Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερή η ανάκαμψη για τον χρυσό το 2019 - Fed και δολάριο οι παράγοντες-κλειδιά για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου

tags :
Σταθερή η ανάκαμψη για τον χρυσό το 2019 - Fed και δολάριο οι παράγοντες-κλειδιά για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου
Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός χαρακτηρίζεται ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε το 2018
Το 2018 αποτέλεσε ένα «δύσκολο» έτος για τον χρυσό, καθώς παρά τις διάφορες γεωπολιτικές εντάσεις και ακόμα περισσότερο τις εμπορικές διαφορές που προέκυψαν ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, το πολύτιμο μέταλλο δε φάνηκε σε αυτές τις περιπτώσεις να λειτουργεί ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Εδώ και πολλά χρόνια ο χρυσός χαρακτηρίζεται ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές, κυρίως σε περιόδους οπού υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα, υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές και υψηλός πληθωρισμός.
Από το 2008, όταν και είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση, μέχρι και σήμερα, οι επενδυτές στρέφονταν όλο και περισσότερο προς τον χρυσό, γεγονός που τον καθιστούσε μία από τις πιο αξιόπιστες αγορές κατά την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, τον περασμένο Αύγουστο, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 1.200 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια, ενώ ολοκλήρωσε εκείνον τον μήνα σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 2,2%.
Παράλληλα, από τον Απρίλιο έως το Αύγουστο, η τιμή του χρυσού βρισκόταν σε διαρκή πτώση, καταγράφοντας συνολικές απώλειες της τάξεως του 12%, γεγονός που αποτέλεσε το μεγαλύτερη σερί απωλειών από το 2013.
Αντίθετα, το αμερικανικό δολάριο παρέμεινε ιδιαίτερα ενισχυμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λειτουργώντας με τη σειρά του ως «επενδυτικό καταφύγιο» απέναντι στις διάφορες ανησυχίες που προέκυψαν από τον γεωπολιτικό και τον οικονομικό τομέα.
Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις κατά τις οποίες το δολάριο βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενάμιση χρόνου, μία εξέλιξη που απομάκρυνε τους επενδυτές από τον χρυσό, καθώς γινόταν πιο ακριβός για τους κατόχους ξένου συναλλάγματος.
Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, η τιμή του χρυσού παρουσίασε ορισμένα σημάδια ανάκαμψης, εν μέσω ορισμένων γεωπολιτικών γεγονότων, καταφέρνοντας σε μερικές περιπτώσεις να ξεπεράσει το «φράγμα» των 1.250 δολαρίων ανά ουγγιά και να παραμείνει κοντά σε αυτά τα επίπεδα.
Επιπλέον, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί κατά 7% σε σύγκριση με τα μέσα Αυγούστου, ενώ βρίσκεται σε τροχιά ώστε να καταγράψει τον καλύτερο τρίμηνο από τον Μάρτιο του 2017.



Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής της Aberdeen Standard Investments, οι προοπτικές για τον χρυσό το ερχόμενο έτος είναι περισσότερο θετικές, καθώς «η αβεβαιότητα των μακροοικονομικών στοιχείων και το γεωπολιτικό περιβάλλον ενδεχομένως να προσφέρουν επιπλέον πλεονέκτημα στην επενδυτική ζήτηση προς τον χρυσό».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Metal Focus, Philip Newman, εκτιμά ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταδιακά κατά το επόμενο έτος, προειδοποιώντας ωστόσο τους επενδυτές ότι δεν πρέπει να περιμένουν «πυροτεχνήματα», καθώς αυτή τη χρονική περίοδο δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη διαφοροποίησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Newman προβλέπει ότι ο χρυσός θα επιστρέψει κοντά στο εύρος των 1.350 δολαρίων ανά ουγγιά κάποια στιγμή το 2019, ενώ κατά μέσο όρο θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη των 1.300 δολαρίων.
«Ο χρυσός δε φαίνεται ιδιαίτερα συναρπαστικός, αλλά η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα, και πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή της μακράς ανοδικής πορείας του νέου έτους», σχολιάζει ο διευθυντής της Metal Focus, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές θα επιστρέψουν σταδιακά στην αγορά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των επενδυτών έμεινε μακριά από τον χρυσό εξαιτίας της αισιοδοξίας που επικρατεί για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που αυξάνει τόσο τα επιτόκια όσο και το δολάριο, ενώ αυξημένη ήταν και η αισιοδοξία αναφορικά με τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο κ. Newman εκτιμά ότι η παραπάνω δυναμική θα μπορούσε να αρχίζει να μετατοπίζεται το 2019, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ «θα καταγράψει σταδιακά επιβράδυνση και αυτό θα μετατρέψει τη Federal Reserve σε πιο μετριοπαθή, κάτι που θα αποδυναμώσει το δολάριο» ενώ «σε μία επιβράδυνση της οικονομίας, βλέπουμε μία στασιμότητα στις χρηματιστηριακές αγορές και αυτό θα οδηγήσει ορισμένους επενδυτές στο να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον χρυσό».
Από την πλευρά της, η ολλανδική τράπεζα ABN AMRO εμφανίστηκε ακόμα πιο αισιόδοξη για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου το ερχόμενο έτος, επικαλούμενη εκ νέου άνοδο της ζήτησης, ειδικότερα σε χώρες όπως είναι η Ινδία και η Κίνα.
Ειδικότερα, η ABN AMRO προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 1.325 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αγγίξει ακόμα και τα 1.400 δολάρια.
Οι εγχώριες αγορές χρυσού στην Κίνα και την Ινδία αναμένεται να αναπτυχθούν κατά το 2019, ανακάμπτοντας σε σχέση με το ασταθές 2019, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, η οποία αναμένει ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη και στο κινεζικό γουάν, γεγονός που θα καθησυχάσει τους επενδυτές και θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα απέναντι στον χρυσό.
Επιπλέον, καθοριστικός παράγοντας αναμένεται να είναι και η πορεία που θα ακολουθήσει το ερχόμενο έτος η Federal Reserve σε ό,τι αφορά την πορεία αύξησης των επιτοκίων, καθώς το τελευταίο διάστημα ορισμένοι αξιωματούχοι της τράπεζας αφήνουν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να επιβραδύνουν τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι ο χρυσός συνήθως επωφελείται κατά τις περιόδους των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, καθώς προσφέρεται ως καλύτερη εναλλακτική σε σχέση με τα ομόλογα, ενώ οι αγορές συναλλάγματος αποτελούν έναν ακόμα παράγοντα που επηρεάζει τις τιμές του μετάλλου.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ABN AMRO, η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια μόλις μία φορά το επόμενο έτος, καθώς η αμερικανική οικονομία θα ξεκινήσει να σημειώνει επιβράδυνση.
Παρόμοια είναι και η θέση των αναλυτών της αμερικανικής JPMorgan, τονίζοντας ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2019 η τιμή του χρυσού θα παραμείνει στα επίπεδα που βρίσκεται αυτό το διάστημα, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους και αγγίζοντας τα 1.400 δολάρια.
Τον περασμένο Ιούλιο, το Reuters είχε δημοσιεύσει μία έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε αναλυτές και εμπόρους, και η οποία έδειξε ότι η τιμή του χρυσού για το 2019 θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 1.325 δολάρια ανά ουγγιά, έναντι 1.301 δολαρίων το 2018.
Παρά το γεγονός ότι η σχετική πρόβλεψη για το 2019 αποτελεί επί τα χείρω αναθεώρηση σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τρεις μήνες νωρίτερα, και η οποία προέβλεπε αύξηση της τιμής στα 1.352 δολάρια ανά ουγγιά, εξακολουθεί να μεταφράζεται σε μία ανάκαμψη για το πολύτιμο μέταλλο.
Εάν μάλιστα στις παραπάνω εκτιμήσεις προσθέσει κανείς και αυτές των Capital Economics και Bank of America Merrill Lynch, οι οποίες κυμαίνονται εντός του εύρους των 1.300-1.350 δολαρίων ανά ουγγιά, γίνεται κατανοητό ότι οι αναλυτές αναμένουν μία σταδιακή μεν, σταθερή δε, ανάκαμψη για τον χρυσό.

Μενέλαος Μπέλλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης