Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γεμάτο κινδύνους το 2019 – Οι εθνικές εκλογές θα κρίνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου

Γεμάτο κινδύνους το 2019 – Οι εθνικές εκλογές θα κρίνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου
Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι η νέα χρονιά σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αφού οι κίνδυνοι στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό είναι πολλοί
Πολλούς κινδύνους εντοπίζουν τα στελέχη της αγοράς για το 2019 με αποτέλεσμα να είναι  εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την πορεία του ΧΑ.
Εκτός από τους κινδύνους που υπάρχουν στο εξωτερικό και επηρεάζουν αλλά και θα συνεχίσουν να επηρεάσουν το ΧΑ, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον της αγοράς είναι οι εθνικές εκλογές, το πότε θα γίνουν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Ο κίνδυνος της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων ο οποίος θα δυσκολέψει και την αποτίμηση της αγοράς αλλά και την προσπάθεια εξόδου της χώρας στο εξωτερικό, ο εμπορικός πόλεμος, το Brexit, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και οι μεταρρυθμίσεις είναι οι βασικές πηγές ανησυχίας παραγόντων της αγοράς με αποτέλεσμα να εκτιμούν πως το 2019 θα είναι μία αρκετά δύσκολη χρηματιστηριακή χρονιά.
Τo 2019 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και δυστυχώς τα σημάδια δεν είναι υπέρ του ΧΑ, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Χρυσοχοΐδης, ο οποίος στηρίζει την παραπάνω άποψη σε 4 βασικές ανησυχίες.
Ο παρατεταμένος προεκλογικός κύκλος δημιουργεί αδράνεια στις μεταρρυθμίσεις και απροθυμία επενδύσεων, ο κύκλος των ανοδικών επιτοκίων που μάλλον θα ξεκινήσει και στην Ευρώπη εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά το ΧΑ αλλά και την έξοδο της χώρας στις αγορές, η ενδεχόμενη διόρθωση στις μεγάλες αγορές που ήδη είναι σε σχετικό momentum και θα μπορούσε λόγω επιτοκίων να επιδεινωθεί και η συνεχιζόμενη απουσία ρευστότητας στην ελληνική αγορά που κάνει τους επενδυτές απρόθυμους να στηρίξουν αποτιμήσεις ακόμα και όταν είναι ελκυστικές.
Η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως περιμέναμε στην αρχή του χρόνου αναφέρει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ, Κωνσταντίνος Φέγγος. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια κάθε άλλο παρά καλά έχει πάει το ΧΑ με πολλές εταιρείες να φεύγουν από το ταμπλό ή να αλλάζουν την έδρα τους, ενώ και οι τράπεζες αν και πέρασαν τα stress tests παραμένουν προβληματικές και γενικά δεν φαίνεται πως υπάρχουν θετικές προσδοκίες για το 2019, σημειώνει ο κ.Φέγγος.
Οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να φέρουν κάποια σταθερότητα, με την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί σενάριο νέων εκλογών σε σύντομο διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί θετικά, καταλήγει ο κ.Φέγγος.
Υπό το φόβο της περαιτέρω διόρθωσης των διεθνών αγορών, της πιθανής νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη μακρά προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει δύσκολα μπορεί η αρχή της χρονιάς να οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της WhiteTip ΑΕΠΕΥ, Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος.
Σημειώνει πως απαιτείται η άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών των NPLs των τραπεζών προκειμένου να ξεκαθαρίσει όσο είναι δυνατό το τοπίο για το αν χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση ή όχι.
Το τέλος του φθηνού χρήματος, εμπορικός πόλεμος και τα ευρωπαϊκά θέματα αναμένεται να μας επηρεάσουν από το εξωτερικό, αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.
Πολλές αβεβαιότητες και ίσως επιταχυνθεί η είσοδος στην ύφεση.
Σε εσωτερικό έχουμε το θέμα των τραπεζών με τα NPLs, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων με πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις και ό,τι έχει να κάνει με το πώς θα γίνει το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο φιλικό, σημειώνει ο κ.Τζάνας.
Εφόσον δεν υπάρχει πρόοδος στο εσωτερικό, από το εξωτερικό δεν αναμένουμε να έρθει χρήμα λόγω των δικών τους θεμάτων και του country risk.
Αν δείξουμε δείγματα γραφής καλά ίσως φτάσουμε σε ένα αισιόδοξο σενάριο που θα είναι η αυτονόμηση.
Μέχρι τότε θα συμπορευόμαστε με τις διεθνείς αγορές, δηλαδή όλο και χειρότερα, καταλήγει ο κ.Τζάνας.
Παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει μία αντίδραση στο προσεχές διάστημα το διεθνές περιβάλλον είναι δύσκολο, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Fiance ΑΕΠΕΥ.
Το κλίμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιωθεί με πρόωρες εκλογές και να φανεί αυτοδυναμία.
Έτσι θα μπορούσε να αποσυνδεθεί από το διεθνές κλίμα και να έρθουν κεφάλαια αλλά δεν είναι στα σενάρια τα πιθανά επομένως όλα επισκιάζονται από το κλίμα στο εξωτερικό, σημειώνει ο κ.Παπαϊωάννου.
Επίσης κάποια στοιχεία για τα οικονομικά της χώρας, όπως το χρέος, το κόστος δανεισμού ή ανάπτυξη που αναμενόταν στο 2,8% και μάλλον θα περιοριστεί στο 2% δημιουργούν προβληματισμό.
Ίσως εισερχόμαστε σε μία πιο δύσκολη φάση, εκτιμά ο κ.Παπαϊωάννου.
Χρονιά μεταβλητότητας θα είναι το 2018 για τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνο Χατζηδάκη με κύριο θέμα στην Ελλάδα τις εθνικές εκλογές.
Ο χρόνος και κυρίως το αποτέλεσμα θα δείξουν πολλά και θα τιμολογηθεί ανάλογα από την αγορά σχολιάζει ο κ.Χατζηδάκης, τονίζοντας πως κυρίως και το αποτέλεσμα θα κρίνει και την ποιότητα των επενδυτών που θα συνεχίσει μετά τις εκλογές.
Βασικό ζητούμενο του ΧΑ παραμένει για τον αναλυτή η βελτίωση των συναλλαγών, καθώς παραμένει ο τζίρος καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα για τέταρτη  χρονιά.
Έντονα είναι τα κουδουνίσματα, που ηχούν στα αυτιά των περισσότερων αναλυτών για το 2019 και δυστυχώς δεν προέρχονται από το έλκηθρο του Αι Βασίλη, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος, υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης στην Aenaon Markets.
«Μιλώντας από τη δικό μου πεδίο, αυτό της τεχνικής ανάλυσης  η εικόνα στο κλείσιμο του έτους των κατευθυντήριων παγκόσμιων δεικτών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια θετικών σκέψεων για το νέο έτος. Οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζουν μεσομακροπρόθεσμους  καθοδικούς σχηματισμούς τόσο μέσα από πτωτικές διασταυρώσεις ‘αργών’ κινητών μέσων όρων, όπως για παράδειγμα αυτή του 50άρη με το 200άρη  (Death Cross) όσο και από γνωστά  patterns Head & Shoulders,όπου η neckline έχει διασπαστεί ή βρίσκεται υπό πτωτική διερεύνηση», τονίζει ο κ.Μάνθος.
Στατιστικά με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι μετά από σχεδόν 8 χρόνια ανόδου μπαίνουμε σε ένα “bear market” με ότι αυτό σημαίνει και για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Βέβαια ο Γενικός Δείκτης δηλώνοντας παρών μόνο στα καθοδικά momentum, τα τελευταία 8 χρόνια μόνο ανοδικός δεν ήταν, φτάνοντας μάλιστα να καταγράφει από την αφετηρία των 1750 μονάδων έως και -76% απώλειες.
Η πολιτικοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών τον άφησε «απότιστο» από τη διεθνή τάση, κάτι ανάλογο δηλαδή, που έγινε και με την ποσοτική χαλάρωση  “QE” της ΕΚΤ.
Τώρα για το νέο έτος εάν όντως στις πρώτες εβδομάδες επιβεβαιωθούν οι πτωτικοί σχηματισμοί η καθοδική ακίδα του Γενικού Δείκτη μπορεί να φτάσει σταδιακά έως και τις 480 μονάδες ενώ αντίθετα για να μπορέσει να σταθεί άνω των 700 μονάδων αποτυπώνοντας στη συνέχεια ένα ισχυρό ανοδικό πάτημα στις 750 μονάδες η λίστα με τα «θα», που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πολιτικό, μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο είναι αρκετά μεγάλη και με πληθώρα αστερίσκων, καταλήγει ο κ.Μάνθος.
Τέλος ο Αλέξανδρος Σίνος, μέτοχος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, περιμένει πως θα είναι δύσκολη χρονιά το 2019 γιατί θα έχει απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις με μεγάλη αστάθεια, γι΄αυτό και η επιλογή μετοχών είναι μία δύσκολη υπόθεση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης