Απόψεις - Άρθρα

Έτοιμη να τραβήξει και πάλι την… σκανδάλη η Fed με νέα αύξηση επιτοκίων σήμερα 19/12

Έτοιμη να τραβήξει και πάλι την… σκανδάλη η Fed με νέα αύξηση επιτοκίων σήμερα 19/12
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα ανακοινώσει σήμερα (19/12) μια νέα αύξηση των επιτοκίων -την τέταρτη για φέτος
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα την τελευταία της συνεδρίαση για το 2018 και -σύμφωνα με πολλούς- την πιο κρίσιμη.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα ανακοινώσει σήμερα (19/12) μια νέα αύξηση των επιτοκίων -την τέταρτη για φέτος- στο εύρος του 2,25% - 2,50%, και αυτή η κίνηση έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από την αγορά.
Ωστόσο, αυτό που θα προσπαθήσουν να κάνουν επενδυτές και αναλυτές είναι να αναζητήσουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το τι «βλέπει» η κεντρική τράπεζα για την αμερικανική οικονομία, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για μια επιβράδυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού εντός του 2019.
Εξάλλου, ο φόβος των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να σταματήσει σε μία μόνο αύξηση επιτοκίων εντός του 2019, οδήγησε τη Δευτέρα σε πραγματικά ελεύθερη πτώση τη Wall Street, με τον S&P 500 να εμφανίζει νέο χαμηλό για το 2018.
Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, είχε δηλώσει ότι τα επιτόκια βρίσκονται «μόλις κάτω από το ουδέτερο επίπεδο», δήλωση που μεταφράστηκε από ορισμένους επενδυτές ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζεται για να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας ως μια ευκαιρία για να υποβαθμίσει τις προβλέψεις σχετικά με το πόσο ακόμη θα αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος.
Ο Powell θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις της Fed, μια συνέντευξη που οι αναλυτές και επενδυτές θα παρακολουθήσουν στενά.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Fed πραγματοποιείται σε μια… περίεργη χρονική συγκυρία, με την καμπύλη αποδόσεων να έχει αντιστραφεί και τις αγορές να καταγράφουν έντονη μεταβλητότητα, εν μέσω της κλιμάκωσης των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να δουν αν η κεντρική τράπεζα καθίσταται όλο και πιο επιφυλακτική αναφορικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας για το 2019, μια χρονιά κατά την οποία αναμένεται να εξασθενήσει ο αντίκτυπος των φορολογικών περικοπών και να επανέλθει η απειλή της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές θα θελήσουν να βολιδοσκοπήσουν τη Fed, εν μέσω της κριτικής που της ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Αυτή την εβδομάδα, η Fed βρέθηκε ξανά στο «στόχαστρο» του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επέκρινε την κεντρική τράπεζα για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι το δολάριο είναι ισχυρό και ο πληθωρισμός σχεδόν ανύπαρκτος.
«Είναι απίστευτο ότι με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και με σχεδόν ανύπαρκτο πληθωρισμό, τον υπόλοιπο κόσμο να κλονίζεται παντού γύρω μας, το Παρίσι να φλέγεται και την Κίνα να βρίσκεται σε πτώση, η Fed σκέφτεται ακόμη και να προβεί σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων», είχε αναφέρει με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump τη Δευτέρα, ενώ χθες, Τρίτη, κάλεσε τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να μην ξανακάνουν το ίδιο... λάθος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Peter Navarro, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι η Fed δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, διότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται χωρίς πληθωρισμό.
«Ο λόγος για τον οποίο η Fed δεν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη δεν είναι επειδή η οικονομία επιβραδύνεται αλλά επειδή η οικονομία αναπτύσσεται χωρίς πληθωρισμό», δήλωσε ο Navarro.
Ο σύμβουλος του Trump πρόσθεσε ότι η Fed δεν χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για να αποδείξει την ανεξαρτησία της από τον Λευκό Οίκο.
Η Fed έχει δεχτεί φέτος έντονη κριτική από τον Trump, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα προβεί στην αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για μια σταδιακή επιστροφή σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση της οικονομίας.
Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν επίσης ότι η Fed θα προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων και κατά το επόμενο έτος, αν και με βραδύτερο ρυθμό, λόγω των φόβων για μια σημαντική οικονομική επιβράδυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης