Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, στο -0,1% - Παραμένει αισιόδοξη για την οικονομία

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, στο -0,1% - Παραμένει αισιόδοξη για την οικονομία
Ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, τόνισε ότι μία επέκταση του εμπορικού προστατευτισμού θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (20/12) συνεδρίασης, διατηρώντας παράλληλα την αισιοδοξία της αναφορικά με την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
Ειδικότερα, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Bank of Japan διατήρησε επίσης αμετάβλητο τον σχεδιασμό που είχε υιοθετήσει τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τον οποία δεσμεύεται να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Η απόφαση της τράπεζας για τα επιτόκια ήρθε με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά, με τους Goushi Kataoka και Yutaka Harada να εκφράζουν την αντίθεσή τους απέναντι στη σχετική απόφαση.
«Η οικονομία της Ιαπωνίας καταγράφει σχετική επέκταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Bank of Japan μετά την απόφασή της για τη νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας, Haruhiko Kuroda, προτεραιότητα της Bank of Japan παραμένει η επίτευξη του στόχου πληθωρισμού στο 2%, προσθέτοντας ότι «δεν έχει έρεθει ακόμα η ώρα να λάβουμε υπόψιν τη μείωση των μέτρων χαλάρωσης».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αγορές συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με τη μεταβλητότητα σε κάποια βαθμό, διευκρινίζοντας ότι ο τομέας συναλλάγματος είναι «σχετικά σταθερός», γεγονός που το ερμήνευσε ως εμπιστοσύνη ότι δεν υπάρχει ριζική στροφή στην παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν ενισχύονται, επαναλαμβάνοντας ότι η «αποπληθωριστική νοοτροπία» παραμένει εν μέρει, ενώ πρόσθεσε ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών περουσιάζει επίσης καθυστέρηση.
Επιπλέον, ο κ. Kuroda διευκρίνησε ότι υπάρχουν «περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα στο οπλοστάσιο» της κεντρικής τράπεζας για να χρησιμοποιηθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο, καθώς και ότι «δε βλέπω να υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ της αντίληψης της τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία και της απόψης της αγοράς».
Σε ότι αφορά τις τον τομέα του εμπορίου, ο επικεφαλής της BoJ τόνισε την ανάγκη «να παρακολουθήσουμε τους κινδύνους που θέτουν οι τριβές ΗΠΑ και Κίνας», διευκρινίζοντας ότι «εάν επεκταθεί ο εμπορικός προστατευτισμός, αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης