Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Ελληνικό Χρηματιστήριο εξετάζουν οι εταιρίες του FTSE 25 να ελέγχονται μόνο από διεθνή ορκωτό

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Ελληνικό Χρηματιστήριο εξετάζουν οι εταιρίες του FTSE 25 να ελέγχονται μόνο από διεθνή ορκωτό
Στον νόμο που αναμένεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πλαίσιο λειτουργίας του ορκωτού καθίσταται πιο αυστηρό και υπάρχει μέριμνα για άμεσες ποινές
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ελληνικό χρηματιστήριο εξετάζουν στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διαφάνειας οι εταιρίες που απαρτίζουν τον FTSE 25 και θεωρούν συστημικές εταιρίες να ελέγχονται από διεθνείς ορκωτούς ελεγκτές.
Ούτως ή άλλως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς τα τέλη Ιανουαρίου 2019 θα έχει οριστικοποιήσει την νέα πρόταση της για την εταιρική διακυβέρνηση, τον ρόλο των διοικητικών συμβουλίων και άλλα ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας.
Ωστόσο το ελληνικό χρηματιστήριο εφόσον προβεί σε αυτή την ουσιώδη αλλαγή δηλαδή οι συστημικές εταιρίες να ελέγχονται από εταιρίες ορκωτών ελεγκτών διεθνούς εμβέλειας θα μπορούσε να αποτελέσει μια κίνηση προς την μεγαλύτερη διαφάνεια.
Όμως γεννώνται ορισμένα ερωτήματα γιατί μόνο διεθνείς ελεγκτικές εταιρίες και όχι ελληνικές;
Η απάντηση είναι ότι οι εταιρίες και οι τράπεζες με συστημική βαρύτητα πρέπει να έχουν έξωθεν καλή μαρτυρία και να λαμβάνουν το πιστοποιητικό ελέγχου με βάση διεθνή standard.
H πρόσφατη εμπειρία με ελληνική εταιρία στο εξωτερικό απέδειξε ότι οι διεθνείς αγορές…ζητούν πιστοποίηση από διεθνώς αναγνωρισμένες ελεγκτικές εταιρίες.
Θα μπορούσαν λοιπόν οι εταιρίες με συστημική βαρύτητα να ελέγχονται από διεθνείς ελεγκτικές εταιρίες και οι μικρότερες εταιρίες να απευθύνονται και στις ελληνικές εταιρίες.
Μια ιδέα που εξετάστηκε αλλά απορρίφθηκε ήταν οι εταιρίες με συστημική βαρύτητα στον FTSE 25 να λαμβάνουν πιστοποιητικό για τους ισολογισμούς χρήσης από 2 ορκωτούς ελεγκτές αλλά λόγω κόστους δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το μέτρο.
Η κεντρική ιδέα αυτών των ενεργειών πάντως είναι να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρίες του ελληνικού χρηματιστηρίου οι τράπεζες και οι εταιρίες του FTSE 25 και κάποιες άλλες με κρίσιμο οικονομικό μέγεθος να ελέγχονται και να λαμβάνουν πιστοποιητικό φερεγγυότητας από διεθνώς αναγνωρισμένους ορκωτούς ελεγκτές…..
Στο μέλλον μπορεί να δούμε πιο έντονα φαινόμενα όπως μια εταιρία να εκδίδει ομολογιακό δάνειο και απευθύνεται σε διεθνείς επενδυτές και αυτοί να θέτουν ως προαπαιτούμενο ο ορκωτός ελεγκτής να είναι διεθνής εταιρία.
Μετά το φιάσκο της Folli Follie είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και ακόμη μεγαλύτερος έλεγχος στις ελληνικές εταιρίες.
Επίσης θα πρέπει να επιβάλλονται πολύ αυστηρές ποινές στους ορκωτούς που δίνουν πιστοποιητικά σε εταιρίες που είναι αφερέγγυες.
Μάλιστα στον νόμο που αναμένεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πλαίσιο λειτουργίας του ορκωτού καθίσταται πιο αυστηρό και υπάρχει μέριμνα για άμεσες ποινές σε ορκωτούς που υποπίπτουν σε λάθη ή λανθασμένες αξιολογήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης