Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To 2019 έτος πολιτικού σεισμού στην Ευρώπη και τραπεζικών ανατροπών στην Ελλάδα – Ο SSM απέρριψε το σχέδιο της ΤτΕ για τα NPEs

To 2019 έτος πολιτικού σεισμού στην Ευρώπη και τραπεζικών ανατροπών στην Ελλάδα – Ο SSM απέρριψε το σχέδιο της ΤτΕ για τα NPEs
Η Ευρώπη το 2019 θα υποστεί μια ριζική πολιτική αναδιάταξη με τους εθνικιστές να ισχυροποιούνται εντυπωσιακά και τους σοσιαλιστές να κατακρημνίζονται.
Το 2019 θα είναι έτος πολιτικού σεισμού στην Ευρώπη και τραπεζικών ανατροπών στην Ελλάδα αυτό είναι το συμπέρασμα από Nomura, Credit Suisse, Morgan Stanley που συνομίλησαν με το bankingnews.
Με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τους αναμένονται τα εξής

1)Η Ευρώπη το 2019 θα υποστεί μια ριζική πολιτική αναδιάταξη με τους εθνικιστές να ισχυροποιούνται εντυπωσιακά και τους σοσιαλιστές να κατακρημνίζονται.
Στην Ιταλία, Γαλλία στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, οι ακροδεξιοί – εθνικιστές θα είναι οι νικητές, στην Γερμανία το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία θα είναι τρίτο κόμμα.
Στην Ουγγαρία, Ελλάδα ακόμη και στην Ισπανία, στην Ολλανδία οι εθνικιστές θα καταλάβουν ποσοστά ρεκόρ.
Θα είναι πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία που εθνικιστικά – ακροδεξιά κόμματα θα πετύχουν τέτοιας κλίμακας ποσοστά.



2)Η ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ που αποτελεί τον μηχανισμό στήριξης των εθνικών οικονομιών μέσω 2,8 τρισεκ. ευρώ αγορών κρατικών και εταιρικών ομολόγων θα έχει πολιτικές συνέπειες.
Η Ευρώπη ισχυροποιήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια κυρίως λόγω της εντυπωσιακά μεγάλης ρευστότητας που παρείχε η ΕΚΤ, του χαμηλού κόστους χρήματος, των μηδενικών επιτοκίων.
Η ΕΚΤ δημιούργησε μια επίπλαστη εικονική πραγματικότητα επιτρέποντας στα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά να διατηρήσουν την πολιτική τους επιρροή.
Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης θα επιτρέψει σταδιακά την επανατιμολόγηση του κινδύνου, του ρίσκου και των αξιών και σίγουρα τα πράγματα θα είναι λίγο χειρότερα και όχι καλύτερα.
Η κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αν και δεν θα συνοδευτεί άμεσα από πωλήσεις των assets που έχει αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν ισχυρό πολιτικό όπλο.
Οι εθνικιστές είχαν επισημάνει ότι είναι εργαλείο πολιτικού κατευνασμού και πλασματικής οικονομικής ευμάρειας.
Η κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι απώλεια για τα παραδοσιακά κόμματα, τα λεγόμενα συστημικά.
Η μάχη συστημικών και αντισυστημικών κομμάτων θα είναι πιο ισορροπημένη από άνιση που είναι την τρέχουσα περίοδο.
 
3)Οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα υποστούν ακραίες διακυμάνσεις τους πρώτους μήνες του 2019 κυρίως γιατί θα προεξοφλούν τον πολιτικό σεισμό που έρχεται στις ευρωεκλογές.
Με όρους μετοχών και ομολόγων είναι προφανές ότι πιθανή διόρθωση θα δώσει ακόμη ένα όπλο στην φαρέτρα των αντισυστημικών κομμάτων.
Π.χ. τα εθνικιστικά κόμματα δεν ενισχύονται μόνο από την μετανάστευση και τις μεγάλες παρενέργειες που έχει προκαλέσει αλλά και από τις μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές.
Πτώση μετοχών και άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων σημαίνει μεγαλύτερα βάρη για τις οικονομίες της Ευρώπης.
Οι οικονομικές εξελίξεις έχουν ξεκάθαρα πολιτικές επιδράσεις.

4)Στην Ελλάδα το 2019 θα είναι έτος των τραπεζών.
Οι τράπεζες θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του 2019 γιατί όλες θα αναζητήσουν εμπροσθοβαρείς λύσεις για την αντιμετώπιση 85 δισεκ.. προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων.
Το 2019 θα είναι έτος των ελληνικών τραπεζών, θα είναι η πρώτη φορά που θα αναζητηθεί ουσιωδώς αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
Το 2019 θα είναι έτος των ελληνικών τραπεζών γιατί φαίνεται ότι το μοντέλο SPV δηλαδή εταιριών ειδικού σκοπού, μεταφορά NPEs και νέες προβλέψεις με δαπάνη κεφαλαίου 6-7 ή 8 δισεκ. θα αποτελέσουν…τα βασικά ζητήματα προβληματισμού της αγοράς και των μετόχων.
Το 2019 θα είναι έτος των ελληνικών τραπεζών γιατί με την προσπάθεια τους να υιοθετήσουν εμπροσθοβαρή μοντέλα εξυγίανσης των κόκκινων δανείων…θα ανοίξει και το κεφάλαιο των αυξήσεων κεφαλαίου που απαιτούνται από τις πιο υγιείς, πιο καθαρές πιο good bank ελληνικές τράπεζες.

5)Οι εποπτικοί μηχανισμοί των τραπεζών φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να παρουσιάσουν το Ιταλικό μοντέλο ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Η πρόταση της ΤτΕ που περιλαμβάνει δημιουργία SPV, μεταφορά έως 40 δισεκ. προβληματικών δανείων και μεταφορά 7,3 δισεκ. κεφαλαίων DTC επειδή αφαιρεί κεφάλαια από ένα τραπεζικό κλάδο που στερείται κεφαλαίων ουσιαστικά έχει απορριφθεί.
Ο SSM θα δώσει το πράσινο φως στην πρόταση του Ιταλικού Μοντέλου που υποστηρίζει η κυβέρνηση και το ΤΧΣ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιταλικό μοντέλο περιλαμβάνει τιτλοποίηση 20 δισεκ. προβληματικών δανείων και κρατικές εγγυήσεις για τα 6-7 δισεκ. προβληματικά δάνεια χωρίς να θεωρηθεί η όλη διαδικασία state aid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης