Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Fed απογοήτευσε τις αγορές - Βουτιά -2,02% ο Dow, στο -1,6% ο S&P 500 - Ο Nasdaq σε bear market - Σε χαμηλό 2ετίας οι ευρωπαϊκές μετοχές

H Fed απογοήτευσε τις αγορές - Βουτιά -2,02% ο Dow, στο -1,6% ο S&P 500 - Ο Nasdaq σε bear market - Σε χαμηλό 2ετίας οι ευρωπαϊκές μετοχές
Η Fed ήταν πιο «επιθετική» από όσο ανέμεναν οι αγορές
(upd3) Πλήρως απογοητευμένοι εμφανίστηκαν οι επενδυτές διεθνώς από τις χθεσινές (19/12) ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τη Wall Street να βρίσκεται σήμερα (20/12) αντιμέτωπη με ένα ακόμη sell off, μία ημέρα αφότου η πιο «επιθετική» -από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές- Fed οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τις αμερικανικές μετοχές.
Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ήταν ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο η προσοχή αναλυτών και επενδυτών στράφηκε στη φρασεολογία της ανακοίνωσής της και στις δηλώσεις του επικεφαλής της, Jerome Powell, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν εμφανίστηκε τόσο «dovish» όσο θα ήθελαν οι αγορές.
Παρά το γεγονός ότι η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις εντός του 2019, αντί των τριών που ανέμενε προηγουμένως, οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, εν μέσω της κλιμάκωσης των προσδοκιών για μια επιβράδυνση της οικονομίας.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να αποδυναμωθεί 2,02% στις 22.853 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,6% στις 2.466% και τον Nasdaq να κινείται 1,63% χαμηλότερα στις 6.528 μονάδες.
Οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε περιοχή διόρθωσης, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε σήμερα σε «bear market», καθώς καταγράφει απώλειες 20% από τα πρόσφατα υψηλά του. 
Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της Wall Street για μία ακόμη συνεδρίαση ήταν η έντονη μεταβλητότητα, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν απώλειες που κυμαίνονται από -1% έως και -2,5% και την αυξομείωση αυτών των ποσοστών να εμφανίζεται σε διάστημα λίγο λεπτών.
Στον αντίποδα κέρδη της τάξης του 10% σημείωσε ο δείκτης «φόβου» VIX, o οποίος έφθασε στο επίπεδο των 28 μονάδων.

Οι μετοχές των Apple (-2,5%), Amazon (-2,2%), Netflix (-2,3%) και Alphabet (-1,11%) κατέγραψαν όλες ισχυρές απώλειες.

Ιδιαίτερες πιέσεις στις μετοχές ασκεί η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη ότι δεν αναμένει από τη Fed να αλλάξει την πολιτική της μείωσης του ισολογισμού της.
Η Fed προχώρησε, παράλληλα, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την αμερικανική οικονομία, προβλέποντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,3%, αντί της ανάπτυξης 2,5% που ανέμενε προηγουμένως.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,9% και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και το 2019.
Οι αμερικανικές μετοχές διεύρυναν τις απώλειες μετά τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Paul Ryan, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δεν θα υπογράψει προσωρινό ψήφισμα για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, ανοίγοντας τον.. δρόμο για κυβερνητικό shutdown.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των UnitedHealth και Home Depot, οι οποίες υποχωρούν κατά 3,9% και 2,9% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι ο Dow Jones και ο S&P 500 βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοση για τον μήνα Δεκέμβριο από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931, καταγράφοντας μέχρι στιγμής απώλειες 8% και 9% αντίστοιχα.
Ο S&P 500 καταγράφει μάλιστα απώλειες και για το σύνολο του 2018, στο -6,3%.

Ισχυρές πιέσεις και στις ευρωαγορές 

Βαθιά στο… κόκκινο έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,45% κι έκλεισε στις 336,58 μονάδες, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.
Στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη του 2016 βρέθηκαν και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 1,44% και να κλείνει στις 10.611,10 μονάδες, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει πτώση 0,80% στις 6.711,93 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να κλείνει με βαριές απώλειες 1,78% στις 4.692,46 μονάδες.


Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England, BοE) διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας παραμένουν αβέβαιες, λιγότερο από 100 ημέρες πριν την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημείωσε η ΒοΕ, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit «αυξήθηκε σημαντικά» τον περασμένο μήνα, ενώ προειδοποίησε ότι οι πτώση των τιμών του πετρελαίου ενδεχομένως να πιέσουν σύντομα τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου του 2%.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο «βούλιαξε» κατά 1,93% στις 18.576,90 μονάδες, ενώ η αγορά ιταλικών ομολόγων εμφάνισε σήμερα περαιτέρω βελτίωση, στον απόηχο της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2019.


Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,76% από 2,786% στο χθεσινό κλείσιμο.
Ο κλάδος που δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις ήταν εκείνος των πρώτων υλών, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,7%, στον απόηχο της είδησης ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων εις βάρος της Rusal.
Οι μετοχές των Antofagasta, Boliden και Randgold Res κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας απώλειες 3,7%, 4,1% και 1,3% αντίστοιχα.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (20/12) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, καθώς και την πτώση της Wall Street σε χαμηλά δεκαπέντε μηνών.
Η παραπάνω εξέλιξη ήρθε λίγες ώρες πριν από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, παραμένοντας ωστόσο αισιόδοξη για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας, Haruhiko Kuroda, προτεραιότητα της Bank of Japan παραμένει η επίτευξη του στόχου πληθωρισμού στο 2%, προσθέτοντας ότι «δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να λάβουμε υπόψιν τη μείωση των μέτρων χαλάρωσης».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία να καταγράψει «βουτιά» 2,84% στις 20.392,58 μονάδες, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -0,90% και 2.060,12 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,94% στις 25.623,53 μονάδες, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,52% στις 2.536,27 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Shenzhen Composite ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 1.297,10 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 9.674,52 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης