Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και κόστους ρύπων

tags :
Σε ανοδική τροχιά οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και κόστους ρύπων
Πρωτοβουλία από εννέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υιοθέτηση κατώτατης τιμής δικαιωμάτων CO2
Ανοδικά κινούνται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη τόσο στη spot αγορά εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και της αύξησης της ζήτησης, όσο και στα συμβόλαια forward για το 2019 λόγω της προγραμματισμένης απόσυρσης από την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.
Την ίδια ώρα, εννέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν την υιοθέτηση κατώτατης τιμής δικαιωμάτων CO2 προκειμένου να σταλούν τα κατάλληλα επενδυτικά μηνύματα για τις ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το Reuters οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για συμβόλαια forward αυξήθηκαν χθες Πέμπτη 13/12 λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων, αλλά και του CO2 όπου το ράλι συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα.
Σύμφωνα με traders η τιμή των δικαιωμάτων CO2, η αγορά των οποίων είναι υποχρεωτική για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, κινείται ανοδικά εν όψει της εφαρμογής της πολιτικής μείωσης της προσφοράς από το 2019, όταν ξεκινάει το πρόγραμμα Reserve Stability Reserve (MSR) που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι η τιμή των συμβολαίων βασικού φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας για παραδόσεις του 2019 αυξήθηκε κατά 1,5% στα 54,1 ευρώ ανά MWh στη Γερμανία, (η οποία αποτελεί και σημείο αναφοράς για την Ευρώπη) και κατά 1,7% στα 59,85 ευρώ/MWh στη Γαλλία.
Την ίδια ώρα τα δικαιώματα εκπομπών CO2 λήξης Δεκεμβρίου του 2018 σημείωσαν άνοδο 2% στα 21,9 ευρώ ανά τόνο.

Αυξημένη κατανάλωση λόγω ψύχους

Εξάλλου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη spot αγορά καταγράφουν άνοδο λόγω των καιρικών συνθηκών και της αυξημένης ζήτησης στη Γαλλία που οδηγεί σε αύξηση των εξαγωγών τη Γερμανία.
Έτσι το γερμανικό βασικό φορτίο για την Παρασκευή κέρδισε 11% και έφθασε στα 73 ευρώ/MWh.
Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαια αυξήθηκε κατά 9,4% φθάνοντας στα 76,6 ευρώ/MWh.
Όσο δε για τους γαλλικούς πυρηνικού αντιδραστήρες παραμένουν στο 87,5% της δυναμικότητας τους, ενώ η γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας αναμένεται να κινηθεί γύρω στα 10,3 GW.
Την ίδια ώρα η κατανάλωση στη Γερμανία αναμένεται να μειωθεί κατά 800 MW στα 71GW σήμερα Παρασκευή (14/12), ενώ οι θερμοκρασίες θα μειωθούν κατά 0,2-0,8 βαθμούς Κελσίου.
Αντίθετα στη Γαλλία, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 GW στα 74,6 GW, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατά 1,5- 2,1 βαθμούς.
Έτσι την επόμενη εβδομάδα οι τιμές θα αυξηθούν κατά 7,6% και 6,1% στις δύο αγορές αντίστοιχα.

Αίτημα για κατώτερη τιμή CO2

Και ενώ οι τιμές του CO2 αυξάνονται, εννέα κράτη - μέλη της ΕΕ ζητούν από την Επιτροπή να υιοθετήσει κατώφλι τιμών CO2 και να επεκτείνει την τιμολόγηση του άνθρακα σε τομείς που δεν καλύπτονται από την αγορά.
Όπως υποστηρίζουν η Δανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα «σαφές μακροπρόθεσμο σήμα» στους επενδυτές για την παροχή κινήτρων για οικονομικά αποδοτική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Προσθέτουν δε πως παρόλο που οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ETS αποτέλεσαν «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», οι τιμές άνθρακα καλύπτουν σήμερα μόνο το 52% των εκπομπών της ΕΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τιμή του άνθρακα μπορεί να είναι πολύ χαμηλή ή και πολύ ασταθής για να προκαλέσει αποτελεσματική απανθρακοποίηση».
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως οι τιμές του CO2 είναι γύρω 20 ευρώ/τόνο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι πρέπει να διπλασιαστεί για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η πολιτική μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι εννέα χώρες προχώρησαν στη συγκεκριμένη κοινή δήλωση με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε που λήγει σήμερα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης