Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος εποχής για το QE - Draghi: Θα συνεχιστεί η στήριξη, αδύναμο το outlook της ανάπτυξης - Σταθερά επιτόκια έως τέλος καλοκαιριού 2019

tags :
Τέλος εποχής για το QE - Draghi: Θα συνεχιστεί η στήριξη, αδύναμο το outlook της ανάπτυξης - Σταθερά επιτόκια έως τέλος καλοκαιριού 2019
Ξεκάθαρα μηνύματα προς τις αγορές ότι παρά το τέλος του QE η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης, έστειλε ο Mario Draghi
(upd) H στήριξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί και μετά τον τερματισμό του QE, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, , δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
Ο Draghi αναγνώρισε ότι το outlook της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμο και ότι το ρίσκο είναι αυξημένο λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και εμπορικών αναταράξεων.
«Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2018.
Τα στοιχεία από την οικονομία της Ευρωζώνης ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο, καθώς γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικές αναταράξεις και άλλοι παράγοντες επέδρασαν βραχυπρόθεσμα.
Ακόμη απαιτείται στήριξη από έκτακτα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων, ο Draghi προέτρεψε τους εκπροσώπους του Τύπου να μην συζητούν τι  σημαίνει για την ΕΚΤ η δράση "παρατεταμένη περίοδος" χαμηλών επιτοκίων.
«Δεν έχουμε ορίσει σαν ΔΣ τι σημαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που παρακολουθούμε συστηματικά είναι η επίδραση των χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες.
Το συμπέρασμα είναι ότι το κόστος ήταν μόνο ένα μέρος από ένα σετ ωφελειών λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής», σημείωσε.
Ο Draghi αναγνώρισε ότι η δομή της Ευρωζώνης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν κενά, γεγονός που αποτυπώνεται στην ανομοιογενή ανάκαμψη.
«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στην τραπεζική ένωση και στην ένωση των κεφαλαιαγορών», επανέλαβε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σε έναν μίνι απολογισμό των αποτελεσμάτων του QE, ο Draghi τόνισε ότι σε κάποιες περιόδους της τελευταίας τετραετίας, αποτέλεσε τον μοναδικό οδηγό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Από τη στιγμή που η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη ήταν περιοριστική, η οικονομία στηρίχτηκε σημαντικά στο QE, τόνισε.
«Το QE μείωσε σημαντικά το ρίσκο των κεφαλαίων ειδικά στον τραπεζικό τομέα», συμπλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως υπογράμμισε ο Draghi, οι αγορές "διαβάζουν" τις προοπτικές μιας οικονομίας.
Με το QE οι προοπτικές της ευρωζώνης δεν ήταν τόσο αρνητικές και γι αυτό οι αγορές αντέδρασαν καλά.
Όσον αφορά την επάρκεια της ΕΚΤ για την αποτροπή μιας απότομος προσγείωσης της οικονομικής ανάπτυξης, ο Draghi υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει όλα τα εργαλεία.
Για τις εξελίξεις που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα και επηρεάζουν την Ευρωζώνη, ο Draghi σημείωσε ότι το Brexit, οι εμπορικές εντάσεις και οι γεωπολιτικές εξελίξεις αυξάνουν τις αβεβαιότητες.
«Δεν μπορώ να εκτιμήσω τίποτα γιατί οι... διαθέσεις αλλάζουν», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η ανάπτυξη του 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,9%, από 2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και στο 1,7% το 2019.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,8% το 2018 και στο 1,6% το 2019.



Τερματισμός του QE και επίσημα

Τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2018, ανακοίνωσε και επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο.
Η προσοχή των αναλυτών στρέφεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi για σχόλια αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για πιθανές αναφορές στην Ελλάδα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει σε μια απόφαση ορόσημο: να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ, κλείνοντας ένα κεφάλαιο σχετικά με μια πολιτική που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πρώτες για να στηρίξουν την ανάπτυξή τους, ενώ αντίθετα είχε μάλλον μεικτά αποτελέσματα επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Όπως όλα δείχνουν η διοίκηση της ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει τον προγραμματισμό για ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη Δεκεμβρίου 2018.
Έτσι, η ΕΚΤ θα καταστεί η τρίτη ηγετική κεντρική τράπεζα που τερματίζει το QE, μετά τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Οι δυσκολίες της ΕΚΤ

Βέβαια σε σύγκριση με τις δύο άλλες κεντρικές τράπεζες η ΕΚΤ είχε ένα πιο δύσκολο κέντρο, καθώς καλείται να διαχειριστεί 19 οικονομίες, με διαφορετικά φορολογικά συστήματα, διαφορικές δαπάνες και μοναδικό κοινό το ευρώ.
Αυτό ακριβώς αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της τράπεζας και πιθανώς μία από τις αιτίες για τις οποίες όλες οι χώρες δεν ευνοήθηκαν το ίδιο από τη χαλαρή νομισματική της πολιτική.
Το πρόγραμμα της τράπεζας σχεδιάστηκε αρχικά για 18 μήνες και συνολικά περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Έχει καταλήξει να διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια και κοστίζει 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι βοήθησε επίσης στην άνοδο των λαϊκιστικών -ευρωσκεπτικών κομμάτων που αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα παραδοσιακά κόμματα, καθώς άσκησαν σκληρή κριτική στην ΕΚΤ ότι με την πολιτική της βοήθησε τη διάσωση των αδύναμων οικονομιών του Νότου, πλήττοντας τις οικονομίες του Βορρά.
«Πιστεύω ότι το QE για την ΕΚΤ ήταν οικονομικά επιτυχημένο και σχεδόν καταστροφικό από πολιτική άποψη», εκτιμά ο Stefan Gerlach, επικεφαλής οικονομολόγος της EFG Bank, ο οποίος ήταν και αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ιρλανδίας όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές ομολόγων το 2015.

Το δύσκολο περιβάλλον για την Ευρωζώνη

Βέβαια η ΕΚΤ προχωρά στον τερματισμό του QE σε μία περίοδο όχι και τόσο θετική, με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης (αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας) να έχει επιβραδυνθεί.
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν καταστεί εξαιρετικά ασταθείς, ενώ η Ιταλία κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση.
Βέβαια η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να «βγει» από το QE, καθώς εάν επέλθει μία νέα κρίση δεν θα έχει κανένα έξτρα όπλο για να την αντιμετωπίσει, κάτι που δεν συμβαίνει με τη Fed ή την ΒοΕ.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μετριάσει το «χτύπημα» στους επενδυτές την Πέμπτη 13/12, περιγράφοντας λεπτομερώς τη στρατηγική της για την επανεπένδυση των εσόδων από τη λήξη των ομολόγων με στόχο  να διατηρήσει σταθερό τον ισολογισμό της.
Για παράδειγμα, η αγορά μεγαλύτερου ποσοστού ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον κίνητρα.
Ένα άλλο καταπραϋντικό μήνυμα θα ήταν να επιβεβαιώσει ότι δεν θα αυξήσει το ελάχιστο επιτόκιο –που βρίσκεται στο 0,4% - πριν τα τέλη του 2019.
Κάθε ένα από τα επόμενα βήματα της πολιτικής του θα μπορούσε να προκαλέσει ήδη φρικτές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Natixis, Berenberg: Οι σημερινές (13/12) ανακοινώσεις του Draghi για QE και επανεπενδύσεις

Εγκλωβισμένος μεταξύ οικονομικών κινδύνων και ολοκλήρωσης του QE θα βρεθεί κατά τη σημερινή (13/12/2018) συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Mario Draghi.
«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ενώ υπάρχει μια σαφής αδυναμία στο οικονομικό περιβάλλον, η ΕΚΤ θα υποστηρίξει ότι η επανεπένδυση των ομολόγων θα εξασφαλίσει μια διαρκή διευκολυντική στάση πολιτικής» επισημαίνει ο Dirk Schumacher της Natixis.
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος της Berenberg, Florian Hense, υποστηρίζει ότι «η ΕΚΤ πιθανότατα θα διατηρήσει το guidance ότι θα επανεπενδύσει πλήρως τα έσοδα και έτσι θα διατηρήσει σταθερή τη συμμετοχή σε ομόλογα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, ώστε ο πληθωρισμός να κινηθεί προς τον στόχο που έχει θέσει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχομένως η ΕΚΤ να δηλώσει ρητά ότι οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν και μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.
«Αναμένουμε ότι οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020» εκτιμά ο Hense.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης