Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι συμβαίνει με το ανολοκλήρωτο deal Intrakat - Κούτρα και ποιος ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;

Τι συμβαίνει με το ανολοκλήρωτο deal Intrakat - Κούτρα και ποιος ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα πρέπει να θέσει ένα ερώτημα τι συμβαίνει τελικά με το ποσοστό του Κούτρα στην Intrakat;

Ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες στο τέλος του καλοκαιριού αλλά σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, το πολυδιαφημισμένο deal της Intrakat με τον Δημήτρη Κούτρα για την εξαγορά ποσοστού 20% των μετοχών της εταιρείας από τον ίδιο έναντι 8 εκατ. ευρώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δημιουργώντας διάφορα ερωτήματα, τόσο ως προς το αν τελικά η συμφωνία ήταν κάτι άλλο από αυτό που παρουσιάστηκε, όσο και ως προς τον εποπτικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.  
Τα σενάρια στην κατασκευαστική αγορά δίνουν και παίρνουν με άλλους να μιλάνε για μία συμφωνία βιτρίνα, μέσω της οποίας ο Δημήτρης Κούτρας από τη θέση του Προέδρου της Intrakat θα κάνει στην πραγματικότητα τον «μεσίτη» σε Υπουργεία και κομματικά γραφεία για διάφορες εργολαβικές δουλειές, και άλλους να σημειώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Κούτρας τάζει σε συνεταίρο του λεφτά που ποτέ δεν καταβάλλει. Το τι κάνουν μεταξύ τους οι επιχειρηματίες και ποιος τελικά ζημιώνει ποιον όμως δεν είναι το μείζον.
Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μία συμφωνία που αφορά σε εισηγμένη και η οποία τέσσερις μήνες μετά δεν έχει δώσει καμία ενημέρωση για το πώς προχωρά το εν λόγω deal που αντιπροσωπεύει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωσή της στις 30 Αυγούστου η εισηγμένη «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (δ.τ. «INTRACOM HOLDINGS») ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό πως «μεταξύ αυτής και του κ. Δημητρίου Κούτρα υπεγράφη σήμερα μνημόνιο συναντίληψης για την απόκτηση 6.095.431 μετοχών της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “INTΡAKOM KATAΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ” και διακριτικό τίτλο “INTRAKAT”, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 20% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι τιμήματος € 8.000.000.
Η συναλλαγή θα υπόκειται σε όρους και αιρέσεις, όπως η διενέργεια οικονομικών και νομικών ελέγχων και η χορήγηση των απαραίτητων εταιρικών εγκρίσεων.
Η Εταιρεία θα δημοσιοποιήσει εγκαίρως, σύμφωνα με το νόμο, αλλά και κατά την πάγια πολιτική της για την πλήρη και ακριβή ενημέρωση των μετόχων της και του επενδυτικού κοινού, κάθε νέα σημαντική μεταβολή ή εξέλιξη που θα προκύψει για το θέμα αυτό».

Αντίθετα όμως με τα όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή της ουδεμία νεότερη ενημέρωση υπήρξε μέχρι σήμερα, ούτε διαφαίνεται από τις ιστοσελίδες των δύο εισηγμένων οποιαδήποτε μεταβολή στη μετοχική τους σύνθεση, κάτι που προφανώς θα συνέβαινε αν η συμφωνία είχε υλοποιηθεί και ο κ. Κούτρας εισερχόταν ως μέτοχος του 20%.
Έχουν συμβεί ωστόσο μία σειρά από άλλες ενέργειες, εκ των οποίων άλλες έχουν ανακοινωθεί επίσημα κι άλλες έχουν χαρακτήρα διαρροών προς τα ΜΜΕ από την Intrakat, (όπως το ότι με το που έμαθε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Σουρέτης, τον ερχομό του κ. Κούτρα έψαχνε τρόπο να μεταγραφεί εκείνος στην ΑΚΤΩΡ).

Στις 19 Οκτωβρίου πάντως η Intrakat ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό για την ανασυγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού της Συμβουλίου με Πρόεδρο πλέον τον κ. Δημήτρη Κούτρα, ενώ στις 6 Νοεμβρίου – κι ενώ πλήθαιναν τα δημοσιεύματα και τα ερωτήματα για το τι συμβαίνει με το εν λόγω deal – η Intrakat παρέθετε γεύμα σε δημοσιογράφους με τη συμμετοχή των κ.κ. Κούτρα και Σουρέτη. Στη σχετική ανακοίνωση μάλιστα η Intrakat ανέφερε πως «o κ. Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, άνοιξε τη συνάντηση λέγοντας:
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας σήμερα και να καλωσορίσουμε τον κ. Δημήτρη Κούτρα στην οικογένεια της Intrakat.
Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της εταιρείας.
Ο κ. Κούτρας όπως όλοι γνωρίζετε έχει διαγράψει μακρά και επιτυχημένη πορεία ως συνιδρυτής του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου και  επελέγη ως στρατηγικός εταίρος της Intracom Holdings για την επίτευξη των εταιρικών στόχων.
Η συνεργασία αυτή βασίζεται σε κοινές αξίες και οράματα και προσδοκάται ότι θα είναι επωφελής για την Intrakat, τους μετόχους και το ανθρώπινο δυναμικό της.»

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος στον οποίο αναφερόταν ο κ. Σουρέτης δεν ήταν άλλος φυσικά από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από την οποία ο κ. Κούτρας έφυγε νύχτα στις 25 Ιουλίου μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστη στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου οι μέτοχοι αποφάσισαν να ψηφίσουν υπέρ της πλήρους αλλαγής της Διοίκησης, καρατομώντας ουσιαστικά τον Δημήτρη Κούτρα και υπερψηφίζοντας την πρόταση των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση για νέο Διοικητικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία του Γιώργου Προβόπουλου.

Είχαν προηγηθεί μήνες εμφυλίου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά τους οποίους οι αδερφοί Καλλιτσάντση έχοντας απαυδήσει από τους χειρισμούς Κούτρα στην κατασκευαστική θυγατρική ΑΚΤΩΡ  – σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας πριν τη Γενική Συνέλευση του Ιουλίου – είχαν επανειλημμένα προσπαθήσει να βρουν συμβιβαστική λύση για την εξαγορά του μεριδίου του κ. Κούτρα και την αποχώρησή του από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Στις κρούσεις αυτές ωστόσο ο κ. Κούτρας απαντούσε πως θα βρει εκείνος χρήματα να τους εξαγοράσει, πράγμα που ποτέ δεν έγινε.
Άραγε η ιστορία επαναλαμβάνεται στην Intrakat;
Είναι ο λόγος που το deal για την εξαγορά του 20% των μετοχών της εταιρείας δεν προχωρά η αδυναμία του κ. Κούτρα να προσκομίσει τα 8 εκατ. ευρώ;
Ή έχει αλλάξει γνώμη η πλευρά Κόκκαλη βλέποντας τα 150 εκατ. ζημιές που ενέγραψε στο εννεάμηνο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τα έργα της κατασκευαστικής της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ στα Βαλκάνια, έργα που επέβλεπε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ο κ. Κούτρας;  
Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, το ερώτημα είναι τι κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό και την πληγωμένη αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα πρέπει να θέσει ένα ερώτημα τι συμβαίνει τελικά με το ποσοστό του Κούτρα στην Intrakat;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης