Τελευταία Νέα
Οικονομία

Draghi: Αισθάνομαι περήφανος που είμαι Ιταλός - Στόχος η νομισματική ένωση

Draghi: Αισθάνομαι περήφανος που είμαι Ιταλός - Στόχος η νομισματική ένωση
Πριν από το ευρώ οι σχετικές αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής λαμβάνονταν από τη Γερμανία ενώ σήμερα όλες οι χώρες μετέχουν σε αυτό 
«Αισθάνομαι πιο περήφανος που είμαι Ιταλός» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο honoris causa στο Sant'Anna της Πίζα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στην παρέμβαση ("πολύ ωραίες λέξεις") ενός νεαρού ομιλητή του συνεδρίου που αναφέρθηκε στις προκλήσεις, τις δυσκολίες και την αίσθηση της απώλειας κατά τη διάρκεια της κρίσης λέγοντας «αυτό που μπορώ να πω είναι να έχετε θάρρος, γιατί χωρίς θάρρος δεν πάτε πουθενά».
«Από την έναρξη του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος η λίρα υποτιμήθηκε επτά φορές, ωστόσο η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν χαμηλότερη από τα 12 ευρώ, η παραγωγή παρέμεινε στα ίδια περίπου ποσοστά ενώ η απασχόληση παρέμεινε βαλτωμένη» δήλωσε ο Mario Draghi υπογραμμίζοντας οτι ο πληθωρισμός έπληξε συνολικά το 223% έναντι 126% της Ευρωζώνης.
«Ορισμένες χώρες έχασαν τόσο τα πλεονεκτήματα της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών όσο και την κυριαρχία της νομισματικής τους πολιτικής» και «το κοινωνικό κόστος ήταν πολύ υψηλό», σε μια «διαδικασία που τελείωσε με τις νομισματικές κρίσεις του 1992-93». είπε ο Mario Draghi με λέξεις που φαίνονται να αναφέρονται και στην Ιταλία και σε όσους ασκούν κριτική στο ευρώ με γνώμονα την εθνική κυριαρχία ως αντάλλαγμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τα επιτόκια.
«Η δυνατότητα εκτύπωσης χρημάτων για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος δεν χρησιμοποιήθηκε ακόμη και από χώρες που ανήκουν στην ενιαία αγορά (ΕΕ), αλλά δεν αποτελούν μέρος του ευρώ», δήλωσε ο Draghi αμφισβητώντας την άποψη περί «υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων της νομισματικής κυριαρχίας».
Ο Draghi υπενθύμισε ότι πριν από το ευρώ «οι σχετικές αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής λαμβάνονταν από τη Γερμανία ενώ σήμερα όλες οι χώρες μετέχουν σε αυτό».
«Είναι επίσης αλήθεια ότι σε πολλές χώρες τα οφέλη που αναμένονται από τη νομισματική ένωση δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί μέσω μιας κουλτούρας σταθερότητας που θα φέρει την οικονομική και νομισματική ένωση» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητο ότι τα οφέλη αυτά θα προέρχονταν μόνο από τη νομισματική ένωση. είναι απαραίτητο και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να πετύχουμε περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση» κατέληξε .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης