Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε «μητέρα των μαχών» εξελίσσεται η συμφωνία των Πρεσπών - Σε τρεις άξονες η στρατηγική της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες

Σε «μητέρα των μαχών» εξελίσσεται η συμφωνία των Πρεσπών - Σε τρεις άξονες η στρατηγική της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες
Στόχος της κυβέρνησης η διεύρυνση της ατζέντας των θετικών μέτρων
Η πολιτική σύγκρουση για τη συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύεται σε «μητέρα των μαχών» καθώς τα κομματικά επιτελεία αναδιατάσουν δυνάμεις και αναζητούν εφεδρείες για την διαμόρφωση των τελικών συσχετισμών στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και αναζητά έξι ακόμα.
Ήδη δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. Δεξαμενή αναζήτησης θετικών ψήφων αποτελεί για την κυβέρνηση η Σεβαστουπόλεως αφού καταρχήν, θετικά υποδέχτηκαν τη συμφωνία ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει στη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα.
Δύο ακόμη βουλευτές, η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο ότι μπορούν να υποστηρίξουν τη συμφωνία αν και η υπουργός Τουρισμού, προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Μετά τις νέες τροπολογίες που κατατέθηκαν στα Σκόπια το «Μακεδονικό» αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Βουλή με τον πρωθυπουργό να καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση.
«Οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους πιάνονται» σχολιάζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση απαντώντας στις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, που όπως λένε από την Πειραιώς, στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Δυστυχώς, υποστηρίζουν, «το κακό έχει γίνει και καμμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.
Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει το σκοπιανό αλυτρωτισμό ας ρίξουν μια ματιά στο προοιμιο του σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36 το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε «μακεδονικό» κράτος», επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Με στόχο τη διεύρυνση της ατζέντας των θετικών μέτρων

Την ίδια ώρα που η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται να αποτελεί το κύριο μέτωπο της πολιτικής αντιπαράθεσης για το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διευρύνει και την ατζέντα των θετικών μέτρων.
Στη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και μέχρι την προσφυγή στις κάλπες περικλείονται τρεις άξονες.
Ο πρώτος αφορά το «Μακεδονικό» για το οποίο γίνονται ζυμώσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 151 βουλευτές για την κύρωση της συμφωνίας όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.
Από την άλλη, η κυβέρνηση, επιχειρεί να άρει ένα - ένα τα εμπόδια ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να ψηφίσουν ΝΑΙ, σε αυτή τη συμφωνία.
Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στα Σκόπια και κάνουν λόγο για υπηκοότητα και όχι για εθνότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας.
Επιπροσθέτως, επικαλούμενη τις εν λόγω τροπολογίες, η κυβέρνηση επιδιώκει διττό στόχο.
Ναι μεν, να εκθέσει την πολιτική της ΝΔ κατηγορώντας την ότι δανείζεται επιχειρήματα από τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά, αφετέρου δε, να ασκήσει πίεση σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί στον κεντρώο χώρο, το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενδεχομένως και κάποιους από το ΠΑΣΟΚ ώστε να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν ΝΑΙ χωρίς να έχουν άλλοθι αρνητικού επιχειρήματος.
Ο δεύτερος άξονας που αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου είναι η θετική ατζέντα την οποία επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο.
Στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη ο πρωθυπουργός επιδίωξε για ακόμη μια φορά να κλείσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών κάνοντας λόγο για ορίζοντα εννιαμήνου, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι κυβερνητικές μηχανές ζεσταίνονται με τις εξαγγελίες παροχών και προσλήψεων όπως αυτές των 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019 που θα προσληφθούν 4.500 στην ειδική αγωγή.
Ο τρίτος άξονας που θέτει η κυβέρνηση αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι πληροφορίες θέλουν να κλείνουν οι όποιες εκκρεμότητες καθώς όλα δείχνουν ότι ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος θα σταθεί τελικά απέναντι από τον υποψήφιο της ΝΔ, Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων.
Μάλιστα, την Παρασκευή, αναμένεται να κλειδώσει και τυπικά αυτή η υποψηφιότητα καθώς υπάρχει η συζήτηση στη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανοιχτή Πόλη.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης