Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς νέα αύξηση των επιτοκίων σήμερα (19/12) η Fed - Ερωτηματικά για τη νομισματική πολιτική το 2019

Προς νέα αύξηση των επιτοκίων σήμερα (19/12) η Fed  - Ερωτηματικά για τη νομισματική πολιτική το 2019
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed θα προβεί σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2,25% - 2,50%
(upd) Μια νέα αύξηση των επιτοκίων -την τέταρτη για το 2019- αναμένεται ευρέως ότι θα ανακοινώσει απόψε (19/12/2018) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ενώ οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, εν μέσω κλιμάκωσης των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed θα προβεί σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2,25% - 2,50%, αφήνοντας όμως παράλληλα να εννοηθεί ότι θα μειώσει τον αριθμό αυξήσεων των επιτοκίων που προβλέπονταν για το 2019, απομακρύνοντας από τη δήλωσή της τη δέσμευση για συνέχιση των «σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων». 
Εάν επιβεβαιωθεί, η σημερινή αύξηση των επιτοκίων θα είναι η τέταρτη για το 2018 και η ένατη από τον Δεκέμβριο του 2015 που η Fed ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της CME Group, η πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση είχε μειωθεί στο 66,3%, από 77,5% την προηγούμενη εβδομάδα και 71,5% και χθες, ωστόσο σήμερα οι πιθανότητες αυξήθηκαν εκ νέου, με τις μετρήσεις του Reuters να τις τοποθετούν περίπου στο 75%. 
Η ανακοίνωση της Fed αναμένεται στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ στις 21.30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell.
Η Fed αναμένεται επίσης ότι θα υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη και ενδεχομένως την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό σε κάτω του 2%.
Τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2019 στο 2,5%, αλλά σήμερα θα μπορούσε να την αναθεωρήσει στο 2,3% ή λιγότερο, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία τις ανακοινώσεις της Fed, εν μέσω της αναταραχής που κυριαρχεί στις αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Προς λιγότερο «επιθετική» σύσφιξη το 2019


Η Fed έχει αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί ότι θα προβεί σε τρεις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων το 2019, ωστόσο οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα περικόψει σήμερα την πρόβλεψή της σε δύο αυξήσεις κατά το επόμενο έτος και ίσως άλλη μία το 2020.
Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του, ο Powell είχε δηλώσει ότι τα επιτόκια βρίσκονται «μόλις κάτω από το ουδέτερο επίπεδο», δήλωση που μεταφράστηκε από ορισμένους επενδυτές ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζεται για να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας ως μια ευκαιρία για να υποβαθμίσει τις προβλέψεις σχετικά με το πόσο ακόμη θα αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος.
Πριν από μια εβδομάδα, η Goldman Sachs υποβάθμισε για πρώτη φορά την πρόβλεψή της για τον αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων κατά το 2019, σε τρεις από τέσσερις, ενώ δεν αναμένει αύξηση στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Fed πραγματοποιείται σε μια… περίεργη χρονική συγκυρία, με την καμπύλη αποδόσεων να έχει αντιστραφεί και τις αγορές μετοχών να καταγράφουν έντονη μεταβλητότητα, εν μέσω της κλιμάκωσης των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια ώρα, μια σημερινή αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδεινώσει το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στη Fed και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, στο «στόχαστρο» του οποίου έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές η κεντρική τράπεζα.
Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο Trump επέκρινε για μία ακόμη φορά την κεντρική τράπεζα για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι το δολάριο είναι ισχυρό και ο πληθωρισμός σχεδόν ανύπαρκτος.
«Είναι απίστευτο ότι με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και με σχεδόν ανύπαρκτο πληθωρισμό, τον υπόλοιπο κόσμο να κλονίζεται παντού γύρω μας, το Παρίσι να φλέγεται και την Κίνα να βρίσκεται σε πτώση, η Fed σκέφτεται ακόμη και να προβεί σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων», είχε αναφέρει με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump τη Δευτέρα, ενώ χθες, Τρίτη, κάλεσε τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να μην ξανακάνουν το ίδιο... λάθος.

Πρώτη ενημέρωση 17:51:43, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης