Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Απογοητευτικοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2018 - Μεγάλη η επίπτωση της πτώσης της εξωτερικής ζήτησης

tags :
ΕΚΤ: Απογοητευτικοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2018 - Μεγάλη η επίπτωση της πτώσης της εξωτερικής ζήτησης
Οι καιρικές συνθήκες και η βιομηχανική ανασυγκρότηση επηρέασαν την παραγωγή σε ορισμένες χώρες
Τους λόγους για τους οποίους η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει μετριαστεί σημαντικά στη ζώνη του ευρώ από το τέλος του 2017, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε νέα ανάλυσή της.
Πράγματι, ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018, από 0,7% το τέταρτο τρίμηνο 2017.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ εξετάζει το κατά πόσον οι υποκείμενοι παράγοντες είναι προσωρινοί ή πιο μόνιμοι, είτε προέρχονται από τη ζώνη του ευρώ είτε εξωτερικά, και αν η επιβράδυνση οφείλεται στην αδυναμία της ζήτησης ή στη συρρίκνωση των συνθηκών εφοδιασμού.



Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η πρόσφατη αύξηση της παραγωγής ήταν απογοητευτική σε σύγκριση με τις προβλέψεις ανάπτυξης στα τέλη του 2017, αλλά όχι σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες.
Η έντονη επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017 ήταν μια ευνοϊκή εξέλιξη.
Αυτή η ενίσχυση της ανάπτυξης, η οποία συνέπεσε με την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου στο 5,2%, οφείλεται κυρίως στις καθαρές εξαγωγές.
Αντίθετα, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης παρέμεινε συγκρίσιμη με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τμήμα της οικονομικής επέκτασης από το 2014 έως το 2016.
Από τις αρχές του 2018, οι προβλέψεις ανάπτυξης για τα έτη 2018 και 2019 αναθεωρήθηκαν σταδιακά προς τα κάτω, αλλά η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2018 αναμένεται να είναι ισχυρότερη από ό, τι προβλεπόταν στις αρχές του 2017.


Η επιβράδυνση το 2018 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωτερικούς παράγοντες, ιδίως στην αδυναμία της εξωτερικής ζήτησης.
Πράγματι, όπως η ενίσχυση της ανάπτυξης το 2017, η επιβράδυνση του 2018 οφείλεται στις καθαρές εξαγωγές.
Η δυναμική των εμπορικών συναλλαγών εξομαλύνθηκε καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη υποχώρησε προς τα δυνητικά επίπεδα.
Ως κύριος παραγωγός εμπορεύσιμων αγαθών, ο βιομηχανικός τομέας επηρεάστηκε περισσότερο από τη μείωση των καθαρών εξαγωγών.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης παρέμεινε γενικά σύμφωνη με τη μέση συνεισφορά που πραγματοποιήθηκε από την έναρξη της οικονομικής επέκτασης.
Ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2018 η προσωρινή διακοπή της παραγωγής αυτοκινήτων επιβάρυνε την ιδιωτική κατανάλωση, η ευρωστία της εγχώριας ζήτησης αντικατοπτρίζει τον ενάρετο κύκλο μεταξύ απασχόλησης, εισοδήματος και κατανάλωσης.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτός ο ενάρετος κύκλος δεν έχει, μέχρι στιγμής, διαταραχθεί από την πρόσφατη απώλεια της δυναμικής ανάπτυξης.


Διάφοροι προσωρινοί παράγοντες έχουν επίσης σταθμίσει το προφίλ ανάπτυξης.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι καιρικές συνθήκες και η βιομηχανική ανασυγκρότηση επηρέασαν την παραγωγή σε ορισμένες χώρες.
Το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε επίσης σημαντική διακοπή της παραγωγής αυτοκινήτων ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέων προτύπων εκπομπών οχημάτων την 1η Σεπτεμβρίου.
Η παραγωγή επιβραδύνθηκε καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπάθησαν να αποφύγουν τη συσσώρευση αποθεμάτων μη δοκιμασμένων μοντέλων, τα οποία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες με μεγάλους τομείς αυτοκινήτων (όπως η Γερμανία).
Στην πραγματικότητα, η γερμανική οικονομία υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο, μειώνοντας την τριμηνιαία ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ κατά τουλάχιστον 0,1 εκατοστιαία μονάδα.
Το αποτέλεσμα αυτό, ωστόσο, αναμένεται να είναι προσωρινό.
Καθώς η καθυστέρηση των δοκιμών φθίνει, η παραγωγή αυτοκινήτων στο τέταρτο τρίμηνο πρέπει να επανέλθει σταδιακά στο φυσιολογικό και η επίδραση στην παραγωγή θα πρέπει να διαλυθεί.
Πράγματι, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παραγωγή αυτοκινήτων έχει ήδη αρχίσει να εξομαλύνεται.


Παρά την εξασθένιση της ζήτησης, τα σημερινά υψηλά επίπεδα χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες εφοδιασμού στη μεταποιητική βιομηχανία παραμένουν περιορισμένες.
Μελετώντας προσεκτικά τους δείκτες PMI διαφαίνεται ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της δραστηριότητας σχετίζεται κυρίως με την αδυναμία της ζήτησης.
Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στην προσφορά έχουν σταδιακά γίνει πιο δεσμευτικοί από τα μέσα του 2017.
Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε ελάχιστα, καθώς η ανάπτυξη της παραγωγής επιβραδύνθηκε.
Αυτό το πρότυπο μπορεί σαφώς να παρατηρηθεί στον τομέα της μεταποίησης - ειδικά στη Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γαλλία.
Συνολικά, η πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν έχει, μέχρι στιγμής, θέσει υπό αμφισβήτηση τα θεμελιώδη στοιχεία της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης.
Η μετριοπάθεια ακολουθεί την απροσδόκητα ισχυρή εξωτερική ζήτηση το 2017 και έχει επιδεινωθεί από ορισμένους προσωρινούς παράγοντες.
Στην πραγματικότητα, μια σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί φυσιολογική καθώς ωριμάζει η επέκταση.
Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα σχετικά με τις εξωτερικές εξελίξεις αύξησε σαφώς τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ, καταλήγει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης