Δικαστικά κατά της Goldman Sachs στρέφεται η Μαλαισία – Στο επίκεντρο το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB

Δικαστικά κατά της Goldman Sachs στρέφεται η Μαλαισία – Στο επίκεντρο το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB
Η υπόθεση αφορά διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος
Να κινηθεί δικαστικά κατά της Goldman Sachs, αλλά και δύο πρώην στελεχών της, αποφάσισε σήμερα η Μαλαισία, για την υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κρατικού επενδυτικού ταμείου 1MDB.
Ο ρόλος της Goldman Sachs στις πρακτικές του κρατικού μαλαισιανού επενδυτικού ταμείου εξεταζόταν επί πολλούς μήνες τελευταία.
Μάλιστα, εσχάτως έχουν βρεθεί στοιχεία καθώς τα μισά από τα κέρδη του ΙMDB, κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας λίγες ημέρες μετά τη μεταφορά τους σε ελβετική τράπεζα.
Μάλιστα, ένα τμήμα των χρημάτων βρέθηκε στη συνέχεια στον λογαριασμό του πρωθυπουργού της χώρας, Najib Razak.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τα 3 δισ. δολάρια που άντλησε η Goldman Sachs από την έκδοση ομολόγων την οποία ανέλαβε για λογαριασμό του IMDB και τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για τη χρηματοδότηση μεγάλου οικοδομικού έργου στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας με σκοπό την τόνωση της οικονομίας της.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, όπως και ο γενικός εισαγγελέας που τον απήλλαξε τον Ιανουάριο, υποστηρίζουν ότι τα χρήματα στον λογαριασμό του δεν ήταν παρά μια νόμιμη χορηγία από τη Σαουδική Αραβία και ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ήδη επιστραφεί.
Την ίδια ώρα όμως, η Μαλαισία έχει απαγγείλει επίσης κατηγορίες κατά των πρώην τραπεζιτών της Goldman, Tim Leissner και Roger Ng.
Ο πρώτος είχε διατελέσει πρόεδρος του τμήματος Νοτιανατολικής Ασίας και αποχώρησε από την επενδυτική τράπεζα το 2016.
Ο δεύτερος ήταν γενικός διευθυντής έως και την αποχώρησή του τον Μάιο του 2014.
Δίωξη έχει επίσης ασκηθεί κατά της πρώην υπαλλήλου του 1MDB, Jasmine Loo και του χρηματιστή Jho Low.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, οι κατηγορίες εγείρονται από τα έσοδα των τριών ομολόγων, που εξέδωσαν θυγατρικές του 1MDB με σύμβουλο και ανάδοχο την Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS