Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Καλύτερα προετοιμασμένες για τη μετά-QE εποχή Ισπανία και Πορτογαλία, σε σχέση με την Ιταλία

Moody's: Καλύτερα προετοιμασμένες για τη μετά-QE εποχή Ισπανία και Πορτογαλία, σε σχέση με την Ιταλία
Καλά προετοιμασμένες για τη μετά-QE εποχή Ισπανία και Πορτογαλία
Ιταλία (Baa3, σταθερό outlook), Ισπανία (Baa1, σταθερό) και Πορτογαλία (Baa3, σταθερό outlook) πρέπει να διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησης για να προσαρμοστούν στη μετά-QE (ποσοτική χαλάρωση), αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody's Investors Service.
Οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ για τις τρεις παραπάνω χώρες είναι πλησίον ή άνω του 100%, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν έχουν εξαλειφθεί σημαντικά.
Ως αποτέλεσμα, Ισπανία και Ιταλία θα αντιμετωπίσουν ακαθάριστες ανάγκες δανεισμού ύψους περίπου 17% και 18% του ΑΕ, αντίστοιχα την περίοδο 2019-2020, ενώ οι δανειακές ανάγκες της Πορτογαλίας είναι κάπως χαμηλότερες, στο 13%-14% του ΑΕΠ τα έτη αυτά.
«Πιστεύουμε ότι Ισπανία και Πορτογαλία είναι σε θέση να διαχειριστούν τη μετάβαση .
Η Ιταλία θα αντιμετωπίσει πιο σημαντικές προκλήσεις, αν και αυτές οφείλονται στις εγχώριες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, παρά στην απόσυρση της υποστήριξης από πλευράς ΕΚΤ.
Η υψηλότερη πιστωτική ποιότητα της Ισπανίας, η ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές και οι ολοένα και πιο διαφοροποιημένες πηγές χρηματοδότησης της Πορτογαλίας, τους θέτουν σε καλύτερη μοίρα», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.
Βέβαια, εκτιμά πως ο κίνδυνος μίας κρίσης ρευστότητας στην Ιταλία είναι χαμηλός.
Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα δείχνει πως η μετάβαση θα είναι πιο δύσκολη για την Ιταλία, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019, επισημαίνεται.
«Ο ρυθμός των αγορών κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αιχμή του το 2016, όταν η ΕΚΤ αγόρασε το ισοδύναμο μεταξύ 30 και 40% εκδόσεων αυτών των χωρών.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες ομολογίες για το άμεσο μέλλον, αν και η Moody's εκτιμά ότι το ποσό που επανεπενδύεται το 2019 θα ανέλθει στο 10% περίπου των ακαθάριστων δανειακών υποχρεώσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και στο 6%
Τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν επεκτείνει με επιτυχία τη λήξη του δανεισμού τους.
Τα επιτόκια κρατικού δανεισμού δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς η ΕΚΤ έχει μειώσει τον ρυθμό των αγορών QE, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική σταδιακή κατάργηση των νέων αγορών στο πλαίσιο του PSPP στο τέλος του 2018, είναι απίθανο να οδηγήσει σε άμεση αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τιμές για τις τρεις χώρες.
Οι αυξημένες απαιτήσεις ακαθάριστου δανεισμού μπορούν να επηρεάσουν την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Moody's με δύο τρόπους.
Πρώτον, εάν οδηγήσουν σε υψηλότερο δημόσιο κόστος δανεισμού, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εκτίμηση της Moody's για τη δημοσιονομική ισχύ της κυβέρνησης.
Δεύτερον, ο κίνδυνος ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποτελεί μέρος της εκτίμησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης