Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επί διοίκησης Στουρνάρα (ΤτΕ) οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει – Τι συμβαίνει;

Επί διοίκησης Στουρνάρα (ΤτΕ) οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει – Τι συμβαίνει;
Όταν η ΤτΕ αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκείς και η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 11,1 δισεκ. ευρώ κεφάλαια...σίγουρα κάτι συμβαίνει
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα έχουν καταρρεύσει....
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ανέρχεται σε μόλις 4 δισεκ. ευρώ ένας κλάδος με 237 δισεκ. ενεργητικό και 27 δισεκ. κεφάλαια έχει αξία μόλις 4 δισεκ. ευρώ.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να αναφέρεται στις συντάξεις και ότι έπρεπε να κοπούν από το Εκάλη club αλλά έως σήμερα έχει αποφύγει να σχολιάσει γιατί οι τραπεζικές μετοχές έχουν αυτό το χάλι.
Όταν η ΤτΕ αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκείς και η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 11,1 δισεκ. ευρώ κεφάλαια – το bankingnews έχει υποστηρίξει ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να δαπανήσουν 12 δισεκ. κεφάλαια για την πλήρη εξυγίανση τους – ποιος λέει την αλήθεια;
Όταν η Πειραιώς μια τράπεζα με 59 δισεκ. ενεργητικό και 6,7 δισεκ. κεφάλαια έχει 315-320 εκατ αξία στο χρηματιστήριο, αυτή η εξέλιξη θα έπρεπε ήδη να έχει κινητοποιήσει τις εποπτικές αρχές.
Γιατί οι αγορές, οι επενδυτές δεν πιστεύουν τα κεφάλαια, τους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν πιστεύουν την ΤτΕ.
Γιατί απλά όλοι κυβέρνηση με τα stress tests και ΤτΕ ως εποπτική αρχή γνωρίζουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς.
Γνωρίζουν ότι απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για την εξυγίανση και ακόμη δεν μιλάμε για το νέο SREP την αξιολόγηση των εποπτικών κεφαλαίων και δεν μιλάμε για κεφάλαια που θα έχουν στόχο την ανάπτυξη.
Τότε ο λογαριασμός θα ανέβει.
Μια σοβαρή υποσημείωση.
Όταν οι τράπεζες πουλάνε προβληματικά δάνεια και ανοίγματα NPEs αυτομάτως μειώνονται και πηγές εσόδων καθώς οι τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους.
Εάν π.χ. σήμερα μπορούσαν να πωληθούν 65 με 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια πέραν της τεράστιας κεφαλαιακής ζημίας που θα υποστούν – λόγω ανάλογης αύξησης προβλέψεων – θα υποστούν και δραματική καθίζηση εσόδων καθώς δεν θα λογιστικοποιούν τόκους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης