ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η εκταμίευση δόσης 7,6 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η εκταμίευση δόσης 7,6 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή
ΔΝΤ: Εγκρίθηκε η εκταμίευση δόσης προς την Αργεντινή 
Την εκταμίευση δόσης ύψους 7,6 δισεκ. δολαρίων προς την Αργεντινή ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο του δανείου 57 δισεκ. που σύναψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής στο Μπουένος Άιρες, η οικονομία της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 3,5% το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε ετήσιο ρυθμό και εισήλθε επίσημα σε ύφεση, έπειτα από δύο συναπτά τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.
Από την αρχή της χρονιάς, η συρρίκνωση του ΑΕΠ έχει φθάσει το 1,4% σε σύγκριση με την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2017.
Το τρίτο τρίμηνο, οι μεγαλύτερες μειώσεις της δραστηριότητας καταγράφηκαν στους τομείς του εμπορίου (-8,9%), της αλιείας (-7,3%) και της μεταποιητικής βιομηχανίας (-6,6%).
Την καλύτερη επίδοση κατέγραψε ο χρηματοοικονομικός τομέας (+5,1%).
Έπειτα από τις δύο νομισματικές κρίσεις του 2018, οι οποίες μείωσαν κατά 50% την αξία του νομίσματος της χώρας, η κυβέρνηση της Αργεντινής κατέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ζήτησε ένα πρόγραμμα στήριξης, ένα δάνειο 57 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων με αντάλλαγμα ένα πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο έχει «θετικά αποτελέσματα», σύμφωνα με το Ταμείο.
Η οικονομία της Αργεντινής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,6% το 2018 και κατά 1,6% το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Fitch: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Αργεντινής - Στο «Β» η αξιολόγηση

Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε (στις 7/11) τις προοπτικές επαναξιολόγησης της Αργεντινής η Fitch Ratings, διατηρώντας σε «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την πολύ ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα και τις αβέβαιες προοπτικές των δημοσιονομικών της χώρας, καθώς τα κεφάλαια του ΔΝΤ εξαντλούνται, δημιουργώντας κινδύνους για το δημόσιο χρέος.
Η Fitch εκτιμά ότι, το 2019, η κυβέρνηση θα επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή που στοχεύει στον προϋπολογισμό και ότι το πρόσφατα αναδιαπραγματευθέν πρόγραμμα του ΔΝΤ θα συμβάλει στην πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Μετά το 2019, οι προοπτικές για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, οικονομική ανάκαμψη και αποκατάσταση της πρόσβασης στην εξωτερική αγορά, κρίνονται αβέβαιες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,7% το 2018 και κατά 1,7% το 2019, λόγω της κατάρρευσης της διάβρωσης των πραγματικών εισοδημάτων, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός εκτοξεύεται.
«Οι αρχές επιδιώκουν μια πιο επιθετική αυστηρότερη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, το οποίο θα επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη, μολονότι θα μπορούσε, επίσης, να προσφέρει κάποια στήριξη στο βαθμό που συμβάλλει στη σταθεροποίηση των προσδοκιών.
Οι προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη, μεσοπρόθεσμα, είναι ασαφείς».
Η Fitch προβλέπει ο πληθωρισμός να αυξηθεί στο 47% το 2018, από 25% το 2017 για να μετριαστεί στο 27,5% το επόμενο έτος, λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης και της μεγαλύτερης σταθερότητας του πέσο.
Η Fitch αναμένει η κυβέρνηση του Προέδρου Mauricio Macri να συρρικνώσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ το 2018, από 3,8% το 2017, και να εγκρίνει προϋπολογισμό που στοχεύει σε φιλόδοξη μείωση στο 0%, το 2019.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται σε 3,7% το επόμενο έτος, από 5,5% το 2018.
Η Fitch αναμένει ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν, μειώνοντας το συνολικό έλλειμμα σε 5,5% του ΑΕΠ το 2018 και 3,7% το 2019.
Ο οίκος αναμένει οι κρατικές ανάγκες χρηματοδότησης ύψους 39 δισεκ. δολαρίων το 2019, να καλυφθούν εν μέρει (32 δισεκ. δολάρια) από προγραμματισμένες εκταμιεύσεις του ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, ο οίκος «βλέπει» το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ να εκτοξεύεται στο 93% του ΑΕΠ το 2018, από 57% το 2017, για να μειωθεί στο 89% το 2019.
Η Fitch αναμένει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να μειωθεί στο 4,5% και 2,1% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, από 6,5% το 2018.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS