Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλών άνω των δύο ετών η μετοχή της Goldman Sachs, στα 64 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση

Σε χαμηλών άνω των δύο ετών η μετοχή της Goldman Sachs, στα 64 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση
Σε χαμηλών άνω των δύο ετών η μετοχή της Goldman
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2+ ετών υποχωρεί σήμερα (17/12) η μετοχή της Goldman Sachs στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, μετά και τη δικαστική κίνηση της Μαλαισίας εναντίον της αμερικανικής τράπεζας.
Στις 19:50, η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τα 170 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται σε 64,3 δισεκ. δολάρια.
Για το σύνολο του 2018, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 33%, ενώ σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό (273,4 δολάρια) του περασμένου Μαρτίου, η πτώση φθάνει το 40%.
Η Μαλαισία αποφάσισε σήμερα να κινηθεί δικαστικά κατά της Goldman Sachs, αλλά και δύο πρώην στελεχών της, για την υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κρατικού επενδυτικού ταμείου 1MDB.
Ο ρόλος της Goldman Sachs στις πρακτικές του κρατικού μαλαισιανού επενδυτικού ταμείου εξεταζόταν επί πολλούς μήνες τελευταία.
Μάλιστα, εσχάτως έχουν βρεθεί στοιχεία καθώς τα μισά από τα κέρδη του ΙMDB, κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας λίγες ημέρες μετά τη μεταφορά τους σε ελβετική τράπεζα.
Μάλιστα, ένα τμήμα των χρημάτων βρέθηκε στη συνέχεια στον λογαριασμό του πρωθυπουργού της χώρας, Najib Razak.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τα 3 δισ. δολάρια που άντλησε η Goldman Sachs από την έκδοση ομολόγων την οποία ανέλαβε για λογαριασμό του IMDB και τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για τη χρηματοδότηση μεγάλου οικοδομικού έργου στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας με σκοπό την τόνωση της οικονομίας της.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, όπως και ο γενικός εισαγγελέας που τον απήλλαξε τον Ιανουάριο, υποστηρίζουν ότι τα χρήματα στον λογαριασμό του δεν ήταν παρά μια νόμιμη χορηγία από τη Σαουδική Αραβία και ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ήδη επιστραφεί.
Την ίδια ώρα όμως, η Μαλαισία έχει απαγγείλει επίσης κατηγορίες κατά των πρώην τραπεζιτών της Goldman, Tim Leissner και Roger Ng.
Ο πρώτος είχε διατελέσει πρόεδρος του τμήματος Νοτιανατολικής Ασίας και αποχώρησε από την επενδυτική τράπεζα το 2016.
Ο δεύτερος ήταν γενικός διευθυντής έως και την αποχώρησή του τον Μάιο του 2014.
Δίωξη έχει επίσης ασκηθεί κατά της πρώην υπαλλήλου του 1MDB, Jasmine Loo και του χρηματιστή Jho Low.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, οι κατηγορίες εγείρονται από τα έσοδα των τριών ομολόγων, που εξέδωσαν θυγατρικές του 1MDB με σύμβουλο και ανάδοχο την Goldman Sachs.

Image

Στα 2,45 δισ. δολ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου 2018

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs στο γ' τρίμηνο του 2018, καθώς επωφελήθηκαν από την αύξηση των εσόδων της στη μονάδα συναλλαγών μετοχών, που αντιστάθμισε την πτώση στο trading σταθερού εισοδήματος.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 20,5% στα 2,45 δισ. δολ., ή 6,28 δολ. ανά μετοχή, από 2,04 δισ. δολ., ή 5,02 δολ. ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές είχαν προβλέψει μια αύξηση των κερδών της τράπεζας στα 5,38 δολ. ανά μετοχή.
Τα έσοδα της Goldman Sachs ανήλθαν στα 8,65 δισ. δολ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για έσοδα 8,4 δισ. δολ., χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στα περισσότερα τμήματα της τράπεζας, πλην του trading.
Τα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, στα 1,98 δισ. δολ., υψηλότερα των προβλέψεων για 1,8 δισ. δολ., κυρίως χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο τμήμα συμβουλευτικής για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Το τμήμα επενδυτικής και δανεισμού εμφάνισε έσοδα 1,86 δισ. δολ., πάνω από τις προβλέψεις για 1,78 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης