Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Fed απογοήτευσε τη Wall Street – Αναμένεται επιθετική νομισματική πολιτική για το 2019

tags :
H Fed απογοήτευσε τη Wall Street – Αναμένεται επιθετική νομισματική πολιτική για το 2019
Φόβους για έντονη μεταβλητότητα αλλά και πτώση της Wall Street εκφράζουν οι αναλυτές
Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ ήταν αναμενόμενη, με την προσοχή αναλυτών και επενδυτών να στρέφονται τόσο στη φρασεολογία της ανακοίνωσής της όσο και στις δηλώσεις του επικεφαλής της, Jerome Powell.
Όπως δείχνει και η πορεία της Wall Street, η οποία διέγραψε όλα τα αρχικά της κέρδη και εμφανίζει σημαντικές απώλειες, η αγορά ανέμενε ότι η Fed θα εμφανίζονται πιο ήπια στην ανακοίνωσή της, κάτι που δεν συνέβη.
Ως εκ τούτου οι αναλυτές διάβασαν με μάλλον αρνητικό τρόπο όλα τα παραπάνω όπως αποδεικνύουν και οι πρώτες αντιδράσεις τους.

BlackRock: Απογοήτευση για τις μελλοντικές αυξήσεις

Το πιο σημαντικό ζήτημα στις ανακοινώσεις της Fed είναι τι δείχνουν οι πιθανότητες για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τον Jeffrey Rosenberg, αναλυτή της BlackRock.
Ο αναλυτής τονίζει ότι η χρήση του όρου «σταδιακές αυξήσεις» από τον Powell υποδεικνύει ότι η Fed δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική το 2019.

DWS: Μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από τρεις αυξήσεις το 2019

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Greg Staples, αναλυτής της DWS, εκτιμώντας ότι παρά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Fed για την ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2019.
«Η Fed δηλώνει ότι ακούει τις αγορές, σέβεται τις αγορές αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να υπακούσει τις αγορές», τονίζει ο αναλυτής.

BNP: Αρκετά επιθετική η στάση της Fed

Την άποψη ότι η Fed δεν θα είναι ιδιαίτερα «ήσυχη» το 2019 εκφράζει και ο Daniel Katzive, αναλυτής της BNP.
Όπως τονίζει ο Powell εστίασε σε μεγάλο ποσοστό στα μακροοικονομικά δεδομένα κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτά αποδειχθούν θετικά η τράπεζα δεν θα διαστάσει να προχωρήσει σε επιθετική νομισματική πολιτική.

Guggenheim Partners: Οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται

Ο φόβος των επενδυτών για την πορεία της αγοράς δεν έχει εξαλειφθεί και μάλλον η Fed τον ενίσχυσε, σύμφωνα με τον Scott Minerd, αναλυτή της Guggenheim.
Σύμφωνα με τον ίδιο η μεταβλητότητα, που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της Wall Street το τελευταίο διάστημα, θα συνεχιστεί.

Evercore ISI: Οι επενδυτές θεωρούν ότι η Fed θα παραμείνει επιθετική

Στους φόβους των επενδυτών εστιάζει τη δήλωσή του και ο Dennis Debusschere, αναλυτής της Evercore ISI, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι η τρέχουσα αύξηση επιτοκίων πέρασε ομόφωνα, δείχνει ότι η Fed δεν σκοπεύει να σταματήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Principal Global Investors: Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί

Τροφή στην, ήδη, ισχυρή μεταβλητότητα έδωσε η Fed με την απόφασή της, σύμφωνα με τον Bob Baur, οικονομολόγο της Principal Global Investors.
Όπως εκτιμά η μεταβλητότητα στη Wall Street θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και πιθανώς να καταστεί ακόμη πιο έντονη.

E*Trade: Αχαρτογράφητα τα «ύδατα» για τη Wall Street

Την άποψη ότι αυτή τη στιγμή η Wall Street «πλέει» σε αχαρτογράφητα ύδατα εκφράζει ο Mike Loewengart, αναλυτής της Ε*Trade, ο οποίος εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των βασικών δεικτών της αμερικανικής αγοράς στο επόμενο διάστημα.

Fed: Αύξηση επιτοκίων και μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2019

Το αναμενόμενο εκ των αναλυτών και των αγορών έπραξε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρώντας σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφώνεται μεταξύ 2,25% και 2,50%.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι έστω και παροδικά η Wall Street γύρισε σε αρνητικό έδαφος, αν και κατόρθωσε να καλύψει τις απώλειες της, πολυ γρήγορα.
Παράλληλα με την ανακοίνωσή της η Fed άφησε να ενοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2019.
Στην ανακοίνωση της Fed τονίζεται ότι: «Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η FOMC η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται τον Νοέμβριο 2018 και η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με έντονο ρυθμό.
Τα κέρδη από θέσεις εργασίας ήταν ισχυρά, κατά μέσο όρο, τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται έντονα, ενώ η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων σε σταθερές τιμές συγκρατήθηκε από τον ταχύ ρυθμό της νωρίτερα μέσα στο έτος.
Σε δωδεκάμηνη βάση, τόσο ο γενικός πληθωρισμός όσο και ο πληθωρισμός για στοιχεία εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια παραμένουν κοντά στο 2%.
Οι δείκτες των πιο μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό δεν έχουν αλλάξει.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-12-19_5-58-23_0.jpg?itok=Bmgcgvqf
Σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η FOMC επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Η Fed κρίνει ότι ορισμένες περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις του επιδιωκόμενου ποσοστού για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι συνεπείς με τη συνεχή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, τις έντονες συνθήκες της αγοράς εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο 2% της επιτροπής μεσοπρόθεσμα.
Η Fed κρίνει ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι κατά προσέγγιση ισορροπημένοι, αλλά θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και να αξιολογούν τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές.
Ενόψει των πραγματοποιηθεισών και αναμενόμενων συνθηκών της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού, η επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 2-1 / 4 έως 2-1 / 2%.
Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Στην αξιολόγηση αυτή θα ληφθεί υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και των αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.


Οι εκτιμήσεις για την Οικονομία

Σαφώς ανησυχία θα προκαλέσει το γεγονός ότι η Fed προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την αμερικανική οικονομία.
Βάσει των προβλέψεων των οικονομολόγων της τράπεζας ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα φθάσει το 2018 στο 3% και στο 2,3% για το 2019 (έναντι 2,5% προηγούμενης εκτίμησης).
Πάντως υπήρξε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πρόβλεψης, με τον ρυθμό ανάπτυξης να τοποθετείται στο 1,9% από 1,8% στην προηγούμενη εκτίμηση που είχε δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2018.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,9% και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και το 2019.
Στην προηγούμενη εκτίμηση της Fed ο πληθωρισμός τοποθετούνταν για το 2018 στο 2,1% και για το 2019 στο 2%.

Προς λιγότερο «επιθετική» σύσφιξη το 2019

Η Fed έχει αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί ότι θα προβεί σε τρεις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων το 2019, ωστόσο οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα περικόψει σήμερα την πρόβλεψή της σε δύο αυξήσεις κατά το επόμενο έτος και ίσως άλλη μία το 2020.
Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του, ο Powell είχε δηλώσει ότι τα επιτόκια βρίσκονται «μόλις κάτω από το ουδέτερο επίπεδο», δήλωση που μεταφράστηκε από ορισμένους επενδυτές ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζεται για να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας ως μια ευκαιρία για να υποβαθμίσει τις προβλέψεις σχετικά με το πόσο ακόμη θα αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος.
Πριν από μια εβδομάδα, η Goldman Sachs υποβάθμισε για πρώτη φορά την πρόβλεψή της για τον αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων κατά το 2019, σε τρεις από τέσσερις, ενώ δεν αναμένει αύξηση στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-12-19_11-02-35.jpg?itok=uQAjqHP_
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Fed πραγματοποιείται σε μια… περίεργη χρονική συγκυρία, με την καμπύλη αποδόσεων να έχει αντιστραφεί και τις αγορές μετοχών να καταγράφουν έντονη μεταβλητότητα, εν μέσω της κλιμάκωσης των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια ώρα, μια σημερινή αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδεινώσει το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στη Fed και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, στο «στόχαστρο» του οποίου έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές η κεντρική τράπεζα.
Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο Trump επέκρινε για μία ακόμη φορά την κεντρική τράπεζα για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι το δολάριο είναι ισχυρό και ο πληθωρισμός σχεδόν ανύπαρκτος.
«Είναι απίστευτο ότι με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και με σχεδόν ανύπαρκτο πληθωρισμό, τον υπόλοιπο κόσμο να κλονίζεται παντού γύρω μας, το Παρίσι να φλέγεται και την Κίνα να βρίσκεται σε πτώση, η Fed σκέφτεται ακόμη και να προβεί σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων», είχε αναφέρει με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump τη Δευτέρα, ενώ χθες, Τρίτη, κάλεσε τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να μην ξανακάνουν το ίδιο... λάθος.

Powell: Δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2019 – Μικρότερη η ώθηση της νομισματικής πολιτικής στην αμερικανική οικονομία

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα γίνει με πιο σταδιακό ρυθμό το επόμενο έτος, ανέφερε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στην ομιλία του που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) για το 2018.
Ειδικότερα, ο κ. Powell αναφέρθηκε σε δύο αυξήσεις επιτοκίων για το 2019, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ από τη νομισματική πολιτική, θα είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά περί μη επίτευξης των αισιόδοξων προβλέψεων της Τράπεζας για την αμερικανική οικονομία.
Ο πρόεδρος της Fed παραδέχθηκε ότι, πλέον, επικρατεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το «μονοπάτι» της Τράπεζας στη διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι το τρέχον επίπεδο (μετά και την αύξηση) είναι το «κατώτατο όριο» του «ουδέτερου» επιπέδου επιτοκίων (σσ: επίπεδο κατά το οποίο δεν απαιτείται αύξηση ή μείωση και δεν πλήττεται η οικονομία).
«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα επιτόκια ως κύριο εργαλείο νομισματικής πολιτικής.
Η νομισματική πολιτική δε χρειάζεται αυτήν την περίοδο να είναι “χαλαρή”», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως η Fed θα συνεχίσει και το επόμενο έτος να συρρικνώνει τον υπέρογκο ισολογισμό (άνω των 4 τρισεκ. δολαρίων) που προκάλεσαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Προς το παρόν, η συρρίκνωση δεν έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, επισήμανε, ενώ δεν έχει προκληθεί κάποιο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία.
Επίσης, δεν παρέλειψε να πετάξει «βέλη» προς τον Πρόεδρο Donald Trump (χωρίς να κατονομάσει), αναφέροντας πως «τίποτα δε θα εκτροχιάσει τη Fed από το να πράξει αυτό που θεωρεί σωστό».
«Οι πολιτικές τοποθετήσεις δεν παίζουν κανέναν ρόλο στις αποφάσεις μας», ξεκαθάρισε.
Σε ό,τι αφορά στον στόχο για τον πληθωρισμό, ήτοι 2%, σημείωσε πως η Τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές.
«Η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται και αυτό απορρέει από την αναιμική ανάπτυξη εκτός ΗΠΑ, αλλά και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές.
Η αμερικανική οικονομία αποδίδει ικανοποιητικά όμως, δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, παρά τις όποιες πιέσεις.
Αν χρειαστεί, σε περιόδους που ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι ευάλωτος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά μας», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης