Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Αυστραλία ανατρέπει την εξωτερική της πολιτική και αναγνωρίζει την Δυτ. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Reuters: Η Αυστραλία ανατρέπει την εξωτερική της πολιτική και αναγνωρίζει την Δυτ. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
Η στάση αυτή της Αυστραλίας επικρίθηκε έντονα από χώρες του αραβικού κόσμου 
Και η Αυστραλία, μετά τις ΗΠΑ, αναγνωρίζει επίσημα τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, μια απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο.
Την αναγνώριση ανήγγειλε ο αυστραλός συντηρητικός πρωθυπουργός Scott Morisson, λέγοντας ωστόσο ότι η μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του στην ιερή πόλη από το Τελ Αβίβ θα χρειαστεί να περιμένει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στα μέρη για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
Οπως αναφέρει το Reuters, ο Morisson διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει την εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας πως το οριστικό καθεστώς της πόλης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης.
Η στάση αυτή της Αυστραλίας ανατρέπει την πολιτική που ακολουθούσε η χώρα στο Μεσανατολικό για δεκαετίες .
«Η Αυστραλία αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ, έδρα της Κνέσετ (σ.σ. της ισραηλινής Βουλής) και πολλών κυβερνητικών θεσμών, ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σκοπεύουμε να μεταφέρουμε την πρεσβεία μας στη Δυτική Ιερουσαλήμ όταν είναι πρακτικό’ τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2017 και να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην ιερή πόλη τον Μάιο προκάλεσε αγαλλίαση στην ισραηλινή κυβέρνηση αλλά εξόργισε τους Παλαιστίνιους και αναστάτωσε τον αραβικό κόσμο και πολλές δυτικές χώρες.
Η απροσδόκητη δήλωση του Morisson τον Οκτώβριο θεωρήθηκε από πολιτικούς του αντιπάλους κυνική κίνηση μικροπολιτικής σκοπιμότητας, καθώς έγινε λίγες ημέρες πριν από μια τοπική εκλογική αναμέτρηση για την πλήρωση μιας βουλευτικής έδρας σε μια περιοχή με μεγάλη ισραηλιτική κοινότητα.
Το κόμμα του τελικά ηττήθηκε.
Η στάση αυτή της Αυστραλίας επικρίθηκε έντονα από χώρες με κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία -- ούτε η Τζακάρτα, ούτε η Κουάλα Λουμπούρ αναγνωρίζουν επίσημα το δικαίωμα της ύπαρξης του Κράτους του Ισραήλ. Αραβικές χώρες εξάλλου είχαν εκφράσει την ανησυχία πως η Καμπέρα θα ανακινήσει την ένταση στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης