Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων - Απόλυτα bearish για μετοχές

BofA: Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων - Απόλυτα bearish για μετοχές
Σχεδόν απόλυτα απαισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών εμφανίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίου που συμμετείχαν στην τακτική μηνιαία έρευνα της Bank of America
Ευρεία στροφή στην αγορά ομολόγων από τους κορυφαίους επενδυτές, διαπιστώνει η Bank of America, βάσει των αποτελεσμάτων από την έρευνα μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων της Wall Street για τον Δεκέμβριο 2018.
Η στροφή πραγματοποιείται καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται απόλυτα απαισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία των μετοχών, ενώ εάν είναι αναγκασμένοι να τοποθετηθούν σε αυτές, επιλέγουν τους επονομαζόμενους «αμυντικούς κλάδους», όπως αυτός κοινής ωφέλειας και διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ενώ εγκαταλείπουν τους «ριψοκίνδυνους» όπως τεχνολογία και ενέργεια.

Σύμφωνα με την έρευνα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2018 οι διαχειριστές στράφηκαν στα ομόλογα και εγκατέλειψαν τις μετοχές, ενώ το ποσοστό αυτών που
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στροφή στα ομόλογα από την περίοδο του Brexit τον Ιούνιο 2016.
Ταυτόχρονα όσοι θεωρούν ότι οι μετοχές θα ακολουθήσουν πορεία καλύτερη των ομολόγων έχουν υποχωρήσει μόλις στο 16% των διαχειριστών που συμμετέχουν στην έρευνα, ενώ αναφορικά με τις αμερικανικές μετοχές το ποσοστό προσγειώνεται στο 6%.
Όσοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης μετρητών ως την ασφαλέστερη επιλογή διαμορφώνονται στο 4,8% (από 4,7% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα που έγινε τον Νοέμβριο 2018).

Σε μακροοικονομικό επίπεδο το 9% των διαχειριστών αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το 2019.

Με το 53% να εκτιμά ότι θα υπάρξει σαφής υποχώρηση της ανάπτυξης για το επόμενο 12μηνο.
Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο 2018.

Επιπρόσθετα υπήρξε σημαντική πτώση όσων εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα αποτελέσει πρόβλημα για το 2019, καθώς μόνο το 37% των διαχειριστών τον αναφέρουν ως παράγοντα ανησυχίας.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις οι διαχειριστές εκτιμούν ότι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούν οι εταιρείες τα μετρητά που διαθέτουν είναι η βελτίωση των ισολογισμών τους (46%), αύξηση των κεφαλαιακών επενδύσεων (34%) και επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους (13%).

Το 46% των διαχειριστών εκτιμά ότι οι περισσότεροι εταιρικοί ισολογισμοί είναι εξαιρετικά μοχλευμένοι.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που εκφράζουν οι διαχειριστές και ίσως γι’ αυτό να υπάρχει και τόσο μεγάλη στροφή στην αγορά ομολόγων.

Πάντως προσθέτουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν πλήρως τις τοποθετήσεις σε μετοχές.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι οι διαχειριστές εμφανίζονται εξαιρετικά απαισιόδοξοι –με βάσει τις προηγούμενες έρευνες- αναφορικά με την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας.
Το 47% εκτιμά ότι τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν το επόμενο 12μηνο.

Αντίστοιχα το 57% εκτιμά ότι θα υπάρξει υποχώρηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων το επόμενο έτος.

Αναφορικά με το ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, την κορυφαία θέση με 37% καταλαμβάνει ο εμπορικός πόλεμος.

Ενώ δεύτερος κίνδυνος θεωρείται η διακοπή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (16%) και πιθανή υποχώρηση της κινεζικής ανάπτυξης (16%).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης