Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (Eurogroup): Δεν έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη

Centeno (Eurogroup): Δεν έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη
Το πραγματικό έλλειμμα της Ευρώπης είναι στον αγώνα κατά της ανισότητας
«Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια άλλη Ευρώπη ούτε να υποκύψουμε στις λαϊκίστικες σειρήνες που υπόσχονται ότι θα διαλύσουν την ΕΕ», δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Mário Centeno.
Ο πορτογάλος πολιτικός σε συνέντευξη του στην ισπανική El Pais εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον της ΕΕ υπερασπιζόμενος την άποψη ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση στα προβλήματα της ΕΕ, σε αντίθεση με την άποψη αυτή που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στο Eurogroup κυρίως επί εποχής Dijsselbloem.
«Το πραγματικό έλλειμμα της Ευρώπης είναι στον αγώνα κατά της ανισότητας», υπογραμμίζει ενώ ερωτηθείς εάν η ΕΕ είναι έτοιμη και δυνατή να αντιμετωπίσει μια νέα πιθανή οικονομική κρίση υπογραμμίζει:
«Δεν ξέρουμε πώς ή πότε θα έρθει η επόμενη κρίση. Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση χάρη σε όσα κάναμε τα τελευταία χρόνια για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας και τις κοινωνίες μας. Είναι αλήθεια ότι στην Ευρώπη εξακολουθούν να υπάρχουν κληρονομιές της κρίσης, αλλά η πρόοδος ήταν τεράστια.
Η Ευρωζώνη παρουσιάζει ικανοποιητικούς ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία 22 διαδοχικά τρίμηνα και έχει δημιουργήσει εννέα εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Όλα αυτά είναι συνέπεια του συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, είναι επίσης σημαντικό να διευκρινιστεί η συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ως παράγοντα ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης».
Σε ερώτηση εάν η Ευρώπη είναι αρκετά δυνατή μετά την απομάκρυνση Merkel από την ηγεσία του CDU και τα προβλήματα του Macron με τα «κίτρινα γιλέκα» ο πρόεδρος του Eurogroup υποστηρίζει:
«Πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησα ως πρόεδρος του Eurogroup είπα ότι είμαστε σε μια καλή στιγμή: η οικονομία πάει καλά και αρκετές σημαντικές χώρες ξεκίνησαν έναν νέο πολιτικό κύκλο.
Η ενθάρρυνση για την επίτευξη μεταρρυθμίσεων είναι μεγαλύτερη στις χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα της ΕΕ.
Τώρα έρχεται ένας ακόμη κύκλος με τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Δεν νομίζω ότι πρόκειται να επηρεάσει την ΕΕ αυτά τα ζητήματα αλλά μένει να δούμε και το αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος στο ταμείο εγγύησης των καταθέσεων που προωθεί η ΕΕ αλλά παραμένει «παγωμένο» λόγω της εμπλοκής της Γερμανίας ο Mario Centeno υποστηρίζει πως η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την λειτουργία του.
«Είναι δύσκολο ακόμη να πούμε ότι είμαστε κοντά στην λειτουργία του.
Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ χρειάστηκαν σχεδόν πέντε δεκαετίες για να φτάσουν στην τρέχουσα έκδοση του ταμείου εγγύησης των καταθέσεων».
Τέλος αναφορικά με το Brexit και τα σχέδια του Eurogroup για να ηρεμήσει τις αγορές εάν προκύψει ένα σκληρό Brexit ο Centeno δηλώνει ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πιθανό σκληρό Brexit, αν και το πιο σημαντικό είναι να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να το αποφύγουμε. Είναι στα χέρια των πολιτικών και νομίζω ότι θα το πετύχουμε»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης