Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τράπεζες -7%, FTSE 25 έως -3% και διεθνής πτώση πίεσαν το ΧΑ -0,89% στις 613 μον. - Μείωση short και ιστορικό χαμηλό στην Πειραιώς

Τράπεζες -7%, FTSE 25 έως -3% και διεθνής πτώση πίεσαν το ΧΑ -0,89% στις 613 μον. - Μείωση short και ιστορικό χαμηλό στην Πειραιώς
Ισχυρές απώλειες σε τράπεζες, FTSE 25 και διεθνείς αγορές - Στο επίκεντρο Πειραιώς και ΟΠΑΠ
(upd18)Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με περιορισμένες συναλλαγές, ειδικότερα στην Πειραιώς -6,42% - με νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών- αλλά και σε ΟΠΑΠ -3,07%, ΟΤΕ..
Στις δημοπρασίες περιορίστηκαν οι απώλειες σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 ενώ τα κέρδη των Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από την ισχυρή ζώνη των 610 μονάδων.
Η χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών μετά την αναμενόμενη απόφαση της FED να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσεις, με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφώνεται μεταξύ 2,25% και 2,50% - η 4η αύξηση επιτοκίων από την FED το 2018 -

Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,89%, ο DAX στην Γερμανία υποχωρεί -1% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,50%
Στα της ελληνικής αγοράς, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες με περιορισμένες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση η Πειραιώς στο -6,42% - με νέο ιστορικό χαμηλό 0,7580 ευρώ - και ακολούθησαν Alpha Bank -3,57%, Εθνική -3,01% ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Eurobank
Από την άλλη, σε μείωση της ανοικτής θέσης στην Πειραιώς προχώρησε το fund Marshall κάτω από το 0,50%, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν εμφανίζεται με short θέση, από 0,52% προηγουμένως.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας σχεδιάζει να εισάγει φόρο επί των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων από το 2019, με τη Euroxx να εκτιμά ότι είναι αρνητική εξέλιξη για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank  που έχουν παρουσία στη χώρα.
Η μεγαλύτερη, η σοβαρότερη, η ουσιωδέστερη, η σημαντικότερη προτεραιότητα των τραπεζών είναι να βρουν λύσεις στα NPEs εντός του 2019 εμπροσθοβαρώς.
Μετά την απόφαση της Eurobank να απορροφήσει την Grivalia και να αξιοποιήσει τα 900 εκατ κεφάλαια της έχουν ενεργοποιηθεί και οι υπόλοιπες τράπεζες  να παρουσιάσουν εμπροσθοβαρή προγράμματα εξυγίανσης χωρίς να περιμένουν την σταδιακή μείωση των NPEs έως το 2021.
Επιπλέον όσο πιο γρήγορα έρθει η λύση τόσο θα απομακρύνεται το σενάριο προσφυγής στα κρατικά κεφάλαια.
Το τραπεζικό ζήτημα στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει άλυτο με τον τραπεζικό κίνδυνο να έχει υποτιμηθεί καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 12 δισεκ. (πληροφορίες bankingnews) ή 11,1 δισεκ. (εκτιμήσεις Morgan Stanley) ενώ τα κεφάλαια αυτά απαιτούνται για να μπορέσουν οι τράπεζες να φέρουν τους δείκτες NPEs στα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί το 2021 νωρίτερα  στο 2019.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΟΠΑΠ, Aegean, Motor Oil, Τιτάν, ΟΤΕ ενώ ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ
Εν τω μεταξύ στα 255,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες της ΔΕΗ στο 9μηνο του 2018, έναντι 82,6 εκατ. ευρώ με πτώση 4,3% του κύκλου εργασιών, με τα αποτελέσματα του ομίλου να έχουν επηρεαστεί για το 2018 από την απόσχιση των θυγατρικών εταιρειών λιγνίτη και για το 2017 και από την πώληση της συμμετοχής στον ΑΔΜΗΕ.
Με την συμφωνία Ιταλίας με τις Βρυξέλλες βελτιωθήκαν τα ιταλικά ομόλογα ωστόσο η ανάκαμψη των ελληνικών είναι δυσανάλογη διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 155 μονάδες από 74 μονάδες βάσης
Βελτίωση καταγράφεται στο Ιταλικό 10ετές ομόλογο 2,74%  ενώ το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 4,29% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 155 μονάδες βάσης..
Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει 10ετές ομόλογο αλλά 5ετές για να μειώσει αισθητά το επιτόκιο που είχε εκδοθεί 4,625% είναι ρεαλιστικός στόχος.
Τo πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).  
Οι συνολικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας ανέρχονται στα 11,74 δισ. ευρώ το 2019 και το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά λήξεις ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και στα χέρια ιδιωτών επενδυτών (4,791 δισ. ευρώ και 2,925 δισ. ευρώ αντιστοίχως), καθώς και δανειακές δόσεις ύψους 1,983 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 613 μονάδες με ισχυρή στήριξη την τις 610 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630 μονάδες.
Από τα αξιοσημείωτα ακόμη καμία short θέση δεν έχει κλείσει επί της ουσίας.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας τις απώλειες στις διεθνείς αγορές λόγω FED, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,39% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,62%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς, Alpha Bank αλλά και σε δεικτοβαρή blue chips όπως Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε χαμηλό ημέρας στο -3,11% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο -1,77%
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,89% στις 613 μονάδες έχοντας υψηλό στις 616,86 μονάδες και χαμηλό στις 608,01 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 56,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 13,3 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9 εκατ. ευρώ και όγκου 8,83 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 277 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ, το Υγεία  8,5 εκατ. τεμάχια αξίας 8,1 εκατ. ευρώ, και η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 670 χιλ. ευρώ

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Την ίδια ώρα που η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται να αποτελεί το κύριο μέτωπο της πολιτικής αντιπαράθεσης για το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διευρύνει και την ατζέντα των θετικών μέτρων.
Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στα Σκόπια και κάνουν λόγο για υπηκοότητα και όχι για εθνότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας έχουν κύριο στόχο να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν θετικά οι υπόλοιποι βουλευτές προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 151 βουλευτών
Στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη ο πρωθυπουργός επιδίωξε για ακόμη μια φορά να κλείσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών κάνοντας λόγο για ορίζοντα εννιαμήνου, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς όμως να πείθουν μιας και έχουν αρχίσει για τα καλά εξαγγελίες παροχών και προσλήψεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστήριο του κράτους  επιβεβαιώνει ότι τον Οκτώβριο εξοφλήθηκαν χρέη 82,1 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέες απαιτήσεις ύψους 164 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνοντας τις συστάσεις του Μάριο Σεντένο στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου
Δεν αποκλείεται οι συστάσεις να γίνουν εντονότερες στην δεύτερη κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου 2019 και η χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει δείγματα γραφής για την πρόοδο που έχει σημειώσει σε αυτόν τον τομέα.
Την θέση ότι είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή που ήταν να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων και η έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας διατυπώνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Όπως ανάφερε η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες είχε τα πάνω και τα κάτω της τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται με την Ευρώπη είναι ο διάλογος.
Ερωτηθείς για το εάν φοβήθηκε κάποια στιγμή ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μπορεί να καταρρεύσουν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε ότι το φοβήθηκε στην αρχή, όταν συνειδητοποίησε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής ήταν κατά της Ιταλίας στο θέμα της επιβολής κυρώσεων.
Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα άλλαξε ύστερα από την συνομιλία που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, όταν και συνομίλησε μαζί του, αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης έπρεπε να αποφύγει τις κυρώσεις καθώς και η ΕΕ κινδύνευε να μπει σε ένα επικίνδυνο σπιράλ.
Το αναμενόμενο εκ των αναλυτών και των αγορών έπραξε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρώντας σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφώνεται μεταξύ 2,25% και 2,50%.
Παράλληλα με την ανακοίνωσή της η Fed άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2019.
Σαφώς ανησυχία θα προκαλέσει το γεγονός ότι η Fed προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την αμερικανική οικονομία.
Βάσει των προβλέψεων των οικονομολόγων της τράπεζας ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα φθάσει το 2018 στο 3% και στο 2,3% για το 2019 (έναντι 2,5% προηγούμενης εκτίμησης).
Σε συμφωνία κατέληξαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Μπερ Σέβα.
Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 ενώ σημειώνεται ότι στην τριμερή συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με ισχυρές απώλειες -2,89%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,52%% στις 2.536,27 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε πτωτικά στο -1,04% στις 25596 μονάδες

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,03%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,33%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -1,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,52% και ο FTSE 100 με πτώση -0,11%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,29%, ο S&P 500 καταγράφει οριακά κέρδη +0,07%, ο Nasdaq κινείται με ανοδικά +0,16% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη στο +0,14% ( 7,16 δολ. ).

Ισχυρές απώλειες για τις τράπεζες με την Πειραιώς σε νέο ιστορικό χαμηλό -6,42% 
 
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank και Εθνική ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,03 ευρώ με πτώση -3,01% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 942 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στο 0,93 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,08 ευρώ με πτώση -3,57% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,07 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7580 ευρώ με πτώση -6,42% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 331 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2018 στα 0,7580 ευρώ 
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5025 ευρώ με πτώση -0,10% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,58 ευρώ με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1184 ευρώ με πτώση -1,99%, με όγκο 59 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,35 ευρώ με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ

Πιέσεις και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένες συναλλαγές – Στο αρνητικό επίκεντρο ο ΟΠΑΠ 

Απώλειες κατέγραψε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΟΠΑΠ, Aegean, Motor Oil, Τιτάν, ΟΤΕ
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ 
H Coca Cola έκλεισε στα 26,54 ευρώ με άνοδο +0,08% με την κεφαλαιοποίηση στα 9,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,00 ευρώ με πτώση -1,57% και αποτίμηση 4,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3490 ευρώ με άνοδο +1,05% και αποτίμηση 313 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5960 ευρώ με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 370 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ με πτώση -3,07% και αποτίμηση 2,52 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,34 με πτώση -1,83% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,66 ευρώ με άνοδο +2,82%% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,00 ευρώ με πτώση -2,10% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,59 ευρώ με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,40 ευρώ με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,15 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 825 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,15 ευρώ με πτώση -1,43% και με την κεφαλαιοποίηση στα 214 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,07 ευρώ με άνοδο +1,45% με την κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,29% με την Ιταλία 2,74% με διαφορά spread 155 μ.β.

Οριακή βελτίωση σημειώνεται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,29% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,74% να σημειώνει ράλι εκ νέου.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,6% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,23 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,78%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,21 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,12% με απόδοση αγοράς 3,13% και απόδοση πώλησης 3,10%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,04 μονάδες βάσης και απόδοση 3,22%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,35 μονάδες βάσης και απόδοση 3,87% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,22 μονάδες βάσης και απόδοση 4,28% με απόδοση αγοράς 4,29% και απόδοση πώλησης 4,27%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,68 μονάδες βάσης και απόδοση 4,72%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,30 μονάδες βάσης και απόδοση 5%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,18 μονάδες βάσης και απόδοση 5,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 406 μονάδες βάσης 
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,74% - Οριακές πιέσεις στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης

Σημαντικό ράλι καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,74% απόρροια της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04%.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/12/2018 στο 0,23% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,65% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,37% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,74% με χαμηλό ημέρας 2,72% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης