κεφαλαιακής τους ανεπάρκειας δεν μπορούν να στηρίξουν την εθνική οικονομία με χορηγήσεις οπότε η ανάπτυξη χωρίς τις τράπεζες είναι περισσότερο λογιστική παρά αγγίζει την πραγματική οικονομία.
4)Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα προκλητικά αντιεπενδυτικό πρόγραμμα με ακραία υπερ-φορολόγηση, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι εξωφρενικά χαμηλές απόρροια του φορολογικού πλαισίου.
Οι μόνοι που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα είναι τα hedge funds τα οποία ποντάρουν στις προμήθειες από την διαχείριση των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων.
Όταν μια χώρα πουλάει προβληματικά δάνεια και είναι το μόνο επενδύσιμο assets της Ελλάδος αυτό ονομάζεται οικονομική απαξίωση.
Δεν ευθύνεται η ΝΔ αλλά τέτοιο περιβάλλον θα παραλάβει.
5)Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί άμεσα σε investment grade δηλαδή δεν θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε πιστοληπτική βαθμίδα ΒΒΒ- και υψηλότερα οπότε τα σχέδια για έξοδο στις αγορές θα τελούν υπό την αίρεση του διεθνούς περιβάλλοντος.
6)Με όρους πολιτικούς και οικονομικούς, οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν ως ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη με αυξανόμενα ποσοστά τους εθνικιστές στοιχείο που θα επιδράσει στην γενικότερη πολιτική της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα όταν η ΝΔ θα επιχειρεί ως κυβέρνηση να ωθήσει τον ανοδικό οικονομικό κύκλο στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ξεκινάει ο καθοδικός οικονομικός και χρηματιστηριακός κύκλος.
Δηλαδή όταν η Ελλάδα θα επιχειρεί να ενισχυθεί, οι διεθνείς αγορές θα υποχωρούν, ουσιαστικά μηδενίζοντας την ελληνική προσπάθεια.
7)Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρητικά έχει το πλεονέκτημα ότι παραλαμβάνει την εξουσία εκτός μνημονίων αλλά θα συνεχίσει να είναι υπόλογη στους δανειστές.
Οι επενδυτές θα απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ΝΔ, οπότε για κάποιο διάστημα η ΝΔ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις κοινωνικές εντάσεις.
8)Κατά ένα περίεργο τρόπο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις εξαφανίστηκαν…
Είναι πολύ πιθανό όταν θα έρθει η ΝΔ στην εξουσία οι διαδηλώσεις και οι απεργίες να επανεμφανιστούν.
Είναι ξεκάθαρο ότι είναι καθοδηγούμενες οι κοινωνικές αντιδράσεις και σε αυτό τον ρόλο η Αριστερά ξέρει καλά να μεταμορφώνεται.
Η ΝΔ θα κληθεί να διαχειριστεί και την κατευθυνόμενη κοινωνική αντίδραση και τα σχόλια ορισμένων ευρωπαίων ότι επί Τσίπρα υπήρχε ηρεμία στην Ελλάδα…

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μη επενδύσιμη για καιρό καθώς δεν διαθέτει ούτε τα τυπικά, ούτε τα ουσιαστικά προσόντα για να προελκύσει ξένες επενδύσεις.
Για το χρηματιστήριο μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό της επερχόμενης νίκης της ΝΔ που θα εκδηλωθεί παραμονές εκλογών.... η άνοδος θα τελειώσει και ο προβληματισμός θα επανεμφανιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης